Clujul de pe bicicleta

Home $ Cinema $ Clujul de pe bicicleta

by | Mar 31, 2008 | Cinema

Organizata in ultima simbata a fiecarei luni, miscarea Critical Mass aduna zeci de biciclisti pe strazile Clujului. Copii, tineri, parinti si turisti pedaleaza pe strazile orasului pentru a sensibiliza autoritatile in vederea infiintarii unor piste de biciclete, mai mult decit necesare intr-un oras cu un trafic infernal cum este Cluj-Napoca.

„Totul a inceput pe blog“

Reporter: Esti initiatorul miscarii Critical Mass. De unde ti-a venit ideea de a da startul primei astfel de actiuni in Cluj-Napoca?
Groller Geza: Anul trecut eram curier si imi petreceam toata ziua prin oras, calare pe bicicleta. Cu timpul am observat lipsurile orasului, ca sa spun asa, in legatura cu infrastructura pentru biciclete. Pentru a fi biciclist in Cluj iti trebuie destul de mult curaj, deoarece sint prea multe masini in oras si, din pacate, soferii nu sint atit de atenti pe cit ar trebui sa fie cu biciclistii. Astfel, m-am gindit ca ar fi o idee interesanta sa string cit mai multi biciclisti la un loc si sa dam cite o tura de oras din cind in cind.

Ai avut prieteni cu care ai inceput aceasta actiune ori biciclistii s-au adunat pe parcurs? De unde ai pornit prima data?
Nu prea am prieteni in Cluj, eu nu sint de aici, iar dupa ce am terminat facultatea n-am prea tinut legatura cu colegii, fiecare si-a vazut de viata lui. Totul a inceput pe blog, acolo am incercat sa testez piata si sa vad cum reactioneaza lumea la idee. Am primit semnale pozitive si astfel am decis ca va trebui sa pun ideea in practica. Blogul este o unealta foarte buna, iar daca stii cum sa o folosesti ai doar de cistigat. Am inceput pe blogul meu si mai apoi, dupa vreo 2 luni, am decis ca trebuie sa am un site special pentru mars, unde sa fie poze, filme, informatii si cam tot ce tine de biciclete. Astfel, din octombrie am rezervat domeniul reactieinlant.ro si am inceput blogul marsului.

Pe linga blog, ce modalitati ai mai avut de a recruta biciclistii in aceasta miscare?
Dupa ce am primit aprobarile de la primarie, pentru prima editie Critical Mass, am postat pe blog pregatirile si am inceput sa impart fluturasi prin oras. M-am dus peste tot pe unde am vazut o bicicleta si lasam cite un fluturas sau opream biciclistii prin oras si le spuneam doua vorbe. Asa am adunat jumatate din persoanele de la prima editie, iar cealalta jumatate a fost un fel de noroc. Cu o zi inainte de prima editie Critical Mass, Radu Mititean, de la Clubul de Cicloturism Napoca, a organizat un mars prin centru si mi-a lasat un mesaj pe blog cu aceasta ocazie. Am mers si eu la acel mars si acolo am facut cunostinta cu el, i-am spus cine sint si ca organizez Critical Mass. Atunci a facut si el un anunt, iar de acolo au venit foarte multi biciclisti. Asa am adunat lumea la prima editie, in general fiecare si-a mai chemat prietenii, a mai spus unei cunostinte si din vorba in vorba s-a aflat de miscare.

„A intrat unul cu un Mercedes printre noi“

Ai beneficiat de sprijinul autoritatilor sau acestea au fost impotriva „marsului biciclistilor“?
Cu autoritatile e mai interesant. Asta e a saptea luna de cind organizez marsul, dar pina acum nu m-a contactat nimeni sa06_jos2_foto_mare.jpg ma intrebe de sanatate. Pe unde am fost, Primarie, Politie, Jandarmerie, am dat de angajati cumsecade, oameni intelegatori, care mi-au spus ca ma sustin cit pot. Domnul Florin Goia de la Siguranta Circulatiei Rutiere mi-a spus ca avem parte de toata sustinerea Politiei Rutiere pentru acest eveniment. Concret, asta s-a materializat in faptul ca la fiecare editie am fost lasati in pace, nu ne-au tras pe dreapta sa ne intrebe de sanatate si a fost totul ok. La mars nu participa nici un echipaj al politiei, pentru ca noi dorim sa fie considerat un fel de plimbare lunara a biciclistilor, iar daca am fi avut o masina de politie in fata nu ar mai fi fost acel aer de plimbare. Pentru siguranta, am apelat la Jandarmerie si la Politia Comunitara si ne-au trimis cite un echipaj, care a stat cu girofarurile pornite in spatele biciclistilor, astfel soferii mai temperamentali au fost mult mai calmi decit in turele cind nu aveam pe nimeni in spate.

Au existat pina acum incidente?
Tura trecuta, in februarie, am avut un incident. Am cerut un echipaj de la Jandarmerie si nu stiu din ce motive n-a aparut si am ramas „descoperiti“, ca sa zic asa, iar pe strada Dunarii a intrat unul cu un Mercedes printre noi si a iesit destul de urit, iar acum am de umblat pe la Politie sa dau declaratii. A intrat si a doborit doi biciclisti, din cite am inteles, iar apoi cei care erau in spate i-au lovit masina cu palmele si au vrut sa-l calmeze pe sofer, dar el a demarat in tromba de acolo, a impins biciclistii si a fugit. Am discutat cu cei de la Politia Comunitara si mi-au promis ca la fiecare editie ne vor trimite un echipaj sa ne pazeasca spatele si asa totul va fi ok.

„In scolile de soferi nu se invata bunul simt“

Soferii ce atitudine au? Va claxoneaza, se simt incurcati sau deranjati de voi?
Aici e un subiect amplu. Am vazut ca oamenii se schimba radical cind sint in spatele volanului, iar intr-un fel ii inteleg, fiecare se grabeste, dar in ziua de azi masina personala nu mai e optiunea buna pentru astfel de cazuri. Zilnic sint inmatriculate 100 de masini in Cluj, deci de la o zi la alta se aduna noi si noi masini in oras, iar strazile nu pot prelua tot traficul si astfel se creeaza acele cozi imense pe strazi. Astfel, soferii au de asteptat mult in trafic, asteptarea duce la nerabdare si nerabdarea duce la tot felul de lucruri aiurea, de exemplu nu iti dau voie sa treci pe zebra doar ca sa ajunga ei 5 metri mai in fata. La asa ceva au ajuns soferii in Cluj. Cind vad cite un biciclist, chiar daca circula pe dreapta, el trebuie neaparat claxonat. E pacat ca in scolile de soferi nu se invata bunul simt si respectul fata de ceilalti participanti in trafic. Acesta ar trebui sa fie criteriul principal de promovare pentru permis.

Dar biciclistii? Ar trebui sa invete ceva din traficul din acest oras?
Sincer, mie imi era frica sa circul pe bicicleta, dar incetul cu incetul am invatat cum e in „jungla“ si m-am adaptat. Am invatat sa ignor, pentru ca altfel faceam cu nervii. Biciclistii au invatat deja ceva din traficul acestui oras, au invatat lectia si stiu cum pot ajunge dintr-un punct in altul cel mai rapid. Treaba cu pistele are mai multe lucruri pozitive. Cind vor fi construite si va exista acea infrastructura unde biciclistul de rind sa se simta in siguranta, multi soferi vor lasa masina acasa si vor lua bicicleta. Nu va mai trebui sa faci slalom printre masini, nu va mai trebui sa te dai pe trotuar, vei avea pista ta pentru bicicleta, unde nu e aglomeratie si nu e coada la semafor.

„Boc si Apostu – exista proiecte pentru biciclisti“

Spuneai ca, intr-un fel, militati pentru amenajarea mai multor piste pentru biciclisti in Cluj. Ati reusit ceva pina acum?
Nu intr-un fel, ci acesta e scopul principal al miscarii, sa ni se faca piste pentru biciclete. Avem si un apel, l-am pus pe site, si o lista cu semnaturi, un fel de petitie, iar din toamna stringem semnaturi pentru a arata autoritatilor locale ca sint multi oameni, nu neaparat toti biciclisti, care sint de acord cu acea petitie. Asa poate vom avea cistig de cauza. Singura „reusita“ de pina acum e asfaltarea pistei de pe Eroilor. In 6 februarie am urmarit o emisiune la un post local de televiziune si am sunat. Am reusit sa intru in direct cu domnul Apostu si i-am spus despre ce facem noi. L-am rugat atunci ca, daca este posibil, sa asfalteze pista pina in 23 februarie, cind era programat marsul din acea luna. Mi-a spus ca pista trebuia sa fie finalizata pina in noiembrie, dar din motive diverse nu s-a putut finaliza. Tot atunci mi-a spus ca nu stie daca va fi posibil sa fie asfaltata pina in 23 februarie, deoarece depinde de temperatura de afara.

Vezi in viitor un Cluj sau cel putin un centru al orasului plin de biciclete?
Il vad, dar stiu ca pentru a-l vedea si altii e nevoie de interes din partea autoritatilor. Emil Boc si Apostu au spus ca exista proiecte, ceva vast, pentru biciclisti si ca treptat se vor face acele piste din proiect. Nu stiu despre ce proiect e vorba si nu stiu daca e adevarat sau fals ceea ce au spus dinsii.

Daca Emil Boc si Sorin Apostu te-ar invita la o sedinta, unde sa ai posibilitatea sa propui orice doresti in ajutorul biciclistilor, care ar fi cele mai importante idei pe care ai vrea sa le vezi materializate?
Eu m-am gindit la o retea de piste care sa lege centrul orasului de fiecare cartier. Un fel de sens mare giratoriu in centru si de acolo piste spre cartiere, ca spitele din roata unei biciclete. De exemplu, eu locuiesc in Gheorgheni si cel mai simplu ar fi de facut o astfel de pista din Gheorgheni pina in centru. Pe strada Titulescu, una din cele doua benzi este ocupata de masini parcate. In total, 2 benzi din cele 4 sint ocupate astfel. Una din cele 2 benzi cu masini parcate ar trebui sa fie golita, iar cu 50 de kilograme de vopsea alba sa se traga o linie la o distanta de 3 metri de la bordura. Aceea sa fie pista pentru biciclisti, din Gheorgheni pina in centru. Pe locul unde trag linia sa puna citiva stilpisori din plastic, iar astfel pista va fi delimitata fizic de sosea si soferii nu vor putea parca pe pista. E nevoie doar de putin interes.

Material publicat in Monitorul de Cluj de Radu Neag.

Mai multe informatii despre Critical Mass aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!