Interviu: Rahzel

Home $ Interviuri | #clujlife $ Interviu: Rahzel

by | Oct 29, 2009 | Interviuri | #clujlife

Interviu cu Rahzel preluat din Zile si Nopti.

RiCo (Zile si nopti): Rahzel. De unde acest nume de scena?
Rahzel: Vine de la numele meu adevarat, care era mereu pronuntat gresit. Am rescris numele fonetic, a prins, imi place si mie, si din acest motiv l-am si branduit. Este un nume unic.

RiCo: Cand ai inceput sa construiesti zgomote?
Rahzel: Faceam sunete de cand eram mic, doar ca la vremea respectiva nu exista arta de Beatbox. Cand s-a pornit muzica Hip hop, am incercat mai intai sa fac Rap. Pentru ca nu am avut mereu posibilitatea de a avea un turntable sau o trupa de spate, si pentru ca ma pricepeam sa creez ritmurile cu gura mea, eram folosit pe post de Beatboxer in diferite formule. Totul de acolo a pornit.

RiCo: Cine te-a descoperit?
Rahzel: M-am descoperit singur! Am facut o gramada de lucruri ca sa evoluez. Am organizat „local battles”, „neighborhood battles”, si am sustinut tone de cantari. La inceput, multe erau fara onorariu, dar pe la jumatatea anilor 90 am inceput sa castig bani cu asta. Apoi am scos primul album de studio, si a aparut internetul. Am transformat sunetele ciudate intr-o forma de arta apreciata de un public larg.

RiCo: Cand consideri ca ai devenit Profi?
Rahzel: Nu m-am gandit niciodata la asta. Si acum invat noi metode, noi sunete. Daca te referi la stilul de viata, mereu aveam un Plan B, cum ar fi o facultate sau o slujba. Odata ce incepi sa primesti banii de drum de la organizatori, trebuie sa pui la o parte orice alte ganduri si sa te concentrezi pe cariera ta de „profesionist”.

RiCo: Consideri ca YouTube a ajutat mult la popularitatea ta pe plan mondial?
Rahzel: YouTube intotdeauna te ajuta sa mai castigi cativa fani in plus, in toata lumea, dar eu deja facusem mai multe turnee in jurul lumii inainte de inceputul noului mileniu. Am avut turnee importante cu Roots, DJ JS-1 si Mike Patton. Consider insa ca „file sharing-ul”, in special sistemul Napster, aparut aproape in acelasi timp cu lansarea albumului Make the Music 2000, din 1999, mi-a folosit din plin. Astfel, hitul If Your Mother Only Knew a ajuns la urechile milioanelor de oameni care altfel nu ar fi avut acces la muzica.

RiCo: Ai fost angajat sa faci efecte speciale sonore pentru coloana sonora de la filme animate?
Rahzel: Da. Am avut o gramada de colaborari pentru lung metraje, emisiuni TV, emisiuni pentru copii … si reclame pentru marci internationale de bauturi carbogazoase sau ciocolata.

RiCo: Exista o colaborare muzicala anume de care esti foarte mandru?
Rahzel: Sunt mai multe care mi-au placut personal foarte mult. Am aparut ca „featuring” pe mai multe piese semnate Bjork. Ea este o artista deosebita si foarte talentata. Mi-au mai placut piesa Southern Girl la care am colaborat cu Erykah Badu si piesa care am compus-o cu Roni Size si piesa la care am lucrat impreuna cu Sean Paul.

RiCo: Cum te-ai cunoscut cu JS-1?
Rahzel: Prin prieteni comuni din New York. Amicul lui lucra la platane pentru mine. Intr-un moment in care nu a mai putut sa fie prezent, l-am rugat pe JS-1 sa il inlocuiasca. De atunci au trecut 10 ani. Avem gusturi comune; ne place old school hip hop la amandoi; am trait aceleasi vremuri, asa ca ne intelegem foarte bine.

RiCo: Te-ai gandit la momentul in care vei dori sa te pensionezi, sau Beatboxing este viata ta?
Rahzel: Nu poti sa te pensionezi niciodata pe deplin din muzica. Pe mine, sincer, cel mai mult ma deranjeaza calatoritul. Noi calatorim foarte mult, si de la o vreme asta te consuma. Beatboxing insa pot sa fac pe veci. Va trebui sa incep sa fac un spectacol de hiphop beatbox la Las Vegas si toata lumea sa vina acolo sa ne vada Live, ca noi sa nu mai fim nevoiti sa calatorim.

Reminder:  Rahzel va fi impreuna cu DJ JS1 cu care concerteaza sub aceasi formula de mai bine de 10 ani, maine seara @ Club Midi. De warm up se va ocupa Gojira si after party Marwan. Detalii aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!