CFW: Tehno-Moda secolului 21

Home $ Articole $ CFW: Tehno-Moda secolului 21

by | Apr 16, 2010 | Articole

Moda secolului 21 – acesta a fost focusul workshopului din cadrul Cluj Fashion Week (#CFW).

Moda secolului 21- acesta a fost focusul workshopului din cadrul Cluj Fashion Week (#CFW).

La inceput a vorbit scurt Alin Gălăţescu, cunoscutul critic de moda si organizatorul eventului (din cate am putut afla, deoarece se gasesc greu informatiile legate de organizare) urmand sa mearga la repetitii. A tras rapid concluziile, si anume ca trebuie sa intelegem cum evolueaza moda, daca nu intelegem dinamica, nu avem ce cauta in ea. A pus accentul pe importanta scolii, a mass-mediei, deoarece toti trebuie sa inteleaga aceasta evolutie. Asa se explica prezenta unor cadre didactice si a studentiilor de la Arte, care au preluat stafeta la prezentari si a catorva oameni din presa, care n-au contenit cu blitzurile la schimbarea fiecarui slide.

O doamna profesoara, a carui nume nu l-am retinut, a vorbit despre aceasta evolutie in mod teoretic, prin ce s-a trecut, cum s-a ajuns la aceasta era a cunoasterii. Aceasta era a fost precedata de cea a informatiei, in care inca ne aflam, in care viteza ne marcheaza existenta. Era este caracterizata in functie de relatia pe care o are fiecare cu valorile si acestea sunt majoritar cyber-valori, care circula cel mai repede.
Tot ce fac creatorii de moda inseamna previziune si aceasta noua era a cunoasterii consta in conexii. Si totusi moda vestimentara este doar un domeniu ingust al modei in sine, care este la vedere, dar MODA este curentul dominant al unei epoci care se manifesta in orice. Prin ea se dau directiile in care va functiona lumea.

Au fost recomandate 5 siteuri care s-ar ocupa de prognozarea trendurilor, dintre care s-a pus accentul pe faithpopcorn.com, al carui motto este unul foarte sugestiv: If you knew everything about tomorrow, what would you do differently today? Aceasta, pe langa ‘A Strategic Trend Based Marketing Consultancy’ este de fapt o structura in masura sa faca prognoze pe baza informatiilor stranse de pe intreg mapamondul si din toate domeniile, reusind sa stabileasca acele conexii. Acestia studiaza in acelasi timp si reversul strategiei “think local, act global.”

Cele 2 mari tendinte/directii prognozate care au fost amintite in cadrul workshopului #CFW:
1. Omul tehnologic- aceasta esenta va fi potentata de tehnologie care da putere omului.
2. Upgradarea spirituala- care consta in imbunatatirea mentala. Tot ce se va intampla tine de reformularea relatiilor noastre cu ce ne inconjoara- cu timpul, sau in cazul relatiilor sexuale.

A continuat o studenta la master, anul 2 care a prezentat un proiect, care poate fi cu usurinta incadrat in domeniul SF-ului in cazul modei. Researchul ei bine pus la punct m-a convins insa, ca nu este deloc SF, ci intr-adevar exista acea evolutie despre care s-a tot vorbit, intr-adevar moda secolului 21 va fi una revolutionara. Asta se va adeveri daca se va decide sa se implementeze la scara larga propunerile din laboratoarele tehnologice, doar ca acestea vor duce la o intreaga revolutie, mai ales in cazul economiei.

Voi aminti doar cateva dintre inovatiile prezentate, am incercat, in timp ce ma miram, sa le si notez, insa cu siguranta va trebui sa ‘googeliti’ termenele pentru a putea pricepe conceptele. Ea s-a straduit sa le explice grosso modo, sa dea exemple si sa ne arate si poze. E vorba despre imbracamintea inteligenta si ce poate sau ar putea ea sa faca. De exemplu textura sa se spele singura. Va dati seama ce ar insemna asta pentru cei ce vand masini de spalat?!
Tesaturile in sine vor contine informatii avangardiste. Vor stii cum te simti, pentru a stii cum sa te imbrace mai bine, in ce nuante sa se schimbe pentru a reflecta starea ta de spirit, pentru a comunica mult mai bine cu cei din jur. Ca tot se zice ca imbracamintea spune multe despre tine, pentru a nu lasa loc de interpretari, va si comunica pe limba celor din jur, prin proiectarea mesajelor pe textura…

Alte concepte: e-textile, conducatoare de energii, care reactioneaza la diferiti stimuli externi, tesaturi din fibre optice, leduri. Exemple de ‘pasteuit’ in Google: Luminex – by Anke Loh, Lumalive by Philips.
Revolutia va avea loc mai ales in productia imbracamintii. Din nou exemple: Spray-ON – Kannel Torres 2003, BioCouture –Suzanne Lee, 3D Body scanning – cu ajutorul careia iti poti comanada tinuta printr-o simpla scanare a corpului si vei stii sigur ca ti se vor potrivi masurile si o primesti de-a gata acasa.

Wearable electronics
Aici e aici. Ce se zice ca social networking asta e cel mai trendy current si cuvant?! Ia uite ca si-a facut loc si in moda vestimentara: Social networking fashion.
Twitter-Dress – a aparut Twitter Queen, Imogen Heap la Grammy Awards 2010 cu o astfel de rochie. Asta da live tweeting! Si Lady Gaga ar fi purtat nu stiu ce tricou in 2009 – NumaLife (sau n-am inteles eu bine).
Hainele acestea ar fi atat de inteligente, incat sesizeaza anumite miscari si le updateaza ca statusuri pe Facebook si twitter. Eu zic ca aveti o tema lunga de cercetari digitale, poate va apucati si voi sa le studiati. Veti avea support, deoarece aceasta lucrare va fi intretinuta pe viitor pe blogul technocouture.blogspot.com.

In a 2-a parte s-a vorbit despre relatia dintre arhitectura si moda, cum se combina ele, fiind alaturate si exemple fabuloase. S-a intitulat Postmodern Fashion – uberconceptualizarea modei…relatia hainei cu un context, nu doar cu corpul si impactul tehnosferei in mediul urban. Acesta a fost un discurs care mie mi-a placut din punct de vedere al metaforelor alese pentru a explica tendintele – provoaca seisme in moda, poveste tesuta in oricare haina, utopia contemporana, robotizare contemporana – rochii laser, arhitectura din jurul corpurilor.

S-au inceput discutiile si pe partea materiala si anume importanta colectiilor din punct de vedere financiar, al finalitatii lor si al schimbarilor pe care le aduc. Spre finalul workshopului #CFW, un sfat al doamnei profesoare pentru studentii ei a fost sa nu creeze doar colectii care nu zic nimic.
Dupa atatea informatii, nu pot decat sa-mi doresc sa adancesc researchul si asta cred ca demonstreaza ca intr-adevar ne apropiem de acea era a cunoasterii.
M-au si speriat aceste idei, acest viitor, insa cred ca este intr-adevar ceea ce ne asteapta si chiar trebuie sa intelegem aceasta evolutie pentru a putea fi parte din ea.

Ne vedem la prezentarile din cadrul CFW.

Gloria

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!