Sustineti mediul cultural clujean !

Home $ Cinema $ Sustineti mediul cultural clujean !

by | Oct 12, 2010 | Cinema

Cultura clujeană e într-o stare vegetativă

Numărul persoanelor prezente la concerte și evenimente a devenit extrem de mic în ultima vreme, un lucru extraordinar de trist pentru mine, pentru promoterii de concerte și pentru artiști. Să fie criza asta financiară de vină? Nu cred.

Moartea concertului live

De aproape 3 ani locuiesc în Cluj, merg constant la evenimente și , cu durere, trebuie să constat cum numărul publicului amator de concerte scade vertiginos. Daca în perioada în care am început să mă perindez prin toată lumea asta a cântărilor, un eveniment reușit era unul ce reușea să adune 300-400 de persoane, acum dacă vin 150 de plătitori de bilet și organizatorul reușește (cu greu) să plătească trupele, avem un show reușit. Singurele trupe care adună un public mai numeros sunt cele ultra-cunoscute de „publicul de duminică” (prefer să le dau numele acesta deoarece sunt o categorie aparte, în multe cazuri compusă din liceeni, care se prezintă la concerte extrem de rar si doar la nume cunoscute), niște exemple bune ar fi Kumm, Lună Amară sau Grimus.

Din categoria prieteni pentru prieteni avem artist pentru artist

Din puținul public care mai ajunge la concerte, se poate observa clar faptul ca aproximativ un sfert din el e compus din cântăreți. Nu o data mi-a fost dat să văd oameni de prin Lună Amară, Grimus, Alternative Quartet, Front, The Mushroom Story și multe alte trupe din Cluj în public. Problema nu consta în faptul că sunt acolo, ci prin faptul că aceștia reprezintă aproximativ un sfert din totalul oamenilor care merg la un eveniment. La un moment dat se va ajunge ca singurul public prezent la un concert să fie compus din artiști, oameni care la rândul lor se străduie să facă bani din industria asta muzicală total inutilă de la noi din țară.

Cluburile omoară evenimentele live

De aproximativ cinci ani muzica electronica underground (în speță Drum and Bass, ulterior Dubstep și Electro-ul mai brutal) a început să prindă teren serios și pe la noi. Avem zeci de DJ care strâng mult mai mulți oameni decât orice eveniment live de club în Cluj-Napoca (vezi pozele de Krafty Kuts în Midi sau Gojira în nou-deschisul Boiler Club). Aceeași oameni care până nu demult veneau la concerte pot fi văzuți acum exclusiv la evenimente electronice, cu ocazionala sare de baie trasă pe nas în budă la club și o apă minerală în mână, dansând într-un mod stupid și manifestându-se ca niște iepurași de pluș pe baterii alcaline. Sper să nu se înteleagă greșit, merg la evenimente de genul acesta în cluburi, sunt artiști care fac muzică excelentă în sfera aceasta a muzicii precum și DJ care te lasă mască prin felul în care combina elemente din piese în mixurile lor originale. Problema mea e cu publicul acesta foarte hip care preferă sa vadă un nene cum schimbă niște piese în locul unor muzicieni, să spunem cat mai simplu, mai desăvârșiți. Nu cred că sunt absurd când spun că la cât de rare sunt evenimentele electronice pe segmentul ăsta de public, îți permiți să-ți afișezi persoana și pe la evenimente non-electro cum ar fi concertele live.

Hip Hop-ul e mort

Până și genul acesta și-a găsit moartea prematură pe scena clujeană, concertele de hip-hop fiind extrem de rare pe la noi prin urbe. Suntem în luna Octombrie, luna cu cele mai multe evenimente din an în Cluj și doar două evenimente importante pe segmentul acesta vor fi: Haarp Chord în Irish & Music Pub și Guess Who cu Spike în Club Ring. Mi se pare ciudat să o spun, dar hip-hop-ul și-a mai revenit în ultimii ani pe piața românească, sunt zeci de trupe extrordinar de bune, pe lângă clasicele B.U.G. Mafia și Paraziții, care au devenit un fel de the next big thing în zona asta muzicală și nimeni nu-i aduce la Cluj. Distanțele dintre concerte sunt extreme, anul trecut țin minte că nu a fost nici un astfel de eveniment timp de aproximativ trei luni și jumătate.

Mergeți la concerte

Avem un oraș minunat și multicultural de care putem fi mândri. Nu-l stricați prin renegarea și neprezentarea la evenimente artistice. Orice om normal, orice student, își poate permite să meargă la un concert măcar o dată pe săptămână. Dacă nu există public, nu o să mai existe nici evenimente și dacă nu vor exista evenimente se vor plânge toți că nu au ce să facă și că nu se întâmplă nimic în orașul lor. Mergeți la cinematografe, mergeți la teatru, mergeți la operă, mergeți la concerte, mergeți la ce vreți voi numai să mergeți și să susțineți mediul cultural clujean care începe să intre într-o comă din care cu greu se va putea trezi.

Andrei Coste

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!