Lysistrata, sau oraşul femeilor

Home $ Articole $ Lysistrata, sau oraşul femeilor

by | Feb 24, 2011 | Articole

Aristofan: Lysistrata, sau oraşul femeilor

Adaptaţie de George Theodoridis

Pret intrare: 12 / 15 lei

O piesă pe care nu am văzut-o niciodată.
Nici nu am citit-o până nu de mult. Un elev catolic, de vârsta mea, nu putea citi în şcoală texte de o asemenea vulgaritate, pline de sexualitate, fără moralitate, numai acele cu valoare morală creştină.
Până la urmă regret că nu am citit-o mai devreme, că mi-a scăpat senzaţia şocantă, experienţa tulburătoare.
Când o descopăr în fine, sunt uluit şi uşurat în acelaşi timp. Reprezentarea îngrozitoare a vârstnicilor amari şi egoişti, cinismul femeilor măritate, tinerii capabili de a manipula pentru a-şi atinge scopurile şi, nu în ultimul rând, ideea asta nebună, iarăşi cinica, potrivit căreia greva sexuală ar putea pune punct războiului, Aristofan
ne înveseleşte cu o parodie coclită. Am rămas cu un simţ de regret că am descoperit-o aşa de târziu în viaţa mea, într-un timp în care cinismul său l-a uşurat pe al meu, pentru că mă simt ca şi cum aş plăti tribut tinereţei mele şi îmi las memoria să reinventeze ceea ce citesc, ca şi cum s-ar fi întâmplat la o vârstă când inima încă devine agitată şi lasă să fie păcălită de idei imperceptibile. Îmi place să cred cu naivitate că o grevă sexuală chiar poate termina războaiele.
(Dominique Serrand)

Supratitrare în limba română. Interzis tinerilor sub 18 ani!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!