Expoziția The Danube Exodus a cineastului Péter Forgács, deschisă la Casa Tranzit până în 4 iulie

Home $ Cultural $ Expozitii $ Expoziția The Danube Exodus a cineastului Péter Forgács, deschisă la Casa Tranzit până în 4 iulie

by | Jun 12, 2013 | Expozitii

Pasionații de istorie, artă ori documentare ce nu au reușit să ajungă la expoziția The Danube Exodus – The Rippling Currents of the River a cineastului și artistului media Péter Forgács, vernisată  în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), o pot vizita până în 4 iulie, la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

Instalația The Danube Exodus a fost creată între 2000 și 2002, când Péter Forgács era rezident la Institutul de Cercetări şi Muzeul Getty din Los Angeles. Bazată pe documentarul Exodul de pe Dunăre, produs de Lumen Film, aceasta documentează exodul evreilor din Slovacia chiar înainte de începerea celui de-Al Doilea Război Mondial.

900 de evrei din Slovacia şi Austria au încercat să ajungă în două bărci, pe Dunăre, la Marea Neagră, de unde plănuiau să se îndrepte spre Palestina. La întoarcere, aceleași bărci au transportat fermieri germani din Basarabia proaspăt anexată URSS-ului. Péter Forgács a folosit pentru filmul său imaginile filmate de Nándor Andrásovits, căpitanul uneia dintre bărci.

Péter Forgács s-a născut în 1950 şi este un artist media şi cineast independent stabilit la Budapesta. Din 1978 încoace a realizat mai mult de 30 de filme şi instalaţii media. Este faimos pentru seria sa de instalaţii şi filme multi-premiate Ungaria intimă, adesea bazată pe filmări de familie realizate între 1920 şi 1980, care documentează vieţi obişnuite ce vor fi afectate iremediabil de evenimente istorice ieşite din comun ce se petrec în afara ecranului.

De la începutul anilor ’90, instalaţiile video ale lui Péter Forgács au fost găzduite de muzee şi galerii de artă pe tot cuprinsul Europei şi în Statele Unite ale Americii. Debutul său internaţional a avut loc în 1988, cu Familia Bartos. De atunci a primit numeroase premii la festivaluri internaţionale precum cele de la New York, Budapesta, Lisabona, Marsilia, San Francisco şi Berlin, unde a fost recompensat, în 1997, cu trofeul Prix Europa pentru producţia sa Cădere liberă. În 2007, a primit prestigiosul trofeu Dutch Erasmus Prize pentru importanta sa contribuţie la cultura europeană, iar în 2009 a reprezentat Ungaria la Bienala de la Veneţia cu instalaţia Col Tempo – Proiectul W..

Expoziția multimedia The Danube Exodus – The Rippling Currents of the River este instalată la Casa Tranzit (str. Barițiu nr. 16) și poate fi vizitată în mod gratuit zilnic, între orele 14 și 20, până în 4 iulie.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!