Umor marca Igor Cobileanski, în cinci filme la Cinema Victoria din Cluj

Home $ Știri Cluj $ Umor marca Igor Cobileanski, în cinci filme la Cinema Victoria din Cluj

by | Oct 7, 2013 | Știri Cluj

Între 7 și 10 octombrie, la Cinema Victoria din Cluj, vor rula cele trei scurtmetraje care l-au făcut celebru pe Igor Cobileanski, alături de filmul TV „Tache”, cu Mircea Diaconu în rolul principal, și de cel mai recent lungmetraj al său, „La limita de jos a cerului”.

Scurtmetrajele „Când se stinge lumina”, „Saşa, Grişa şi Ion” şi „Plictis (şi inspiraţie)” au avut milioane de vizualizări pe YouTube și i-au adus regizorului câteva premii. Cele trei filme scurte au fost selectate la numeroase festivaluri internaţionale și premiate la Trieste Film Festival sau Betting on Short Film Festival. „Plictis (şi inspiraţie)” a câștigat Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la TIFF 2008.

Tache”, cu Mircea Diaconu în rolul principal, este povestea unui gropar care află că i se apropie sfârşitul dar, la cei 61 de ani ai săi, nu are de ce să se teamă – a văzut moartea zi de zi, chiar de mai multe ori pe zi: lucrează ca gropar la cimitirul „Odihna Tuturor”.

La limita de jos a cerului” este povestea lui Viorel (Igor Babiac), un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său (Sergiu Voloc) îl târăşte după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să îşi găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubeşte (Ela Ionescu) urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să îşi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă…

În paralel cu lansarea în cinematografe, filmul va fi proiectat în mai multe festivaluri din Europa. „La limita de jos a cerului” a fost selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia (11 – 20 octombrie), în secțiunea The World Today, care adună filme ce dezbat dileme actuale, și Festivalul Internațional de Film „Molodist” de la Kiev (19 – 27 octombrie), într-o secțiune care adună cele mai bune filme produse în regiune – Film Across the Borders. Al doilea ca importanță din spațiul răsăritean, după cel de la Moscova, festivalul a ajuns la a 43-a ediție și va avea loc între 19 și 27 octombrie.

Premiera mondială a filmului a avut loc în această vară, la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, în competiția East of the West.

În distribuție apar Igor Babiac, student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău,  Sergiu Voloc – actorul distribuit de Igor Cobileanski în toate scurtmetrajele sale, Ela Ionescu, actriță de teatru din București, îndrăgitul actor Igor Caras-Romanov și Angela Ciobanu.  Imaginea poartă semnătura lui Oleg Mutu, iar montajul a fost realizat de Eugen Kelemen și Cristina Ionescu. Producător este Alexandru Teodorescu, de la Saga Film, iar producător executiv și story editor, Mihaela Popescu.

La limita de jos a cerului” a primit o finanțare de 1.282.395 de lei din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Scenariul a fost dezvoltat cu sprijinul rezidenței la Atelierul Cinefondation, un proiect al Festivalului de la Cannes.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!