Maestrul Dumitru Fărcaş, Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj

Home $ Știri Cluj $ Maestrul Dumitru Fărcaş, Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj

by | Nov 24, 2013 | Știri Cluj

Consiliul Judeţean Cluj a organizat sâmbătă, 23 noiembrie 2013, ceremonia publică de acordare a Titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj – „Clujean de Onoare”, marii personalităţi clujene, maestrul Dumitru Fărcaş. Ceremonia de decernare a titlului a avut loc în cadrul Spectacolului de premiere al Festivalului-concurs Dumitru Fărcaş „Taragotul de Aur”, eveniment găzduit de Casa de Cultură a Studenţilor din municipiul Cluj-Napoca şi aflat la prima ediţie.

În cadrul ceremoniei, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, î-a înmânat însemnele distinctive ale titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj ilustrului taragotist Dumitru Fărcaş, una dintre cele mai reprezentative personalităţi ale vieţii cultural-artistice clujene şi o emblemă a luptei pentru conservarea şi valorificarea folclorului tradiţional autentic din regiunea Transilvaniei, pentru îndelungata carieră artistică desfăşurată cu dăruire şi profesionalism pe parcursul a mai bine de cinci decenii de activitate.

Motivând în faţa numerosului public iubitor de folclor prezent în Sala de Concerte „Dumitru Fărcaş” a Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca gestul de a-i decerna marelui maestru titlul de cetățean de onoare al județului, preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu a afirmat: ”Este un gest simbolic, o dovadă de apreciere sinceră şi o modalitate de a-i mulțumi pentru faptul că, deși putea să locuiască oriunde în lume, a ales să rămână aici, unde s-a desăvârșit ca artist. Iar asta demonstrează un atașament față de Cluj pe care doar maestrul îl poate explica. În fond, Dumitru Fărcaș nu ne aparține doar nouă, clujenilor, nu aparține doar României, domnia sa aparține universalității, tuturor celor pe care i-a fermecat cu talentul său unic şi inegalabil. Dacă taragotul nu ar fi existat, Dumitru Fărcaș l-ar fi inventat, cu siguranță. Și, pentru acest motiv, merită respectul şi preţuirea clujenilor și gestul nostru de considerație!”

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!