Photo Romania Festival 2014

Home $ Festivaluri $ Photo Romania Festival 2014

by | Feb 27, 2014 | Festivaluri, Știri Cluj

Ajuns la a IV-a ediţie şi clasat deja de prestigiosul cotidian britanic The Telegraph drept „cel mai important festival de fotografie din Estul Europei”, Photo Romania Festival se va desfăşura anul acesta între 16 şi 25 mai. Festivalul va aduce la Cluj-Napoca invitaţi şi fotografi consacraţi din 10 ţări şi le va oferi participanţilor 40 de expoziţii, 16 workshopuri, 6 competiţii, 5 concerte şi 20 de evenimente speciale.

Ediţia din acest a festivalului clujean e gândită ca un adevărat manifest cultural şi se anunţă şi mai spectaculoasă decât cele de până acum, fiind o platformă complexă de explorare a fotografiei din toate perspectivele ei şi un teritoriu de dezbateri despre impactul de zi cu zi al imaginii.

Prin cele 40 de expoziţii, organizatorii festivalului vor aduce în atenţia publicului lucrări ale unor fotografi de referinţă la nivel naţional şi internaţional, precum Ferenc Berko, un pionier al fotografiei color, Elena Shumilova, faimoasă pe reţelele de socializare cu seria foto „Kids”, sau Sorin Onişor şi Bogdan Comănescu, autorii expoziţiei „România. Oameni şi locuri”.

Pe toată durata festivalului, va avea loc Academia Photo România, un program special de workshopuri destinat unui număr de aproximativ 500 fotografi amatori sau profesionişti. Cursanţii vor avea posibilitatea de a-şi perfecţiona tehnicile de fotografiere, de a aprofunda folosirea surselor de lumină artificială sau naturală sau de a învăţa cum să editeze profesionist imaginile.

„Aceste workshopuri au existat, într-o formă mai restrânsă, şi la ediţiile anterioare, dar datorită interesului arătat de participanţi, am decis să le dublăm numărul şi să le dăm o unitate. Pe termen lung, dorim ca această Academie să devină un proiect de sine stătător, desfăşurat pe întreg anul”, a declarat Mihai Cotos, director executiv al Photo Romania Festival.

Profesioniştii care vor susţine workshopuri la această ediţie a Academiei sunt Drew Gardner (workshopul „Producing and lighting successful location shoots”), Bert Stephani („Intimate portraits”), Horațiu Curuțiu („The catwalk show”), Mihai Moiceanu („Fotografie de natură”), Radu Sălcudean („Light Painting și Do it yourself”), Sebastian Vaida („Introducere în fotografie”), Roxana Enache („Fashion concept”) şi Soos Attila („Jocul cu lumină naturală”).

Înscrierile în Academie se fac în limita locurilor disponibile, iar cei care își rezervă un loc până în data de 31 martie beneficiază de o reducere de 20%, indiferent de workshopul ales.

În cadrul unor zile specifice, festivalul va pune focus pe anumite teme de interes major în fotografie şi nu numai. Vor exista Zilele Modei, Ziua Timpului, Ziua Familiei, Ziua Fotojurnalismului, Ziua Şcolii de Fotografie, Ziua Tehnologiei şi Ziua Memoriei, fiecare dintre ele bucurându-se de vernisaje, expoziţii, proiecţii de film, lansări de produse, târguri şi concerte.

Conceptul de Zile Specifice a debutat la ediția a 3-a a festivalului pentru că am dorit să aprofundăm anumite teme de interes major în fotografie. În fiecare an adăugăm teme  noi,  dar păstrăm şi o parte din cele care au mai fost (spre exemplu fotojurnalismul), deoarece le considerăm definitorii pentru această artă”, a explicat Sebastian Vaida, directorul artistic al festivalului.

Aşa cum i-au obişnuit deja pe entuziaştii fotografiei, organizatorii vor pigmenta atmosfera festivalului cu petreceri şi concerte de tot felul. Cap de afiş va fi trupa belgiană Hooverphonic, care va concerta  pentru prima oară la Cluj în data de 19 mai, de la ora 20.00 , la Sala Sporturilor. Biletele pentru concert se vor putea cumpăra începând cu data de 15 martie de pe www.biletmaster.ro. Preţurile vor varia între 60 şi 180 de lei, în funcţie de dispunerea locurilor în sală. În perioada 15 martie – 15 aprilie, organizatorii pun la dispoziţia doritorilor bilete early bird cu reducere de 15%.

De asemenea, începând cu acest an, festivalul se bucură de sprijinul a 5 profesionişti ai fotografiei, care au statutul de consilieri artistici şi ambasadori. Este vorba de Colin Ford – fondatorul National Media Museum din Marea Britanie, Giuseppe Parissi – artist digital şi fotograf pentru Visions Artists Management în Milano, Mihai Moiceanu – fotograf de călătorie, Dorel Găină – profesor la Universitatea de Artă şi Design (UAD) din Cluj şi Andrei Budescu – fotograf şi preparator la UAD Cluj.

Mai multe informaţii pe: photoromaniafestival.ro  şi  facebook.com/PhotoRomaniaFestival .

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!