Programul lunii Mai la Reactor

Home $ Articole $ Programul lunii Mai la Reactor

by | May 6, 2015 | Articole

Mai este o lună importantă pentru Reactor, o lună în care unele eforturi sunt răsplătite, iar altele abia încep să se contureze.

În primul rând, dăm startul, în sfârșit, după multe luni de planificare, proiectului ”Teen Spirit – microstagiune pentru liceni”, în timpul Zilelor Clujului, cu două spectacole gratuite pentru elevii de liceu: Așteptând-o pe Alice și 9 din 10.

Luna începe și se încheie cu două aniversări care ne ajută să înțelegem de unde am pornit, unde suntem și ce avem de făcut în continuare. Sâmbătă sărbătorim un an de la premiera 9 din 10, timp în care componența și forma i s-au mai schimbat, nu însă și mesajul sau umorul. Pune punct lui mai 2015 Sub Reflector, care se întoarce la Cluj-Napoca, după opriri în Turda și Câmpia Turzii, cu un nou set de performeri.

Festivalul PhotoRomânia trece și pe la noi, cu vernisajul de fotografie și transfotografie al lui C+G, alias Dorel Găină – Anuda Plus, în data de 21 mai.

Nu în ultimul rând, suntem bucuroși să participăm la Festivalul de Teatru Nou de la Arad, cu În 4D, spectacolul nostru despre filme și despre cum ne lăsăm involuntar influențați de ele.

În plus, viața la Reactor continuă în mod obișnuit, cu un vernisaj, un concert și un spectacol, în cea mai bună formă de ”puțin din toate” de care suntem capabili: The perception of beauty, sculptură-instalație de Emilian Mocanu, Muzica Teatrului – concert de muzică originală interpretată live, și Provizoriu, cea mai nouă producție de teatru a Reactor de creație și experiment.

Program

Sâmbătă, 9 mai, ora 20.00
9 DIN 10
spectacol de teatru

cu: Oana Hodade, Oana Mardare, Doru Taloș
voce: Bianca Pintea
dramaturgia: Ana Cucu-Popescu
regia: Leta Popescu

Chestionând limbajul specific cărților motivaționale, 9 din 10 este rezultatul unui proces de lucru de tip devised theatre, având la bază un scenariu colectiv, bazat pe improvizațiile actorilor, coordonat de dramaturgul Ana Cucu-Popescu, sub regia Letei Popescu. Spectacolul confruntă publicul cu realitatea îndoielnică a statisticiilor abracadabrante de astăzi, o realitate aflată la limita dintre fake şi true, la limita dintre how to be… şi be yourself!.

Joi, 14 mai, ora 19.00
THE PERCEPTION OF BEAUTY
Vernisaj

sculptura-instalație / Emilian Mocanu

Frumusețea adevarată nu ține de suprafața lucrurilor,ci de corpul subtil și in continuă prefacere al acestora; frumusețea rezidă în proces și transcede forma.
The perception of beauty este atât o invitație curajoasă la reproblematizarea celei mai importante categorii estetice, cât și o interogație personală ce vizează sensibilitatea și luciditatea artistului.

Vineri, 15 mai, 21.00
MUZICA TEATRULUI
concert

Cári Tibor: pian
Sânziana Târţa: voce
Szabó J. Attila: violoncel
Ilko Gradev: acordeon

Tibor Cári este un tânăr compozitor, premiat de UNITER pentru muzica de teatru pe care a compus-o. Muzica Teatrului este un proiect artistic itinerant, independent, inovativ, care promovează muzica originală interpretată live în spectacolul de teatru. Muzica Teatrului mizează pe unicitate, particularitate, mobilitate: trei atuuri suficient de solide pentru că proiectul să fie viabil. Scopul său este transmiterea unui mesaj, a unei idei culturale, într-o expresie artistică cât mai convingătoare. Muzica Teatrului pledează pentru creația muzicală originală interpretată live în spectacolul de teatru.

Sâmbătă, 16 mai, ora 20.00
PROVIZORIU
spectacol de teatru

idee & concept: Raul Coldea și Petro Ionescu
cu: Cătălin Filip, Diana Nedescu și Doru Taloș
video design: Cosmin Nicoară și Ana Vîjdea
asistență de regie: Valeriu Cuc

Provizoriu este un spectacol orientat pe procesul de lucru, care tratează tema invizibilității sociale. Spectacolul încearcă să ficționalizeze și să facă vizibile biografiile celor care există doar în statisticile instituțiilor. Ironic și percutant, Provizoriu se adresează tuturor celor care trec pe lângă noi în fiecare zi și despre care alegem să nu știm nimic.

Joi, 21 mai, ora 20:30
ANUDA PLUS
vernisaj

C+G alias Dorel Găină – expoziție de fotografie și transfotografie în cadrul Festivalului PhotoRomânia

În jocul dintre ființă și ființare, făptura, trupul, corpul se arată precum optimi ambasadori. Acest joc și ambasadorii lui se trec și se petrec de-a lungul civilizației umane dintru evidență, informație și arătare în poveste, legendă, mit. Făptura, corpul, trupul feminin se arată în acest context ca o stare de electivă oglindă. Acesta este motivul pentru care proiectul Anud, Anuda și Anuda Plus provoacă și se provoacă din imageria nudului feminin, prezentat și reprezentat ca o declinare de lume și de lumeire, angajând propuneri și sugestii de interpretare de la fizic la metafizic, și tentative ale declinărilor de semnificare de la angelic la demonic și de la sălbatecul genuin la metafora complicată. Suportul de întrupare al proiectului Anuda Plus se arată și el ca un joc complicat dintre fotografie și transfotografie.

Vineri, 22 mai, ora 19.00
AȘTEPTÂND-O PE ALICE
spectacol de teatru cu intrare liberă pentru elevii de liceu

Eveniment cuprins în programul Zilele Clujului, în cadrul proiectului „Teen Spirit – microstagiune pentru liceeni”

one woman show cu Oana Mardare

muzica: Pau de Nut
regia: Doru Mihai Taloș

Spectacolul este o co-producție a companiei Atelier45 (Cluj) și a sălii Porta 4 (Barcelona)

Sâmbătă, 23 mai, ora 20:00
IMPERIUL ȘOPTIT DE TURANDOT
spectacol de teatru

one woman show cu Georgiana Ghergu
mişcarea scenică: Alexandra Sofronea
un spectacol de Diana Dragoș
adaptare după texte de Gozzi, Schiller, Adami şi Simoni, Camus

Turandot, femeia-dragon a Chinei de altădată, a rămas pe podiumul din Sala Divanului, de unde îşi trimitea cândva la moarte pretendenţii ce nu reuşeau să treacă probele date de ea. Deşi opulentul palat a ajuns o ruinã şi cei din jurul ei au murit, îşi retrăieşte legenda de secole, schimbându-i însã finalul.
Spre deosebire de toate prinţesele Turandot dinaintea ei, care s-au căsătorit cu prinţul Calaf, această Turandot nu îmbătrâneşte. Frumuseţea ei, care provoca războaie în imperiu, a rămas intactă de-a lungul timpului.
Cei care vin sã vadã „femeia care nu moare” pentru că şi-a împietrit inima sunt, pentru Turandot, Marea Adunare ce asista la înfrângerea prinţilor. Şi pentru că regăseşte aceeaşi esenţă în oameni de sute de ani, refuză să-şi părăsească povestea.

Duminică, 24 mai, ora 19.00
9 DIN 10
spectacol cu intrare liberă pentru elevii de liceu

Eveniment cuprins în programul Zilele Clujului, în cadrul proiectului „Teen Spirit – microstagiune pentru liceeni”

Vineri, 29 mai, ora 20.00
JUST PUSH PLAY
spectacol de improvizaţie

Cu: Dragoş Muscalu, Bogdan Bob Rădulescu, Rob Pavicsits şi Matei Rotaru

Teatrul de improvizație este una dintre cele mai de succes forme de divertisment, caracterizată prin interacțiune cu publicul, improvizații pe teme date, versatilitate și, desigur, mult umor. Trupa Just Push Play este una dintre cele mai vechi trupe din țară, cu o vechime de șapte ani în aceeași formulă: Dragoș Muscalu – actor și improvizator din București – liderul trupei, Bogdan Bob Rădulescu, o figură deja îndragită de clujeni, Matei Rotaru, actor al Teatrului Național din Cluj, Rob Pavicsits – actor al Teatrului Național din Arad.

În fiecare lună îi puteți vedea pe băieți la Reactor, cu noi probe și provocări. Totul se construiește pe loc, fără regizor. Telecomanda e în mana publicului, so Just Push Play!

Sâmbătă, 30 mai, ora 20.00
SUB REFLECTOR (ediția a III-a)
spectacol-colaj cu locuitorii orașului Cluj

coordonator: Cristian Ban
asistent: Alexa Băcanu

Sub Reflector este un spectacol-eveniment, creat de și pentru oamenii Clujului, un loc de întâlnire între cei care au fost mereu în public, dar își doresc să urce pe scenă, și cei care sunt curioși să afle ce povești ascund străinii alături de care trăiesc în acest oraș.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!