Peter O’Toole primeşte premiul de excelenţă la Comedy Cluj #7

by | Sep 16, 2015 | Știri Cluj

Peter O’Toole, distins in memoriam cu Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj  2015. Premiul va fi ridicat de fiica actorului, actrița Kate O’Toole, membră a juriului ediţiei de anul acesta Comedy Cluj. Spectatorii îl vor vedea pe Peter O’Toole pe ecran, în filmul ‘’The Ruling Class’’, care va rula în data de 23 octombrie 2015.

Legendarul actor englez de origine irlandeză Peter O’Toole va primi, in memoriam, Premiul de Excelență al celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj. Este prima dată când acest trofeu este acordat unui actor străin, organizatorii întărind și prin aceasta rangul de festival internațional al Comedy Cluj. Premiul va fi decernat în 24 octombrie 2015, în cadrul Galei de închidere a festivalului, și va fi ridicat de fiica actorului, actrița Kate O’Toole. Kate O’Toole este anul acesta membră a juriului Comedy Cluj.

Spectatorii vor avea ocazia să-l vadă pe Peter O’Toole pe ecran în comedia neagră ‘’The Ruling Class’’ (‘’Clasa conducătoare’’, 1972), unde face unul dintre cele mai reprezentative roluri ale sale, pentru care a primit și o nominalizare la Oscar. În film, O’Toole joacă rolul unui tânăr care se trezește brusc moștenitor al unei averei importante. Singura problemă e că acesta se crede Iisus Christos. Comedia va rula în data de 23 octombrie, ora 19.00, la Cinema City Iulius Mall.

Pe parcursul carierei sale, Peter O’Toole a primit opt nominalizări la premiile Oscar pentru interpretări de excepție precum cele din ‘’Caligula’’ (1979) sau ‘’The Last Emperor’’ (‘’Ultimul împărat’’, 1987), fiind unul dintre puținii actori care a fost nominalizat de două ori pentru același rol: întruchiparea regelui Henry al II-lea în ‘’Becket’’ (1964) și în ‘’Lion in the Winter (‘’Un leu în iarnă’’, 1968). Nu a câștigat trofeul pentru niciuna dintre nominalizări, dar în 2003 a primit totuși un Oscar onorific din partea Academiei de Film americane. A refuzat inițial acest premiu, cerând Academiei să îl amâne până când va împlini 80 de ani, motivând că “încă mai e în jocuri şi poate câştiga premiul cel mare“. Pe lângă acest Oscar onorific, actorul irlandez a câștigat patru Globuri de Aur, un premiu Bafta și un premiu Emmy. Ultimele filme în care a jucat au fost ‘’Decline of an Empire“ (2014) şi „The Whole World of Our Feet“ (2015), lansate după moartea actorului.

Premiul de Excelență Comedy Cluj a mai fost acordat, până acum, actorilor Marin Moraru și Tora Vasilescu (2009), Geo Saizescu și Sebastian Papaiani (2010), Draga Olteanu Matei (2011), Horațiu Mălăele (2012), Oana și Amza Pellea, in memoriam (2013) și Victor Rebengiuc (2014).

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This