Interviu cu Emilia Păunescu, despre 18+ Festival

Home $ Articole $ Recomandări $ Interviu cu Emilia Păunescu, despre 18+ Festival

by | Sep 17, 2015 | Recomandări

18+ Festival se pregătește de a 3-a ediție, ce va avea loc la finalul acestei luni. Pe Cetățuie deja se lucrează la pregătirea perimetrului festivalului, labirintul prinde contur, iar Matka românească imediat va fi gata…
Zeci de artiști din nu mai puțin de 10 țări ale lumii ne antrenează timp de 2 zile într-un program ofertant de concerte ilustrate live, instalații artistice, spații interactive, expoziții și tot felul de ghidușii. Intrarea va fi liberă!

Mai multe despre motivele pentru care nu ar trebui să ratăm acest festival, ne spune Emilia Paunescu – organizator 18+ Festival.

18+ festival
Ce ne poți spune, pe scurt, despre conceptul festivalului 18+ și cum se diferențiază de alte evenimente mari din Cluj?
Festivalul a pornit ca un manifest de creativitate al tinerei generații de artiști, de unde și numele.
Experiment, interacțiune, fuziune, joacă senzorială, explorare de forme noi de expresie, experiențe ieșite din comun, cam astea ar fi câteva elemente cheie care definesc profilul festivalului. În edițiile precedente am adus la Cluj tot felul de astfel de povești – o instalație de desen subacvatic, unde publicul a putut să experimenteze cum e să creezi sub apa, într-un acvariu de câteva tone, îmbrăcat în costum de scafandru; o expoziție de fotografie care a reunit lucrări a artiști foto nevăzători din 8 țări ale lumii; un labirint de 600 metri pătrați inspirat din folclor, lucrare colaborativa care a implicat peste 30 de tineri artiști, construită ca spațiu multisenzorial, care îți antrena toate 5 simțurile, etc.

Ce ne diferențiază este tocmai curajul cu care ne lăsăm imaginația liberă și provocăm artele să se amestece și să găsească un ritm comun. Iar asta ne îmbogățește pe toți ca oameni, atât ca artist implicat în proiect, care-ți dă o sevă nouă și te pune într-un context productiv, cât și ca public consumator, care descoperă întotdeauna dimensiuni culturale noi în spațiul festivalului și are parte de întâlniri și conexiuni inedite. E un plus. Să ne bucurăm de el și să-l facem să se întâmple împreună.

Care este publicul pe care îl vizați?
Oameni deschiși noului. Oameni curioși, care nu se mulțumesc cu o blazare comodă. Oameni gata să se activeze și să împartă asta cu alții. Cred că asta vine natural prin ce oferim noi ca festival.

Primele doua ediții ale festivalului au avut loc primăvara. Ce v-a determinat să alegeți luna septembrie, în favoarea lunii mai?
În principal două lucruri: vremea instabilă din Cluj în mai, care complică logistic multe lucruri pentru noi și fură din potențialul experienței pe care ți-o poate oferi evenimentul și aglomerarea de evenimente în Cluj în primăvară. Întotdeauna am crezut în colaborarea dintre evenimente. Cei care facem asta cunoaștem efortul considerabil din spatele unui proiect de unde și nevoia să ne ajutăm unii pe alții, nu să ne suprapunem și altfel să obligăm și publicul să se împartă. E loc pentru toată lumea 🙂

La primele ediții s-au pus în vânzare bilete / abonamente de acces la festival. Anul acesta intrarea este liberă pentru toate activitățile din program. De ce ați luat această decizie?
Încă de la început ne-am dorit să facem festivalul cât mai accesibil. Muncim mult să facem să se întâmple atâtea lucruri frumoase și vrem, normal, să se bucure cât mai mulți oameni de ele. Și în edițiile precedente am încercat să propunem un bilet cât se poate de redus la eveniment, dar, ca orice festival la început, e nevoie de un pic de timp să se pună pe picioare și să-și permită să nu depindă ca buget de contribuția publicului. Din fericire anul acesta putem să oferim toate activitățile de la festival gratuit.

Pe lângă programul artistic, 18+ prezintă instalații artistice, spații interactive, expoziții și tot felul de ghidușii. Ce alte detalii ne poți oferi despre programul festivalului?
În ceea ce privește muzica auzită la 18+, anul acesta cu siguranță cel mai așteptat act este DJ set-ul lui Philippe Cohen Solal de la Gotan Project, dar alături de el pe scena festivalului vor urca și câteva alte proiecte extrem de interesante: un spectacol de flamenco construit special pentru 18+ de Puerto Flamenco, unul dintre cele mai prolifice grupuri de flamenco ale Spaniei, premiate și aplaudate peste tot în lume; un show jazzy-trip-hop-ish al polonezilor de la Mikromusik, de asemenea cu o carieră internațională de succes de mai bine de un deceniu, care i-a adus să colaboreze cu figuri iconice clasice ca Leszek Możdżer- pianistul de renume mondial, dar și pe liste de nominalizări la premii ale industriei langă Depeche Mode sau Coldplay; o porție delicioasă de world music, ferchezuită pe alocuri cu acorduri de jazz adusă de elvețienii de la Fischermanns Orchestră, cu nu mai puțin de 12 artiști pe scenă, sau proiectul transmedial din Austria, Bonnage Horreur, care îmbină un aranjament instrumental deosebit, unde găsim intrumente ca sitarul indian îmbinate cu vibrații electronice și visualsuri speciale. Mai mult, concertele din cadrul festivalului vor fi ilustrate live de artiști clujeni, care vor desena ad-hoc ceea ce îi inspiră muzica pe care o aud pe scenă, completând acturile cu un material vizual original, spontan. Artiștii se pot încă înscrie la această provocare până pe 23 septembrie. Așteptăm cv-urile/portofoliile lor la [email protected]

Pe partea de expoziții și intalatii artistice la 18+, în cele 2 zile ale festivalului Cetățuia se va umple cu tot felul de lucrări și performance-uri creative, multe semnate de artiști reputați la nivel internațional. De săptămâna trecută se construiește la Cluj în premieră o variantă românească a Matka, o sculptură masivă din lemn reciclat a artistei de origine americană Olga Ziemska, ce urmează să fie donată orașului după festival. Aducem impresionanta instalație Matchstick Men a unuia dintre cei mai apreciați artiști contemporani ai Germaniei, Wolfgang Stiller (cu nu mai puțin de 50 de expoziții individuale și peste 70 de grup în palmares). Tinerii artiști cehi Petra Křivová, Adam Velíšek, Adam Kovalčík pregătesc o instalație colaborativa cu rădăcini în istoria Clujului, The Transport Box of the Sain George. Povestea spune că în secolul XIV împăratul Charles IV comisioneaza o sculptură ecvestră a Sfântului Gheorghe unui studio artistic din Cluj. Lucrarea este transportată în Cehia după finalizare, unde devine una dintre cele mai semnificative sculpturi gotice ale țării. O replică a acesteia este amplasată la intrarea în Academia de Arte Vizuale din Praga, unde de mai bine de 100 de ani întâmpina tinerii artiști, devenind practic un simbol al studenției la AAV. Instalația The Transport Box of the Saint George se referă întocmai la o nouă călătorie a sculpturii, de data aceasta ca un cadou, reîntorcându-se la Clujul unde a ieșit la lumină pentru prima dată. Instalația este o sculptură ecvestră și o cutie de transport în același timp. Monumentalitatea lucrării, măsurând 2,5 m înălțime, ridică totodată problematica funcției sculpturii în spațiul public, și cum această confirmă status-quo-ul unui context social și politic al prezentului. Maria Roosen, artista olandeză “cu degete verzi” cum se definește însăși, aduce în festival o variantă a lucrării sale iconice Breast Berries, unde își arată măiestria în a lucra cu sticla. Labirintul Connected, a treia instalație sub formă de labirint pe care o naște festivalul, anul acesta vorbește despre conectivitate prin volum. într-o avalanșă de fire se vor împleti o serie de structuri diverse de dimensiuni ridicate semnate de artiștii Elena Ilash, Florin Marin, Adriana Goilav, Flaviu Moldovan, Ioana Olăhut, Cristina Coza-Damian, Anca Bodea, Liliana Marin, Cristina Gagiu și Lucian Szekely-Răfan. Diamantul-target al Elenei Ilash devine seara o formă-suport folosită ca bază de proiecție pentru un experiment vizual. Darius Hulea prezintă la festival sculpturi impunătoare din sârmă de fier din seria Anonymous. Pe scurt, multe și frumoase. Mai multe detalii se citesc pe pagina festivalului, 18plusfestival.ro

Artiști din 10 țări vor veni la Cluj pentru acest festival. Pe lângă Phillipe Cohen Solal, ce alți artiști ne recomanzi să nu ratăm?
Toate lucrurile prezentate în festival sunt din categoria “de neratat”. Eu personal aștept cu nerăbdare să văd pe Cetățuie oamenii-chibrit (Matchstick Men – Wolfgang Stiller), Matka a la Cluj, experiența labirintului din acest an și spectacolul de flamenco.

Rămâne 18+ un festival al Clujului sau vă gândiți să duceți conceptul și în alte orașe?
Cu siguranță conceptul ar prinde și în alte orașe. Deocamdată nu ne gândim să părăsim Clujul. Ne place aici 🙂 însă ce am făcut, și în mod cert vom continua să facem, e să itineram o parte din activitățile de la festival în alte contexte și orașe. De exemplu, labirintul din prima ediție a festivalului s-a transformat după eveniment într-un proiect național de sine stătător, fiind expus în mai multe orașe ale țării și adunând în final peste 20 000 vizitatori ai instalației. La fel s-a întâmplat și cu pânza de 15 metri pătrați pictată anul trecut live la a doua ediție a festivalului, în mijlocul publicului de către 13 tineri artiști, care a ajuns apoi și la Timișoara, Brașov, Sibiu și București. Anul acesta Labirintul Connected, un concept idée despre cum artiștii pot relaționa prin formă și cu ajutorul ei va fi de asemenea itinerat ulterior festivalului și în alte locații din țară. Iar pentru la anul avem în plan un turneu național al unui super street artist portughez, VHILS (alexandrefarto.com), unde acesta va face o serie de intervenții artistice în spațiul public în mai multe orașe din România, înfrumusețând pereții cu tehnica sa unică “scratching the surface”. Pe scurt, ducem amprenta festivalului mai departe, îi extindem raza de acțiune, ne dezvoltăm.

Cetățuia este un loc aparte pentru clujeni. Cum vedeți voi locul și ce credeți că ar avea nevoie zona, pe lângă restaurări de clădiri ș.a.m.d. ?
Într-adevăr Cetățuia e un loc deosebit și din păcate slab exploatat în Cluj. Am întâlnit oameni care, când le povestim de festival și unde se întâmplă, ne spun că nu au mai fost acolo de câțiva ani. Cred că evenimentul nostru aduce o contribuție frumoasă în acest sens, animând zona și încurajând și alte proiecte de gen să folosească acest spațiu și oamenii să îl redescopere. Pentru noi e cadrul ideal al festivalului: verde, cald, relaxat, primitor pentru toate experimentele noastre artistice, aproape de centru și accesibil, dar în același timp un pic detașat de zgomotul orașului, ca o insulă unde poți construi o lume nouă 🙂

Care a fost feedback-ul primit până acum și care sunt planurile de viitor pentru 18+?
Ne așteptăm să fie plin pe Cetățuie. Avem un program puternic, artiști unul și unul și până acum vremea se arată de partea noastră 🙂 Nu ai de ce să pierzi un asemenea eveniment.
Cât despre planurile de viitor, despre unul ți-am povestit un pic mai sus, și pe lângă el mai stau cuminți multe idei aproape de concretizare. Zilele trecute discutam cu unul din artiștii invitați, de exemplu, dezvoltarea unor parteneriate între 18+ și alte evenimente culturale și galerii importante din străinătate, pentru a putea oferi anul viitor tinerilor artiști români implicați în festival oportunitatea de a pleca în rezidențe artistice în diverse țări ale lumii. Să încadrăm în festival un fel de platformă de suport a mobilității comunității artistice locale în Europa și nu numai. Planurile sunt mari și suntem încrezători că le putem duce la capăt.

Mai avem aproximativ o săptămână până la festival. Când vom afla toate detaliile și programul? Poate ne poți dezvălui acum, în exclusivitate, câteva dintre surprizele pregătite…
Luni (21 septembrie) anunțăm și programul complet al festivalului. Una dintre surprizele pregătite are legătură cu labirintul. Intervenția celor 10 artiști implicați asupra structurilor volum de care îți povesteam se va realiza live, în cele 2 zile ale festivalului, publicul putând să îi urmărească pe artiști la lucru și să se joace în tot felul de spații interactive în interiorul acestuia.

Programul va fi între orele 16.00 și 23.00? Va exista și un afterparty oficial?
Da și da. Așteptăm oamenii pe Cetățuie în fiecare zi ,26 și 27 septembrie între orele 16.00 și 23.00 să descopere toate experiențele pe care le-am pregătit. După festival ne adunăm la Mike’s Pub (Calea Moților 147) la afterparty, un local nou în Cluj, care își va deschide porțile pentru prima data chiar în prima zi a festivalului, pe 26 septembrie.

Multumesc. Ne vedem pe Cetățuie!
Musai 🙂

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!