?UROPA @ Fabrica de Pensule

Home $ Cultural $ Expozitii $ ?UROPA @ Fabrica de Pensule

by | Jun 30, 2016 | Expozitii

Expoziția este realizată în urma Apelului pentru proiecte curatoriale dedicate spațiului Pilot. Juriul a selectat proiectul pentru subiectul și cercetarea care stau la baza lui și pentru modul în care reflectă chestionarea ideii de Europa de către generația tânără, din punct de vedere al mișcărilor de migrație.

În urma migrațiilor din ultima perioadă, artiștii Radu Pandele și Rudy Von Kronstadt interpretează și conturează senzorial situația Europei în fața emigranților din Africa și Orientul Mijlociu. Proiectul „?uropa” lasă în grija vizitatorului o serie de întrebări simple: „Este Europa casa fugarilor?”, „Caută Europa să le înțeleagă cu adevărat nevoile?”, „Înțelegem cu adevărat situația politică care a declanșat toate aceste migrații?”

Conceptul „?uropa” nu caută să creeze confuzie publicului, ci vrea să aducă în ochii și urechile vizitatorului situația neclară a 1.4 milioane de oameni, pornind de la premisele unei Europe al cărei viitor oscilează între a fi în continuare „leagănul culturii și civilizației” sau a-și regândi valorile comune actuale. Am ajuns să credem că Europa este acasă. Dar cât din acasă mai înseamnă locuire? Cât din ideea de zid mai definește granița sigură dintre siguranță și incertitudine, cât din ideea de zid ne mai apăra și cât ne încarcerează?

uropa

Radu Pandele
Născut în București în 1993, Radu a crescut și locuit în Arad. Acolo a absolvit și liceul de Arte în 2012, iar în 2015 a absolvit Universitatea Națională de Arte București – secția Pictură, avându-l că indrumător pe domnul profesor Petre Lucaci. În prezent, Radu Pandele este masterand la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca. Activează în diferite zone ale artei contemporane: de la street art la performance, jonglează idei și este membru al conceptului „LaUNLOC”. Expoziții (selecție): „Nu eu” (Arad, 2011), „Ședința liliecilor” (Arad, 2012), „Aur și argint” (Arad, 2013), „Trei anticulori cunosc pe lume” (București, 2014), „Poftim nimic” (București, 2015), „Urmașii lui Cain” (Expo Maraton – Cluj-Napoca). Expoziții de grup: „Artlimentara” (Brașov, 2012), Expoziție trio (alături de Ștefan Coman și Valeriu Stăncescu) (Iași, 2014), Bienala de desen (Sofia, 2014), „Măștile lui Pessoa” (Lisabona, 2014), „RAW” (București, 2015), „Expoziție în Grup2” (LaUnloc, Cluj-Napoca).

Rudy von Kronstadt, pseudonimul sub care creează artistul vizual brașovean. Prin căutările sale estetice, artistul își setează ca scop sondarea sistemelor de gândire conceptuală, punând un accent special pe experimente cu diverse materiale și suprafețe, obiecte recontextualizate și metaforizate. Printre materialele sale de lucru preferate se află lemnul, metalul, materiale naturale, pigmenți industriali sau materiale textile.

Claudiu Lazăr (curator) a studiat la National Academy and Museum (New York) și Akademie der Bildenden Kunste (Viena) și a beneficiat de stagii de internship în cadrul unor muzee și spații de artă contemporană, printre care Mumok și Muzeul Albertina. În prezent, dezvoltă proiecte curatoriale independete alături de Radu Pandele, Nicolae Romanițan, Rudy von Kronstadt și alți artiști tineri. Este membru fondator al platformei Artful Contemporary și recent a beneficiat de o scurtă rezidență la Fabrica de Pensule, pregătitoare pentru acest prim proiect din spațiul PILOT.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!