Praesens @ Fabrica de Pensule

Home $ Articole $ Praesens @ Fabrica de Pensule

by | Jul 4, 2016 | Articole

Într-o lume în care trecutul și viitorul sunt principalele repere, Cristina Gagiu și Sergiu Georgian Mazerschi vă invită la o meditație asupra relativității prezentului. Astfel, în perioada 4 -7 iulie, cei doi artiști își propun să realizeze o lucrare comună, pe o pânză de 2×2 m, utilizând diferite tehnici de lucru, în căutarea prezentului continuu.

În fiecare zi a evenimentului, între orele 17:00 și 19:00, îi poţi urmări pe cei doi artiști performând, dar poţi lua parte activ la dinamica experimentului, făcând fotografii cu o cameră pusă la dispoziţia vizitatorilor. Fotografiile vor face parte din time-lapse-ul care va fi proiectat pe tot parcursul experimentului. La sfârșitul fiecărui act, lucrarea va fi practic finalizată, urmând ca în ziua următoare aceasta să sufere modificări majore de compoziţie, cromatică, tehnică, susţinând ideea artiștilor că trăim într-o unitate actuală şi continuă de timp. În acest fel, aceştia demonstreză prin prezentul lucrării care va deveni trecutul lucrării de mâine, acest prezent continuu, în care viitorul este singurul factor ireal din această ecuație, cunoscut doar prin prisma faptului că cei doi își propun să ajungă la forma finală a lucrării delimitând anumite momente din realizarea ei ca fiind unități de măsură ale timpului. Un timp trecut ce va fi deja prezent la momentul terminării manifestului temporal-artistic.

praesens

Participanţii pot urmări fiecare moment din „prezentul” lucrării și pot vizualiza „prezentul” acesteia, având un exemplu concret de transformare în care se pot regăsi, în așa fel încât să își reconsidere „prezentul continuu”.

Cristina Gagiu (n. 1969) – artist vizual; trăiește în Cluj și lucrează în Fabrica de Pensule. A absolvit Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu” din Cluj. În lucrările ei, Cristina Gagiu folosește în principal mediul picturii figurative și al graficii. Lucrările ei au fost prezentate expoziții ca: Nano Stories (Galeria Nano), Hello Natasha (Cafe Papillon, The Soviet, Espace Wild Awake), Amintiri (Bastionul Croitorilor), Imaginary Hot-spot (Demmers Teahouse), Angels & Demons (Galeria Veche) etc.

Sergiu Georgian Mazerschi (n. 1979, Bacău), a absolvit Liceul de Artă George Apostu, iar în 2003 obține diploma de grafician la finalul celor cinci ani de studii în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. În prezent este profesor la Colegiul Național de Artă din Bacău și student doctorand, anul trei, în cadrul U.A.D. Cluj-Napoca, avându-l ca profesor coordonator pe profesorul universitar doctor Ioan Sbârciu.
Spațiul Pilot, etajul trei
4-7 iulie – 17:00-19:00 deschis publicului
vernisaj: joi, 7 iulie, ora 19:00

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!