Interviu cu Mihai Oprean și Alexandra Crăciun despre noul concept al Târgul de Crăciun Cluj-Napoca

Home $ Articole $ Interviu cu Mihai Oprean și Alexandra Crăciun despre noul concept al Târgul de Crăciun Cluj-Napoca

Numai mâine nu-i poimâine și intrăm în cea de-a unsprezecea lună a anului. Și știți ce înseamnă asta, nu? Că se apropie Crăciunul, sărbătoarea din an preferată de cei mai mulți dintre noi, când ne împodobim casele, împărțim cadouri și decorăm orașul cu mii de luminițe. Probabil unii deja au început să planifice lucrurile pentru această ocazie, știm sigur că cei care organizează Târgul de Crăciun s-au pus de mult pe treabă.

Nouă ediție a Târgul​ ​de​ ​Crăciun​ ​din​ ​Cluj vine cu un nou concept,​ ​concretizat​ ​într-o​ ​imagine​ ​nouă​ ​și​ ​jucăușă,​ ​o​ ​aranjare​ ​diferită​ ​a​ ​spațiului​ ​din Piața​ ​Unirii,​ ​o​ ​abordare​ ​nouă​ ​a​ ​activărilor,​ ​standurilor​ ​și​ ​a​ ​evenimentelor. Strategia este gândită pentru următorii cinci ani, astfel că echipa din spatele proiectului și-a propus să plaseze târgul​ pe piața​ evenimentelor de acest gen din ​Europa, crescând astfel numărul ​de turiști​ care​ aleg Clujul ca ​destina ție pentru această perioadă ​festivă.

N-am mai stat pe gânduri, am pregătit o listă de întrebări și am dat buzna peste Mihai Oprean, coordonatorul evenimentului, și Alexandra Crăciun, coordonator marketing și comunicare.

Anul acesta vin cu un concept diferit, acela de ”familion”, pe care doresc să-l dezvolte în următorii 5 ani, prin termeni mai specifici. Alexandra ne-a spus că au ajuns la această idee prin simple întrebări adresate celor din jur: ce înseamnă pentru ei Crăciunul și cum își petrec sărbătorile.

Dintre toate sărbătorile, aceasta a fost cea la care toată lumea a spus că se întâlnește cu familia. Fără excepție, în România, ca și cultură, Crăciunul reunește familionul. Și atunci ne-am gândit să învelim totul sub umbrela aceasta a familiei și să-i oferim tot felul de valențe, pe care le vom exploata în următorii 5 ani. Anul acesta e ideea de portret, concretizată și din punct de vedere vizual, anul viitor o să-i punem să se joace, vom avea tot felul de jocuri supradimensionate și alte lucruri pe temă de joacă, și mai departe încă 3 tematici pe care le vom dezvolta: meșteșuguri, poante și originile familie.

Despre Târgul de Crăciun se va vorbi anul acesta în termeni de ”un familion de surprize”, denumire apărută dintre multele idei extraordinare ale lui Călin Crainic, de la Kumpania. Pentru anul viitor se va păstra cuvântul ”familion”, la care se va alătura aluzia la joacă, pentru că și noul site al târgului e familiondecraciun.ro. Momentan e în lucru, dar cât de curând va fi lansat și veți găsi o secțiune de blog, toate evenimentele și acțiunile vor fi sus, calendar și tot ce e nevoie.

În ceea ce privește conceptul vizual, au pornit de la logo-ul folosit în 2016. Au avut opțiunea să schimbe identitatea, însă Alexandra spune că pentru ea a fost foarte important să continue munca lui Călin Crainic (agenția Kumpania l-a creat pe cel de anul trecut), pentru că era un logo reușit și au avut de la ce porni. Paul Bucovesan a venit cu povestea și mai multe personaje (un brad care se plimbă, un bătrânel care se dă pe patine, cățelul etc.) care lucrează între ele, totul e dinamic și partea faină e că acestea vor fi împărțite pe microevenimente. E musai să mergeți în Piață să vedeți ce v-au pregătit, motiv pentru care am și întrebat-o pe Alexandra cum au de gând să ”convingă” cât mai mulți oameni să participe, să-i atragă pe o perioadă mai lungă, nu doar pentru un concert sau altele de genul.

Târgul acesta e despre un mix. Poți să vii să mănânci în fiecare zi dacă vrei, pentru că găsești tot felul de vendori. Mai apoi, poți să găsești cadouri pentru prieteni aici. Ai patinoarul, unde de anul acesta vei putea să te învârți în jurul statuii. Avem concerte în fiecare zi, avem Căsuța lui Moș Crăciun cu tot felul de ateliere. Avem diverse metode cu care ne vom juca și pe care nu le voi dezvălui încă, însă vor fi niște lucruri care se vor schimba zilnic și tot felul de acțiuni un pic mai dinamice față de ce s-a întâmplat în anii anteriori.

După cum ne-a sugerat subtil Alexandra, Piața Unirii va fi amenajată altfel anul acesta, lucru care era și de așteptat, dat fiind faptul că acum există și zona pietonală. Mihai, care lucrează de 3 ani de zile pentru acest eveniment spune că era și timpul pentru o schimbare, era nevoie să se remodeleze toată piața. Au schimbat vizualul căsuțelor. Zic ei că în România se merge pe un singur design pentru aceste construcții, așa că le-au regândit, responsabil de acest lucru fiind Gosho Ștefanov.

O să fie albe, sunt ceva mai mari, de 9-10 metri pătrați, cu led-uri moderne, cum se poartă la festival. Am regândit toată zona de căsuțe, majoritatea vor fi puse pe partea de terase, dar vor fi și alte locații. Căsuța lui Moș Crăciun are un concept nou anul acesta, având geamuri foarte mari din sticlă, pentru a vedea ce se întâmplă înăuntru, dar și pentru ca cei mici să poată vedea bradul de Crăciun. Va fi formată din două corturi: unul pentru pitici și altul pentru părinți, care vor putea să bea un ceai, lângă un șemineu. Avem și un staul, acea dioramă pe care neapărat vom simula Nașterea Domnului și va fi o atmosferă mai dinamică, căci vor concerta diverse coruri chiar în față. Scena va fi ca și la Zilele Clujului, cu spatele spre Eroilor. Am regândit poziția patinoarului, l-am făcut în jurul statuii, chiar dacă e foarte-foarte dificil, cred că e mai provocator și sperăm ca la următoarele ediții să-l mărim puțin. O altă zonă atractivă este fântâna, acolo avem și Punct Info, avem încă 2-3 căsuțe de decorațiuni, dar și câteva pentru vin fiert, craft beers și va fi frumos pentru că vom lumina copacii, dar avem și multe sfere de mari dimensiuni.

#countdowntochristmas ? through his lenses

A post shared by Madalina Ciucurel (@madiciucurel) on

Dar să mai revenim un pic la Căsuța lui Moș Crăciun. Ea o să se deschidă în 24 noiembrie și va funcționa până în 30 decembrie. Din 24 până în 30 noiembrie au gândit mai multe ateliere dedicate părinților, de la workshop-uri în zona de parenting până la ateliere creative, iar din 1 până în 23 decembrie vor fi cele pentru copilași, care 4 ore pe zi vor meșteri diverse lucruri pe care le vor păstra, de la textile, la lut, la pictat pe globuri, ceramică, și așa mai departe. Ziua de 24 este singura zi liberă în târg. Din 25 pâna la finalizarea târgului se vor ocupa de bunicuți, care pot veni la un vin fiert sau la un ceai, să joace cărți sau altele, nimeni nu e exclus, tot familionul trebuie să fie prezent. Și dacă tot ne-am băgat puțin în discuția despre program, haideți să vedem ce are de spus Mihai despre evenimente.

Ediția de anul acesta este, zic eu, foarte atractivă ca program. L-am gândit atât pentru mame, cât și pentru frați, surori, bunici și avem un start bun în weekendul 24-26 noiembrie, pentru că debutăm cu Young Famous Orchestra, un concert de muzică simfonică, și cu momentul oficial al aprinderii iluminatului public din Cluj pentru sărbători. Sâmbătă, cei de la Reactor ne-au pregătit o piesă de teatru, iar duminică vom cânta cu Voltaj. Avem o mulțime de artiști interesanți: Smiley, Moonlight Breakfast, Bosquito, Robin and The Backstabbers, Byron, Mirabela Dauer, diferite școli de muzică din oraș. Vor fi și trei seri de muzică populară, dar avem și jazz, blues, oldies, DJi, e chiar pentru toată lumea. Programul e excelent, avem teatru de păpuși pentru cei mici, povești la gura sobei cu Urbannect, care vor fi spuse în fața bradului de Crăciun, va exista și o sobă mare cu puțin mobilier urban.

Anul acesta au și parte de merchandise. Pe lângă chestiile clasice, cum ar fi pături, termosuri brand-uite, au o cană cu două toarte, tot în ideea de pachet pentru familie. Cana aceasta e practic simbolul lor ediția asta, având o toartă mai mică și una mai mare, pentru mami sau tati și cel mic. Tot pe partea de noutăți, vor să se asocieze cu un ONG mai mare din Cluj, pentru că vor să meargă mai departe de simplele cadouri cu hăinuțe, mâncare și cele necesare și să construiască ceva care să rămână în timp. De asemenea, va exista un ziar al Târgului, disponibil la Centrul Info, care va apărea o dată la două săptămâni și va reuni atât noutăți și chestiuni de interes, dar se va axa îndeosebi pe zona de portret de familion și o să scrie poveștile unor oameni din piață.

Puteți răsufla ușurați acum, nu se termină articolul fără să vorbim măcar puțin despre vendori. Vor fi peste 80 la număr, 35% sunt în zona de mâncare – clătite, plăcinte, fructe, bunătăți tradiționale, cam tot ce vă puteți imagina. Nu vor lipsi cei din zona obiectelor tradiționale, cu multe lucruri făcute hand-made, chiar vor exista, pentru prima oară, diferite ateliere care o dată pe săptămână vor avea și demonstrații cu participanții din piață. Ar fi mai mulți vendori și se încearcă asta pe viitor, dat fiind faptul că cererea e mare, dar nu e așa mare spațiul precum vă imaginați, căsuțele sunt și ele într-un număr limitat.

Întru-un final, am trecut la treburi mai personale și i-am întrebat cum văd ei Crăciunul. Alexandra ne-a zis următoarele:

Eu în luna august ascultam colinde acasă, dar dincolo de asta, o să fie un Crăciun destul de agitat, pentru că o să fim în Piața Unirii mereu, o să facem portretele oamenilor, o să-i ascultăm, o să vedem ce nevoi au. Pentru mine e un Crăciun despre muncă, îi aduc pe ai mei aici, nu merg eu la ei. Dar e deja al doilea an în care petrec această sărbătoare în Cluj și în momentul în care împodobești bradul aici, deja știi că aici e acasă de acum.

Mihai, în acord total cu filozofia de anul acesta a Târgului, spune că:

Crăciunul e despre familie pentru mine și întotdeauna fugim acasă cu prilejul acestei sărbători, oricât de departe ar fi. Dacă nu pot să merg eu acasă, vin ei aici. Crăciunul va fi în continuare despre familie, doar că de data asta o facem în familia mare: vom fi eu cu familia mea, tu cu a ta și familiile tuturor acolo în piață. Împreună va fi familionul Clujului, poate chiar al țării, al României, pentru că anul acesta cred că vom atrage mulți oameni și din alte orașe.

Și apropo de venit din alte orașe, trebuie să știți că au pregătit mai multe pachete turistice, au parteneriate cu hotelurile din Cluj și ei deja vă așteaptă. Au câteva lucruri pe care le-au inclus în preț, de la cazare, la mic dejun, la chestii de făcut în târg și, în același timp, vor oferi premii sub forma unor city-break-uri, așa că urmăriți-i pe rețelele de socializare. Tot din sfera premiilor, grupul cel mai mare care va veni la patinoar în intervalul orar 10 – 15 va pleca la anul într-o excursie oriunde vă doriți. Eu zic că puteți convinge vreo 3 clase să mergeți la patinoar după școală sau chiar să vă convingeți diriginți să vină cu voi o oră pe gheață.

S-au pregătit temeinic, sunteți curioși să vedeți cum va fi anul acesta la Târgul de Crăciun? Ne vedem în Piața Unirii, începând din 24 noiembrie.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!