Interviu cu Diana Moga despre meniul vegan de la Grande Pizza

Home $ Articole $ Interviu cu Diana Moga despre meniul vegan de la Grande Pizza

Un interviu la început de săptămână? Noi zicem că pică numai bine după toată nebunia din weekend. Mai ales dacă vorbim cu Diana Moga, care se ocupă de tot ce înseamnă partea raw & vegan (preparate ce nu conțin carne, ouă, lapte, unt sau orice alt produs de origine animală) la Grande Pizza, iar noi parcă am fi într-o cursă nebună după ceva sănătos și care să ne alunge oboseala din weekend. Știți voi de ce.

Diana a terminat Psihologia Sănătății, iar mai apoi a fost atrasă de partea de nutriție, din simplul motiv că își dorea să mai piardă câteva kilograme. A apelat la un medic nutriționist și atunci a aflat de ingrediente de origine vegetală cu care nu era familiară dar care erau extrem de atractive. Ea a decis să experimenteze diverse combinații ca să replice gusturile tradiționale (carne, caș) folosindu-se de nuci, semințe și leguminoase.

Am început să experimentez acasă cu chestiile mai basic, cum ar fi salatele, de exemplu. Am căutat pe Internet, am citit cărți de bucate, totul pentru a afla ce poți face cu diverse ingrediente, cum le pot diseca și recombina între ele, dincolo de ceea ce ne-am obișnuit cu toții. A fost un fel de auto-educare în direcția asta și am descoperit foarte multe, motiv pentru care am decis să mă orientez spre domeniul acesta. Făcusem un curs de cofetar-bucătar, dar clasic, tradițional. Acum 4 ani am început să lucrez pentru prima dată în bucătărie, direct pe partea de vegan.

În Cluj nu există programe de specializare în sensul acesta, training-uri sau ore pe care le poți urma pentru a ști cum să gătești delicios, sănătos și vegan. Dar prin mâinile Dianei deja au trecut mai mulți de 10 oameni care au avut de învățat de la ea și care acum profesează în zona aceasta. Zice ea că se simte ca un fel de ”mămică” a lor și i-ar plăcea să dezvolte în viitor și partea aceasta de mentorare a altora.

La Grande Pizza am ajuns acum 2 ani. Ei căutau pe cineva care să le conceapă un alt meniu pentru că voiau să meargă și pe parte de mâncare mai sănătoasă. Practic, interviul cu ei a descurs în felul următor: ”Noi credem că preparatele respective se vând bine în varianta lor clasică, cum ar fi cazul lasagnei. Crezi că poți face o variantă vegană?” După câteva săptămâni de experimente am venit cu un meniu și de atunci e totul foarte bine. Și constant încercăm să-l îmbunătățim, chiar acum am introdus un burger cu sfeclă coaptă, cu felii de mango deasupra, și deja mulți îl comandă. Și asta îmi place atât de mult aici – sunt într-un proces de creare continuă a meniului, am colegi extrem de receptivi, pe care îi învăț lucruri constant, suntem 5 care lucrăm pe partea de vegan în acest moment. Și ținem cont de feedback-ul clienților atunci când venim cu un preparat în meniu, lucru care pentru mine e o premieră la locul de muncă.

Bun. Am ajuns la meniu, că doar asta ne era destinația. Știm bine că la Grande Pizza au o gamă largă de variante, au peste 30 de produse vegan, iar ideea de bază din spatele conceperii lor a fost să se plieze cu ceea ce exista deja: comfort food. Consumatorul trebuia să simtă că se răsfață și cumva își înșeală meniul zilnic cu care este obișnuit, dar într-un mod sănătos. Și niciunul din preparatele vegane de la Grande nu sunt prăjite, încearcă pe cât posibil să le facă la cuptor, toate fiind atent alese pentru a întâlni un anumit standard. Iar Diana petrece suficient timp în bucătărie pentru a se asigura că lucrurile sunt în perfectă ordine, programul ei fiind de 2 cu 5. Asta înseamnă că lucrează 15 zile pe lună.

Partea amuzantă cu mâncarea sănătoasă e că îți iei nutrienții mult mai ușor, nu e vorba de caloriile acelea goale despre care se vorbește. Poți mânca o ciocolată care are 300 calorii și în 10 minute să-ți fie foame sau poți mânca o clătită cu linte sau o lasagna și te saturi. Probabil sunt mulți oameni care cochetează cu ideea de vegan și când fac tranziția între tipurile de alimentație, simt că nu le ajunge. Vă asigur însă că după o perioadă de 2-3 săptămâni începe corpul să se adapteze, ți se schimbă și papilele gustative, gustul. Și asta o spun din proprie experiență.

Am căzut de acord cu Diana că stilul de viață vegan nu e pentru toată lumea, iar ea chiar a atras atenția asupra faptului că este foarte important să îți asculți corpul și să-i dai ce îți cere. La fel cum, la fel de bine, poți identifica substituenți. Ea, de exemplu, a înlocuit ciocolata cu budinca de chia. Nu are sens să vă înfometați sau să vă simțiți nefericiți din cauza mâncării, trebuie doar să descoperiți ce vă place și vă face bine.

Multe preparate au ieșit din greșeală, prin simplu experiment. Clătita de linte din meniu este doar un exemplu. Am încercat să fac supă cremă de linte, dar în faza respectivă nu știam că lintea, după ce o fierbi și o dai la blender, încă mai absoarbe apă. Și s-a făcut un fel de tocăniță. Aveam la îndemână tigaia și am zis să încerc să văd ce se întâmplă. Și a ieșit clătita din linte.

Dacă vă întrebați care sunt preferatele clienților de la Grande, am aflat că se comandă foarte multe supe creme, lasagna vegană și burgerii, clătitele din linte și burrito, dar și budincile. Sfatul general e să încercați vegan, măcar din când în când, pentru că impactul asupra sănătății este unul considerabil. Și poate suna clișeic, dar am ajuns să cred că toate adevărurile așa ni se par. Acum că vine iarna și nu prea mai sunt legume crude proaspete, care să ne ofere nutrienții de care avem nevoie, puteți opta pentru curry cu fasole mung și chifteluțe, chilli vegan și combinații de diverse ingrediente.

Voi ați încercat preparatele vegane de la Grande?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!