Pârtii din Cluj și din împrejurimi unde poți merge la ski / snowboard iarna aceasta

Home $ Articole $ Pârtii din Cluj și din împrejurimi unde poți merge la ski / snowboard iarna aceasta

by | Jan 8, 2018 | Articole, Sport

Articolul a fost revizuit în noiembrie 2023.

Chiar dacă eu și alții ca mine ne rugăm de dimineața până seara să nu mai vină iarna, știu că sunt și mulți care o așteaptă cu sufletul la gură, așa că las de la mine și renunț la rugămințile fierbinți către divinitate. Vine ea zăpada, n-am niciun dubiu. Și o să ne înghețe nasul și mâinile, o să fim răciți bocnă și o să umblăm prin apă murdară pe stradă, dar nu ăsta-i esențialul. Important e că o să mergem la ski, snowboard, și altele de genul, că ne adunăm fain-frumos toată gașca și pornim spre pârtie. Dacă și voi v-ați lovit de întrebarea ”Care pârtie?”, articolul de față își dorește să facă lumină și să aducă niște răspunsuri.

Așa că haideți să vedem câteva pârtii din Cluj și din apropiere unde puteți să faceți îngerași de zăpada iarna asta… care vine.

Prima pe listă, în mod deloc surprinzător și de așteptat, e Pârtia Feleacu, situată la 12 km de centrul orașului, pe Dealul Feleacului, lângă turnul de televiziune, de unde se poate admira o panoramă unică a oraşului, animată pe parcursul zilei, cât si pe cel al nopţii. Pârtia Teleschi Feleacu are o lungime a traseului de 765 de metri, diferenţa de nivel fiind de 98 de m, și este dotată cu instalaţie de zăpadă artificială. Aici veți găsi o pârtie mare, una mai mică pentru începători. Partea bună e următoarea: în caz că vă tremură pantalonii de ski pe voi numai la gândul de a încerca vreun sport pe pârtie, puteți oricând să vă lăsați pe mâna instructorilor specializați. Școala de ski și snowboard se adresează atât copiilor, cât și adulților, iar cursanții vor avea nevoie de echipament complet, care poate fi achiziționat și de la centru de închirieri.

Nu putem să trecem mai departe fără a menționa pârtiile Mărișel, de care probabil știți deja pentru că toată lumea pare a fi într-un concediu continuu și feed-urile v-au fost inundate cu poze minunate, copaci înzăpeziți și o atmosferă de basm în general. Unde mai pui că drumul până acolo e o adevărată poveste. Pentru a ajunge, există doua rute: drumul județean DJ 107P Mărișel, sau drumul județean DN 1R Beliș-Fântânele. Pârtia de ski și snowboard a fost deschisă recent și vă oferă o priveliște deosebita direct către lacul de acumulare Beliș Fântânele, dar și un peisaj ce-ți taie respirația către piscurile culmilor munților Apuseni. Avem aici două pârtii pentru începători, o pârtie pentru cei mai curajoși și una pentru avansați, dar nu au fost uitați nici cei care încă se mai dau cu sania și copiii. Pe lângă acestea, există și apres ski, iar zona este bogată în spații de cazare, în caz că plănuiți să extindeți vizita.

54 de km mai departe de Cluj ne așteaptă Pârtia de la Buscat, în satul muntele Băișorii. A devenit normal pentru noi să avem telescaun pe pârtie, căci nimeni nu vrea să-și petreacă jumătate de zi doar urcând și câteva minute coborând, însă aici lucrurile parcă stau un pic altfel. Nu doar că ajungeți sus în doar 5 minute, dar priveliștea e de-a dreptul breathtaking, nici nu-ți mai amintești pentru ce te-ai cocoțat în vârf de deal. Există 5 pârtii și una pentru săniuș, pornind de la 150m (dificultate minimă, dotată cu sistem Babylift la dimensiune redusă) până la 1300 m, dar nu funcționează încă toate și cel mai bine le urmăriți și pagina de Facebook, pentru că am observat că anunță acolo.

În Alba puteți merge la Arieșeni, unde aveți mai multe pârtii: Vârtop I sau II, Piatra Grăitoare, voi știți, oricum e foarte ușor să treci dintr-o parte în alta. Și aici aveți posibilitatea de a merge la cursuri cu instructor în cazul în care sunteți la prima experiență pe schiuri sau placă. De asemenea, există centru de închirieri, iar zona nu duce lipsă de cabane, pensiuni și tot ce înseamnă cazări. O altă idee ar fi Domeniul Schiabil Șureanu, cu 9 pârtii (verificați funcționalitatea acestora pe site), sau Vidra – Voineasa, pentru începători sau cei care nu sunt atât de experimentați.

Putem, de asemenea, să ne îndreptăm spre Maramureș, căci avem și acolo câteva opțiuni demne de luat în calcul. În orașul Cavnic, la 151 km de Cluj funcționează Pârtia SuperSki Cavnic. În aceeași zonă, la doar 17 km de Baia Mare, se află pârtiile Șuior, de dificultate medie. Zonele de dificultate ridicată sunt alternate în mod fericit cu porțiuni mai line, ceea ce le dă un farmec aparte și senzația permanentă pentru schiori de noutate și adrenalină.

Încă o dată vă reamintim să verificați paginile de Facebook sau site-urile specificate de noi în articol înainte de a porni la drum spre o anumită pârtie pentru că nu toate sunt încă funcționale sau mai au schimbări de orar.

Voi unde schiați de obicei? Sau… v-ar bate gândul să luați lecții de ski sau snowboarding?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!