Articole

Pârtii din Cluj și din împrejurimi unde poți merge la ski / snowboard iarna aceasta

Chiar dacă eu și alții ca mine ne rugăm de dimineața până seara să nu mai vină iarna, știu că sunt și mulți care o așteaptă cu sufletul la gură, așa că las de la mine și renunț la rugămințile fierbinți către divinitate. Vine ea zăpada, n-am niciun dubiu. Și o să ne înghețe nasul și mâinile, o să fim răciți bocnă și o să umblăm prin apă murdară pe stradă, dar nu ăsta-i esențialul. Important e că o să mergem la ski, snowboard, și altele de genul, că ne adunăm fain-frumos toată gașca și pornim spre pârtie. Dacă și voi v-ați lovit de întrebarea ”Care pârtie?”, articolul de față își dorește să facă lumină și să aducă niște răspunsuri.

Așa că haideți să vedem câteva pârtii din Cluj și din apropiere unde puteți să faceți îngerași de zăpada iarna asta… care vine.

Prima pe listă, în mod deloc surprinzător și de așteptat, e Pârtia Feleacu, situată la 12 km de centrul orașului, pe Dealul Feleacului, care va fi deschisă publicului imediat ce vine și se așază zăpada. Aici veți găsi o pârtie mare, una mai mică pentru începători și un snowpark pentru experți, cu o linie compusă din 5 kickere și mai multe elemente de jibb montate pe toată lungimea park-ului. Partea bună e următoarea: în caz că vă tremură pantalonii de ski pe voi numai la gândul de a încerca vreun sport pe pârtie, puteți oricând să vă lăsați pe mâna instructorilor specializați. Școala de ski și snowboard se adresează atât copiilor, cât și adulților, iar cursanții vor avea nevoie de echipament complet, care poate fi achiziționat și de la centru de închirieri. Tariful variază în funcție de ziua în care mergeți, vârstă și dacă mergeți singuri sau în grup, situându-se undeva între 55 și 85 lei/oră.

#lovelyplace #winterwonderland #iceicebaby ?❄️❣️#lrminlove

A post shared by ? L U U ? (@luanalusiana) on

Din listă nu pot lipsi pârtiile Mărișel, de care probabil știți deja pentru că toată lumea pare a fi într-un concediu continuu și feed-urile v-au fost inundate cu poze minunate, copaci înzăpeziți și o atmosferă de basm în general. Unde mai pui că drumul până acolo e o adevărată poveste. Pâria de ski și snowboard a fost deschisă recent și vă oferă o priveliște deosebita direct către lacul de acumulare Beliș Fântânele, dar și un peisaj ce-ți taie respirația către piscurile culmilor munților Apuseni. Centrul de închirieri vă așteaptă cu echipamente de schi la prețul de 40 lei / zi / echipament complet. Pe lângă acestea, există și apres ski, iar ona este bogată în spații de cazare, în caz că plănuiți să extindeți vizita.

54 de km mai departe de Cluj ne așteaptă Pârtia de la Buscat, în satul muntele Băișorii. A devenit normal pentru noi să avem telescaun pe pârtie, căci nimeni nu vrea să-și petreacă jumătate de zi doar urcând și câteva minute coborând, însă aici lucrurile parcă stau un pic altfel. Nu doar că ajungeți sus în doar 5 minute, dar priveliștea e de-a dreptul breathtaking, nici nu-ți mai amintești pentru ce te-ai cocoțat în vârf de deal. Există 3 pârtii, una de 800 m, alta de 900 m și una de 1300 m, doar aceasta din urmă fiind deschisă momentan și funcționând în timpul săptămânii de la 10 la 17, iar în weekend de la 09 – 17, dar cel mai bine le urmăriți și pagina de Facebook, pentru că am observat că mai schimbă programul ușor pe alocuri și anunță acolo.

Dacă rămânem tot în această zonă, avem Pârtia Băișoara care, între noi fie vorba, a fost prima în zonă, dar oamenii au cam uitat de ea când a fost amenajată cea de la Buscat. Asta nu poate însemna decât un singur lucru: nu e aglomerat, right? Prețul unui abonament all day este de 60 lei, dar în cazul în care nu știți exact cât stați, o urcare costă 5 lei, 5 urcări 25 lei și primiți una gratis, iar 10 urcări 50 lei și primiți două gratis. În general deschid pârtia la ora 9 sau 10 și funcționează până la 17 dar vă sfătuiesc, de asemenea, să intrați pe profilul lor de Facebook înainte de a vă aventura într-o drumeție și să găsiți pârtia închisă.

First time this season ? #snowboarding #fun #sunday #mountains

A post shared by Zsigmond Balazs (@zsigmondbalazs) on

Oh well, dacă vă gândeați că aveți mai multe opțiuni în apropiere, v-ați înșelat. Nu aveți. Dar asta nu înseamnă că nu există soluții. Puteți fie să vă treziți mai devreme și să faceți un drum de aproximativ 3h cu mașina, fie planificați un weekend în adevăratul sens al cuvântului cu două zile pline de ski, snowboarding, ce vreți voi, dar pentru asta mai trebuie să vă ocupați și de problema cazării. Dacă alegeți această variantă, trebuie să decideți mai întâi înspre ce zonă porniți – Maramureș sau Alba – Iulia. În Maramureș puteți merge la Borșa, Cavnic sau Șuior, așa ca niște highlights ale zonei. Toate cele 3 locații de ski sunt foarte apreciate în rândul iubitorilor sporturilor de iarnă, au mai multe pârtii, la Cavnic este și Școală de Ski, unde puteți lua și lecții de snowboard.

Best way to start 2018.⛷?

A post shared by Otilia Bonis (@otiliabonis) on

În Alba puteți merge la Arieșeni, unde aveți mai multe pârtii: Vârtop I sau II, Piatra Grăitoare, voi știți, oricum e foarte ușor să treci dintr-o parte în alta. Și aici aveți posibilitatea de a merge la cursuri cu instructor în cazul în care sunteți la prima experiență pe schiuri sau placă. De asemenea, există centru de închirieri, iar zona nu duce lipsă de cabane, pensiuni și tot ce înseamnă cazări. O altă idee ar fi Domeniul Schiabil Șureanu, cu 7 pârtii funcționale, sau Vidra – Voineasa, pentru începători sau cei care nu sunt atât de experimentați.

Încă o dată vă reamintim să verificați paginile de Facebook sau site-urile specificate de noi în articol înainte de a porni la drum spre o anumită pârtie pentru că nu toate sunt încă funcționale sau mai au schimbări de orar.

Voi unde schiați de obicei? Sau… v-ar bate gândul să luați lecții de ski sau snowboarding?

ClujLife - Te scoate din casă

1 comment

Comments are closed.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale. Detalii aici.