Podcasturi din Cluj ce merită ascultate

Home $ Articole $ Podcasturi din Cluj ce merită ascultate

by | Jun 21, 2018 | Articole

Cred că eram la Best Marketing Cluj, la ediția din 2017, când am auzit pentru prima oară discuții despre conceptul de podcast. Nu zic că nu mai auzisem cuvântul, poate-l auzisem, probabil îi și dădusem un sens în capul meu, dar nu îi acordasem o atenție foarte mare. Și habar n-aveam în mod sigur că-mi pot face și eu un podcast în orice moment îmi vine o idee sclipitoare de discuții. Anyway, am devenit mai curioasă despre tot ce înseamnă treaba asta pentru că am primit atunci sfatul prietenesc să dau play unui podcast de fiecare dată când vreau să pornesc muzică care nu e doar de fundal atunci când lucrez. Cum ar fi atunci când fac curățenie, când conduc, când gătesc (ahahahhaha, bună asta) și v-ați prins voi. Pentru că conținutul acesta audio, pe cât de greu e de consumat în unele contexte, pe atât de accesibil e în momente de genul.

Podcastul e un fel de emisiune radio online pe care o puteți opri și porni când vreți voi, înregistrată (uneori în timpul unei transmisiuni live pentru ca mai apoi să fie publicată sub forma de podcast) și postată pe Internet. Numele de ”podcast” vine de la playerele portabile de muzică, iPod. Această emisiune poate fi descărcată de către oricine dorește prin intermediul site-ului public al producătorului sau prin subscrierea la fluxul RSS al respectivului podcast.

Există și câteva podcasturi a la Cluj, iar astăzi vă prezint pe scurt 3 dintre ele care merită ascultate, toate abordând direcții diferite, sigur vă va plăcea măcar unul.

Încep cu Podcastu` lui Katai din simplul motiv că pe acesta l-am ascultat eu aproape în întregime. În plus, de curând am apărut și noi într-un episod, vorbind despre ClujLife (”noi” adică Gabriel). În al doilea rând, autorul podcastului este Robert Katai, digital marketer, blogger, content strategist pentru Bannersnack, dar și cel care a pus și bazele Instagramology și probabil sunt mulți care au auzit despre el. Podcastul lui este ”despre marketing și viață” și dacă îl ascultați veți înțelege de ce nu s-a rezumat numai la marketing. Vă dau eu spoiler: pentru că discuțiile nu sunt limitate la acest subiect și sunt abordate și diverse teme care pun în lumină partea umană a invitațiilor, viața lor de zi cu zi, obiceiuri, preferințe și așa mai departe. Invitații săi sunt oameni care într-adevăr pot spune o poveste ce merită ascultată și vă voi da și câteva exemple, ca să înțelegeți: Adi Despot (care e podcastul meu preferat până acum), Andi Moisescu, Andreea Esca, Dana Rogoz, Cornel Ilie de la Vunk, Alina Ceușan, Teo de la Teo`s Kitchen, Ingrid Teodosiu, Smiley, Cosmin Tudor și mulți alții, pentru că Robert a ajuns deja la episodul cu numărul 33. La cât mai multe înainte și așteptăm să vedem cu ce invitați ne mai surprinzi și ce mai pregătești. Podcastul poate fi ascultat pe iTunes, pe Spotify și pe alte platforme, dar cel mai bine intrați pe katai.ro și apăsați play.

O altă sugestie ar fi Contrasens, un podcast care explorează teme de actualitate din câmpul științelor sociale. Proiectul urmărește să aducă în prim plan și să facă cât mai accesibile cercetările făcute în prezent de sociologi, antropologi sau alți specialiști din domenii conexe, deci dacă sunteți pasionați de astfel de subiecte sau pur și simplu vreți să aflați mai multe, you should definitely give it a chance. Gazde și producători ai conținutului sunt studenți ai Facultății de Sociologie și Asistență Socială și voi aveți ocazia să ascultați conversații relaxate între experții invitați și studenți. Eu le-am ascultat pe primele două și sunt abordate teme foarte interesante, cum ar fi problema locuirii într-un oraș care se află în continuă creștere sau sărăcia care persistă în ciuda, vorba vine, încercărilor actorilor politici de a o elimina din peisaj cât de cât. Podcastul are 12 episoade și nu mai este planificată apariția altuia, pentru că acesta era planul inițial, să lanseze doisprezece episoade, câte unul pe săptămână, din aprilie până în iunie. Dar poate-poate, dacă îi încurajăm, mai îndrăznesc să publice câteva.  Contrasens se prezintă simplu ca fiind un podcast despre lumea în care trăim, îl puteți asculta direct aici.

În cele din urmă îi avem pe băieții de la Epic Show, mai exact pe Tibi Codorean, Dragoș Stan, Bob Rădulescu și Cucu, adică Adrian Cucu, care au ajuns la 15.973.508 vizualizări pe YouTube (dacă vrem să fim foarte exacți). Ei au început acum 4 ani cu video-uri scurte, funny, prin care doreau să ironizeze diverse situații și persoane din viața reală, dar au ajuns să creeze această serie de video-uri, pe care o continuă și în ziua de azi, și pe care au încadrat-o în categoriile ”sitdown comedrink, podcast și umor de internet”. În vedem pe cei patru stând de vorbă, lejer, și discutând diverse, da-s simpatici și ți-e (oarecum) drag să-i auzi pe fundal. În playlistul intitulat ”Podcast Epic” găsim deja un număr de 156 de episoade, probabil ideile vin destul de ușor când faci haz de necaz și ești amuzant.

Voi ce alte podcasturi mai ascultați, dacă ascultați?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!