Ghidul #ClujLife pentru Jazz in the Park

Home $ Articole $ Ghidul #ClujLife pentru Jazz in the Park

by | Jun 21, 2018 | Articole

Numai eu și alții ca mine știm cât l-am așteptat. Și de o lună de zile, de când #AmCumparatBratara pentru a susține Fondul Jazz in the Park a devenit parcă și mai greu. Făceam ce făceam și-mi sărea galbenul de la brățară în ochi, amintindu-mi că încă nu sunt în parc sau în oricare din locațiile festivalului, ascultând jazz.

Așa că, vă prezint cu mare, mare entuziasm ghidul #ClujLife pentru Jazz in the Park și abia aștept să vă văd la concerte, să dansăm împreună.

Când?

Chiar azi, 21 iunie, eu vă scriu acest ghid de la conferința de presă de deschidere Jazz in the Park și pe fundal Alin Vaida (cu zâmbetul până la urechi ca un copil cu o jucărie nouă) ne povestește tocmai că anul acesta evenimentul va ține 11 zile, spre deosebire de anul trecut când a durat doar o săptămâna, asta înseamnă că ne bucurăm de jazz până în data de 1 iulie. Această decizie de… extindere au luat-o din dorința de a nu mai suprapune acțiuni, concerte sau locații.

Unde?

Prima zi de festival este dedicată galei de deschidere, care va avea loc la la Opera Maghiară, unde ne vom bucura chiar în seara aceasta de un concert extraordinar al arhitectului și fondatorului proiectului Buena Vista Social Club, Juan de Marcos. Festivalul continuă în 22-27 iunie cu 6 seri în care suntem invitați în curtea Muzeului de Artă, unde concertează Alfa Mist, Richard Bona, Nik Bartsch’s Ronin, Soweto Kinch (posibil să avem un concurs cu invitație dublă pe contul nostru de Instagram), Sona Jobarteh și MUSEcology – byron, Lucia, Silent Strike și Muse Quartet. În plus, în primul weekend de festival, 22-24 iunie, are loc Concursul Internațional Jazz in the Park, pe malul Someșului. Ziua de luni 25 iunie nu este doar dedicată concertului MUSEcology de la muzeu, ci și artelor în stradă pentru că de la ora 17:30 vor avea loc concerte pe bulevardul Eroilor și în fața Casei Matei Corvin. Mai apoi,  marți, 26 iunie, descoperim Pata Rât prin muzică. De joi, 28 iunie, și până duminică, 1 iulie, festivalul se mută în Parcul Central, unde vor fi amplasate 4 scene pe care se va cânta (și dansa, credeți-mă) până după miezul nopții. Nu uitați că după concertele de pe malul Someșului și din parc, distracția se mută la Colin’s la jam sessions cu artiști și public. Despre locațiile Jazz in the Park am vorbit pe îndelete în articolul de aici.

Cum ajung acolo?

Dragilor, toate locațiile sunt centrale, ”în buricul orașului”, cum ar zice bunica mea. Opera Maghiară, dacă nu vă sună cunoscută, e clădirea vizavi de intrarea în Parcul Central, Muzeul de Artă poate vă sună mai cunoscut sub denumirea de Palatul Banffy. Dacă nu, e în Piața Unirii, lângă KFC, acum sigur știți despre ce vorbesc. RiverStage, de pe malul Someșului, ar fi ciudat să vă explic acum unde-i. Doar urmați cursul apei. În ceea ce privește scena de la Pata Rât, toți cei care vor să ajungă la concertele care vor avea loc acolo pot folosi mijloacele de transport în comun pune la dispoziție gratuit de organizatorii festivalului Jazz in the Park, în colaborare cu Compania de Transport Public Cluj. Autobuzele vor porni din centrul orașului începând cu ora 17:30. Întoarcerea va fi asigurată tot de autobuze care vor circula gratuit din Pata Rât. Optați pentru transport în comun, Clever Taxi sau biciclete dacă mergeți la locațiile din centru, căci nu vreți să vă stricați buna dispoziție când nu găsiți în ruptul capului un loc de parcare. De asemenea, aveți o cursă gratis la plata cu cardul în aplicația Clever Taxi dacă introduceți codul Clever.Sabina, așa că puteți profita și de treaba aceasta.

Am nevoie de bilet?

La concertele din parc, din stradă, de la Pata Rât și de pe mal, participarea e liberă, dar vă încurajez din tot sufletul să achiziționați un bilet neobligatoriu, prin care susțineți Fondul Jazz in the Park și să intrați astfel în comunitatea celor care finanțează proiectele artistice și creative. Pentru concertul de deschidere și pentru cele de la Muzeul de Artă sunt puse în vânzare bilete și abonamente aici.

Cum mă pot implica?

Vă povesteam mai sus despre aceste bilete neobligatorii și am realizat că există o confuzie generală în rândul publicului când vine vorba de Jazz in the Park și ale lor intrări libere, completate de existența unor bilete totuși. Se numesc ”neobligatorii” cu un motiv. Puteți merge în parc, pe malul Someșului sau în orice locație unde accesul este gratuit, vă distrați și ascultați muzică bună în fiecare seară și nimeni nu o să vă întrebe nimic. Dar puteți merge și să achiziționați aceste biletele neobligatorii, care vin sub forma unor brățări de culoare albastră, galbenă sau roșie, pe care plătiți 10, 30 sau 100 lei și care vă oferă statul de susținător, jazz fan sau super jazz fan și în acest fel voi contribuiți la Fondul Jazz in the Park. Obiectivul lor este  să strângă 30.000 de euro, iar numărul de proiecte care va fi finanțat depinde de nivelul de implicare al comunității și de sumele strânse, dar indiferent de câți bani se vor strânge organizatorii își asumă să susțină cel puțin trei proiecte. Despre proiecte puteți afla mai multe aici.

Cu ce pot veni de acasă?

Nu mai e niciun secret pentru nimeni că acest festival a pornit cu un scop foarte clar, care a rămas în picioare de-a lungul anilor: resemnificarea spațiilor publice. Din acest motiv, toată lumea e așteptată în spațiile publice ale evenimentului cu hamace, pături, board games (dacă nu știți ce să jucați, aici avem câteva propuneri), copii, căței, covrigei, vă puteți imagina acest festival ca o ieșire la iarbă verde dacă optați pentru Parcul Central, de exemplu. Vor exista și peste 20 de vendori vendori, nu vă chinuiți să aduceți înghețatele în lăzi frigorifice sau câțiva litri de apă cu voi pentru că aveți posibilitatea să luați direct de acolo diverse: sucuri, limonade, clătite, pizza, gogoși alte cele. La Opera Maghiară și la Muzeul de Artă e interzis accesul cu mâncare și băuturi aduse din afară.

De anul acesta, Jazz in the Park e primul festival din România care folosește doar pahare reutilizabile. Paharele vor fi disponibile la festival, la baruri. Fiecare participant va achita 3 lei pentru paharul primit, și dacă doriți să-l păstrați, puteți pleca liniștit cu el acasă, dacă nu, îl înapoiați și primiți înapoi cei 3 lei. Mare grijă să nu le aruncați la coș din simplă obișnuință sau să nu le abandonați în parc sau în tomberoane, pentru că scopul lor este să fie refolosite.

Ce poţi face în fiecare zi?

Ohoo, pe lângă faptul că poți să te înconjori de muzica aceasta bună? Ei bine, destul de multe alte lucruri. Pentru cei mici va exista o zonă special amenajată, unde în data de 30 iunie și 1 iulie vor avea loc diverse concerte special pentru aceștia, o scenă doar a lor cum ar veni. Tot special pentru ei au fost gândite și workshop-uile organizate de cei de la Fabrica de Pensule, care vor avea loc în data de 23, 24, 30 iunie și 1 iulie în parc și pe mal. Mai apoi, avem expoziția de instrumente muzicale, magazinul de vinyluri și gift shop-ul de la Casino, dar și Reading Corner-ul de la Cărturești, unde vă puteți relaxa și să petreceți câteva minute / ore (fiecare după nevoi) în liniște în inima Parcului Central. Ultima noastră recomandare e să vă opriți și la Sports Area, începând cu 28 iunie până la finalul festivalului în parc și pe plaja Grijorescu și să puneți un pic corpul la treabă, nu doar la dans.

Ce să nu ratați?

Acum, că simt în adevăratul sens al cuvântului că a început perioada festivalurilor, a revenit și un sentiment mai vechi de care nu-mi era dor: frustrare în fața neputinței de a fi în toate locurile deodată. E greu să vă spun ce să nu ratați pentru că… totul e de neratat, nu ai cum să alegi favoriți între Juan de Marcos și al său band, Alfa Mist, Richard Bona, Nik Bartsch’s Ronin, Soweto Kinch, Sona Jobarteh și MUSEcology – byron, Lucia, Silent Strike și Muse Quartet. În weekend suntem la Riverstage, atât de multe am auzit despre cât de tari sunt trupele concurente la International Jazz Competition anul acesta încât simt că-i cunosc deja, că-s #fandemic. Am toată încrederea în Alin Vaida când spune că-s cele mai tari de până acum. La Pata Rât trebuie să mergi, măcar din curiozitate, iar în parc… în parc va fi de poveste cu Nouvelle Vague pe scenă, The Herbaliser și Gallowstreet, aceștia fiind doar câțiva din cei pe care-i aștept eu.

Nu mai am niciun cuvințel de spus. Ne vedem la Jazz in the Park!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!