Ghidul #ClujLife pentru Smida Jazz Festival 2021

Home $ Articole $ Ghidul #ClujLife pentru Smida Jazz Festival 2021

by | Aug 12, 2021 | Articole

Trezit în camping și pășit cu picioarele goale pe iarbă. Privit (cu adevărat privit) răsăritul și apusul. Plimbat ca în copilărie pe ulițele satului. Scăldat în lac. Exploratul unei peșteri… În 18 iunie anunțam oficial că unul dintre festivalurile noastre preferate de jazz, Smida Jazz Festival, #ExploringSounds&Nature, urmează să se întâmple în 2021, pe 20 și 21 august, și că vei avea o șansă să te bucuri de toate acestea din nou. La momentul respectiv, când răspândeam și noi vestea întâmplării acestui eveniment, speram să nu (mai) intervină nimic între noi și Smida – așa cum s-a întâmplat în 2020, de altfel. Sau între noi și muzică, natură, și prieteni. Credem c-am avut noroc, fiindcă acum concepem cel de-al doilea ghid #ClujLife pentru festivaluri din ultima perioadă. Suntem, deci, la câteva zile distanță de momentul în care o să ne putem bucura de „libertatea de a explora și de a explora libertatea” în Parcul Natural Apuseni. Așa că, la fel cum spuneam și în 2019, „here we jazz”.

Unde?

Locul în care we’re going to jazz n-o să te surprindă, dar o să fie exact ce ai nevoie la final de vară. Locația pe care au ales-o pentru desfășurarea ediției de anul acesta este aceeași ca până acum: Smida, un sat mic de munte din comuna Beliș, județul Cluj, situat chiar în mijlocul Parcului Natural Apuseni. Nu degeaba festivalul și poartă numele acestui sat. De fapt, satul în care ne dăm întâlnire se află la 90 de kilometri distanță față de Cluj-Napoca, fiind localizat la 1.100 de metri altitudine. Pe lângă priveliștile Instagramabile la care locația îți garantează accesul, mai este cunoscută și prin prisma bogăției de atracții turistice în care abundă. Câteva exemple pe care s-ar putea să le găsești tentante sunt: Peștera Mare din Valea, Ghețarul Scărișoara, și Ghețarul Focul Viu. La dispoziție ai două zile în care îți recomandăm să nu savurezi strict muzica, ci și împrejurimile.

Când?

Perioada pe care se întinde experiența festivalului de anul acesta nu mai este de trei zile (după cum organizatorii ne-au obișnuit), ci – după cum menționam mai sus – de două zile. „De ce două zile și două nopți, și nu trei, ca în povești? Pentru că anul acesta poveștile se rescriu, iar personajul principal este siguranța,” explică ei în descrierea evenimentului oficial de pe Facebook. Dacă și ție, la fel ca mie, îți place să-ți notezi totul în calendar cu sfințenie, poți include așa: începând de vineri, 20 august, ora 10:00, până duminică, 22 august, ora 10:00, Smida Jazz Festival se întâmplă. În traducere, asta înseamnă că dacă așteptai până acum un semn ca să-ți pui pe silent telefonul și să-ți setezi mailul ca fiind out of office, this is it. Acum e momentul oportun ca să nu-ți mai iei laptopul cu tine, să te detașezi și să… fii prezent.

Cum ajung acolo?

Dacă și tu te afli în situația în care n-ai mașină în Cluj sau, poate, n-ai permis de conducere, s-ar putea să ți se pară ușor inconfortabil să ajungi în Smida – cu toate că ți-ai dori să te poți bucura și tu de experiența festivalului. Ca să diminueze acest discomfort, organizatorii au gândit trei variante prin care să poți ajunge în satul în care magia urmează să se întâmple în perioada 20-22 august:

1. Prima ar fi cea a mijloacelor de transport în comun puse la dispoziție de organizatori. Acestea vor pleca regulat dinspre Cluj-Napoca (parcarea din fața Cluj Arena) spre Smida (stația de bus, amplasată la aproximativ 50 de metri distanță față de intrarea la festival) și invers. Vor exista trei curse de plecare și trei curse de întoarcere, și au fost gândite în funcție de programul concertelor. Este esențial să-ți achiziționezi biletul cu minim 24 de ore înainte de fiecare cursă, fiindcă acestea nu vor putea fi achiziționate la fața locului, ci doar online, de aici. Prețul unei călătorii este de 40 lei.

2. A doua opțiune (pe care organizatorii o încurajează, de altfel) este cea a bicicletei. Ei susțin transportul pe două roți și-l și răsplătesc cu ajutorul campaniei pe care o continuă și anul acesta, #BiciclezzlaSmidaJazz. Cei care pedalează până la Smida minimum 50 de kilometri vor beneficia automat de intrare liberă la festival și de camping. Dar asta doar dacă le-o poți dovedi cu ajutorul track-ului înregistrat cu ajutorul unei aplicații. În orice caz, dacă ai dacă ai nevoie de companie pe drum, te poți alătura turului ghidat organizat de Someș Delivery, care va continua în timpul festivalului către izvoarele Someșului Cald.

3. A treia variantă este trenul. Pentru cei cărora le face plăcere să călătorească cu trenul, citind o carte și ascultând muzică în căști (mai ales atâta timp cât este vorba despre distanțe mici), aceasta s-ar putea să fie cea mai bună opțiune. Singura problemă este că cea mai apropiată stație este cea din Huedin, după care vei fi nevoit să iei un autobuz până în Răchițele sau să te alături unui alt smidian.

Dacă alegi, totuși, să mergi cu mașina înspre Smida, atunci ar fi bine să știi că drumul durează aproximativ două ore. Ca să ajungi la destinație, trebuie să mergi pe următorul traseu: Huedin, Călata, Mărgău, Răchițele, Doda Pilii, Smida. Parcarea autoturismelor participanților se va face exclusiv în zona special amenajată. Va trebui să achiți o taxă în valoare de 15 lei dacă ai un autoturism și 25 dacă ești cu rulota, iar tichetul de parcare poate fi folosit pentru o singură intrare.

Apropo, cine spune că singurul autoturism cu care poți ajunge la Smida e mașina? Organizatorii știu din experiența anilor trecuți că de fiecare dată li se alătură și persoane care vin la festival cu rulota/autorulota. Dacă te numeri și tu printre cei care cochetează cu ideea de a merge cu rulota la Smida Jazz Festival, ar fi bine să știi că vei avea acces, în plus, la curent și la apă menajeră. Rulotei tale îi trebuie un Camper Pass pentru a fi parcat în perimetrul festivalului, iar tuturor celor care călătoresc cu ea au nevoie de Festival + Camping Pass.

Unde pot sta?

Nicio experiență a unui festival așa cum este Smida Jazz Festival nu e completă atâta timp cât nu experimentezi și cum e să stai în camping cel puțin două zile. Pentru că organizatorii evenimentului înțeleg foarte bine acest lucru, amenajează și în 2021 o zonă de Camping în imediata apropiere a zonei de desfășurare a festivalului. Spre deosebire de anii anteriori, însă, anul acesta, doar cei care au FULL festival pass vor putea sta în Camping. Nu mai există opțiunea de a sta în Camping dacă-ți achiziționezi bilet pe o singură zi. Iar dacă optezi pentru această variantă, trebuie să știi că acesta va beneficia de facilități precum: toalete, lavoare, pază, iluminat etc., dar nu și de dușuri.

Dacă nu-ți surâde ideea campingului (deși, e de încercat cel puțin o dată-n viață și Smida s-ar putea dovedi a fi cel mai bun prilej pentru a face asta), și te numeri printre cei care preferă să trăiască experiența dormind la una dintre pensiunile din zonă, echipa recomandă șase astfel de variante. Poți alege între: Tabăra Ic Ponor (număr de telefon: 0744 272 465), Pensiunea Alex (număr de telefon: 0728 095 872), Pensiunea Larix (număr de telefon: 0744 653 294), Pensiunea Șușman (număr de telefon: 0729 066 466), Pensiunea Dariana (număr de telefon: 0729 016 278), și Pensiunea Maria (număr de telefon: 0742 131 424).

De unde/ce mănânc și beau?

Echipa organizatorică has you covered și din punctul acesta de vedere în stilul atât de caracteristic lor: cu multă grijă față de Smideni, de natură, și de atmosfera din timpul festivalului. De-aceea, în zona în care magia urmează să se întâmple, o să găsești atât un food court, cât și baruri amenajate. Foodcourtul îți va pune la dispoziție mâncăruri diverse, iar meniurile lor vor fi prietenoase și cu vegetarienii/veganii – ceea ce ne încântă. Nu-i un secret pentru nimeni cât de des se întâmplă să mergi într-un loc/local/restaurant fără să găsești, însă, și opțiuni vegetariene. Vegane cu atât mai puțin. Barurile vor fi acolo pentru ca tu să poți servi oricând băuturi reci și calde, după plac și după nevoi. Plățile se vor face cashless pe bază de card reîncărcabil la punctele dedicate.

Dacă tot suntem aici, este bine să știi că anul acesta îți vei savura băuturile de la Smida cu ajutorul unor pahare reutilizabile. Acestea vor putea fi preluate pe bază de o garanție care se achită la început, și pe care participanții o vor primi înapoi la final, la predarea paharului. Dacă până acum ai fi fost obișnuit să-ți cumperi o băutură și să arunci paharul ca să ai mâinile libere pentru a putea să dansezi în voie, ei bine, asta nu va reprezenta o problemă nici data aceasta. Organizatorii s-au asigurat că paharele reutilizabile vor avea un sistem de prindere propriu, prin care vor putea fi atașate la brâu/curea, astfel încât să fie user-friendly. Dacă te atașezi de paharul tău pe parcursul experienței Smidene poți, bineînțeles, să optezi și pentru a-l lua acasă cu tine. El e menit să fie folosit de minimum 100 de ori. Așa, nici nu rămâi indiferent față de viitorul planetei.

Unde (mai) găsesc bilet?

Încă mai găsești bilete la festival, însă îți sugerăm să te grăbești fiindcă nu știm pentru cât timp au să mai fie disponibile. Oricum, începând cu data de 13 august prețurile acestora vor crește. Early(ish) Bird Passes care îți garantează accesul la festival și care sunt, deocamdată, la prețul de 249 lei vor fi, de acum, 269 lei. Early(ish) Bird Passes care includ atât accesul la festival, cât și garantarea unui loc în camping vor crește de la 339 lei, la 359 lei. Un bilet de o zi la Smida (fie vineri, fie sâmbătă) poate fi achiziționat la prețul de 129 lei. Și nu în ultimul rând, abonamentul de tip camper poate fi cumpărat cu 119 lei. Bineînțeles, biletele și abonamentele pot fi achiziționate online, aici. Important este ca înainte de a achiziționa biletele să te informezi cu privire la regulile și condițiile de acces la eveniment, disponibile aici. Bine de știut: se poate solicita returnarea contravalorii pentru biletele de tip Blind și Early(ish) Bird până în 6 August 2021, ora 23:59, prin contactarea Eventbook.

Care sunt condițiile pentru accesul la festival?

Ca să sumarizăm noi cam care sunt condițiile pentru accesul la festival, este bine să știi că participarea la eveniment va fi posibilă numai (și numai) pe bază de: adeverință de vaccinare, rezultat negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore în cazul abonamentelor și biletelor de o zi, rezultat negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore în cazul biletelor de o zi. Rămâne la latitudinea ta pentru care dintre aceste variante vei opta, dar asigură-te că vii însoțit de unul dintre aceste acte doveditoare. Intrarea la festival nu se poate face pe baza unui test rapid realizat la intrarea în perimetrul evenimentului. Asta înseamnă că această opțiune iese din discuție, și nu este o alternativă pe care să o poți lua în calcul.

Iar pentru că Smida Jazz este un festival kid-friendly și pet-friendly, este bine să știi că:

  • Copiii cu vârste până în 14 ani, dovedite de un act de identitate, beneficiază de intrare liberă în festival și camping, doar însoțiți de către un adult.
  • Minorii sunt exceptați de la prezentarea dovezilor medicale necesare participării la eveniment și de la verificarea în Registrul electronic național de vaccinare.
  • Este permis accesul cu căței în perimetrul festivalului, cu mențiunea că aceștia vor trebui să fie ținuți în lesă în timpul concertelor.

Now that we got this out of the way, hai să vedem ce poți face în timpul zilei la Smida.

Care este programul artistic?

Line-up-ul Smida Jazz Festival a fost conceput la fel ca în fiecare ediție: astfel încât să garanteze oferirea unei experiențe care să poată fi considerată „out of this world” de către participanții la eveniment. „Unii sunt artiști deja consacrați, o parte sunt artiști mai tineri, dar ce au toți în comun e că sunt adevărați exploratori ai sunetelor și muzicii,” ne-a spus Răzvan Scurtu – director și booking manager Smida Jazz Festival într-un material pe care îl publicam zilele trecute referitor la festival.

Vineri, în 20 august, ne dăm întâlnire cu Eivind Aarset & Jan Bang la main stage, două dintre cele mai strălucitoare lumini de pe scena norvegiană, explorând un nou teritoriu cu interpretarea lor, interpretare care promite să ne „hipnotizeze cu peisaje mai ambientale.” Tot vineri avem să ne bucurăm și de muzica celor de la Gianluca Petrella „Cosmic Renaissance”, Kosmo Sound, Fraktale, și Novan Experiment. Interpretările lor ne vor pregăti pentru ceea ce are să urmeze, și anume momentul lui Hugo Kant, care va încheia seara de sâmbătă la Secondary Stage.

Hugo Kant se anunță a fi memorabil pentru că „amestecă stiluri muzicale precum jazz, trip-hop, groove, hip-hop, electro, mondial, clasic, multi-instrumentistul cu aceeași plăcere pentru a forma muzică dinamică, emoționantă și care unește.” Înaintea sa, pe aceeași scenă secundară vor urca: Waclaw Zimpel, Karpov not Kasparov, și Acetobă. „Unii dintre ei poate nu au o așa mare notorietate în rândul publicului din România dar promitem că vor oferi participanților o experiență de neuitat,” a adăugat Răzvan. #petestate, noi înclinăm să avem mare încredere în spusele lui. Tu?

De ce activități mă pot bucura în timpul zilei?

Anul acesta, imaginile se transformă în sunete la Smida Jazz Festival – iar asta se datorează activităților pe care organizatorii le-au planificat pentru eveniment și care pot fi văzute aici. Hint: sunt multe, și sunt pentru toată lumea. Vorbim, de exemplu, despre:

Te invit, însă, să verifici programul complet – indiferent dacă alegi să verifici evenimentele listate pe Facebook, sau, în curând și categoria activități de pe site-ul Smida Jazz Festival. Oricât de pretențios ai fi, promit că o să-ți atragă atenția și o activitate (sau mai multe) care se va/vor plia 100% pe gustul tău. Așa am găsit eu Atelierul de Creative Writing cu Marius Chivu la care acum, din păcate, nu mai sunt locuri disponibile. Cert e că ai de unde alege. Doar nu uita să apeși butonul de „interested”, ca să ții pasul cu toate noutățile care se anunță referitor la activitățile care sunt de interes pentru tine.

Dacă-n 18 iunie organizatorii festivalului scriau în descrierea evenimentului prin care au făcut publică organizarea acestuia „sperăm să ne (re)vedem” cu o doză de incertitudine în suflet, astăzi avem, în schimb, o certitudine. Certitudinea faptului că echipa din spatele festivalului care ne ajută anual să evadăm într-un cadru care este parcă desprins dintr-o altă lume, este pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru eveniment. Împreună cu ea mai vine speranța organizatorilor, a noastră, și a tuturor Smidenilor, că în curând o să ne trezim în camping și o să pășim cu picioarele goale pe iarbă. O să privim (cu adevărat privim) răsăritul și apusul. O să ne plimbăm pe ulițele satului. O să ne scăldăm în lac. O să explorăm o peșteră. O să fim la munte, ascultând jazz. Și, în același timp, o să fim la jazz, ascultând muntele. Pentru toate astea, noi ne-am achiziționat abonamentul la Smida Jazz Festival. Tu?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!