Spectacole care te vor face să râzi toamna aceasta la Cluj

Home $ Articole $ Spectacole care te vor face să râzi toamna aceasta la Cluj

by | Sep 12, 2018 | Articole

Eu am un singur antidot atunci intervine tristețea și monotonia în viața mea: râsul. Și tocmai pentru că în lumea asta întortocheată, cumva și fără să înțelegem noi neapărat, toate sunt ordonate astfel încât să ne fie nouă bine, m-am procopsit și cu prietene care de fiecare dată când dau cel mai mic semn de supărare se transformă în niște comedianți de excepție și ajung să transform plânsu-n râs și invers. Știți deja nivelul de meteo-dependență de care sufăr și vă puteți imagina că situația aceasta în care trebuie să ies dimineața cu geacă pentru că seara, când mă întorc de la lucru, e efectiv iarnă afară, nu-mi aduce nici cel mai mic zâmbet pe buze.

Știu că mulți încep deja să fie nostalgici în fața venirii toamnei, și cred că taman din acest motiv au fost și programate câteva spectacole de stand-up și de tip comedie în perioada următoare la Cluj. Noi am pregătit lista, voi fiți gata de show!

Chiar peste o săptămână, la REACTORul de Creație și Experiment, Dragoș Muscalu, Matei Rotaru, Bogdan Bob Rădulescu și Andrei Teleleu vin în fața publicului fără regizor, fără scenariu. Destinul celor 2 ore de spectacol este în mâinile noastre, a privitorilor, care vom fi martorii unui spectacol de improvizație inedit. Puteți merge fie de la ora 19.00, fie de la 21.00, și trebuie să știți că prețul unui bilet este de 25 lei. Nu mai rămâne nimic de zis, Just Push Play!

Nici sala sobră a Teatrului Național nu este străină de râsetele oamenilor, iar dovadă stă existența unor reprezentații precum ”Angajare de clovn”, care în perioada următoare va fi jucată pe scenă de două ori, în 30 septembrie și în 9 octombrie. Nicollo, Filippo şi Peppino sunt persoane anonime, interşanjabile. Inactivi în așteptarea lor, ei se află suspendaţi într-un timp incert. Se tachinează, sunt sarcastici, invidioşi, ingenui manifestînd un amestec bizar de copilărie crudă şi tandreţe iubitoare. Aceste personaje „ne pot reprezenta pe oricare dintre noi, indiferent de vârstă, sex sau profesie”. Montarea „suferă” de o energie debordantă, de un comic autentic obţinut din subtilul melanj al dramatismului celui mai profund cu umorul sclipitor. Cu siguranță merită atenția voastră dacă vă place să ieșiți din sfera dramei.

Dacă atunci când vă gândiți la actul de a râde, vă vine și cuvântul ”stand-up” în minte imediat, pentru voi distracția începe abia peste aproximativ o lună (noi credem că vor mai apărea și alte oportunități până atunci totuși). Dar, revenind, în data de 6 octombrie ne întâlnim cu celebrul și simpaticul Teo, la Casa de Cultură a Studenților, la cel mai nou show al său de stand-up comedy: ”Aia e!” Îmi și pot imagina cam despre ce ar fi vorba, deoarece știm deja că expresia aceasta se leagă direct de firea poporului român, care merge înainte și înapoi indiferent de circumstanțe, făcând mereu haz de necaz și cu un ”Aia e!” pe buze. Desigur, poate fi și vorba despre altceva, eu doar vă spuneam la ce mă aștept eu. Biletele pornesc de la prețul de 40 lei, ne vedem pe sub scaune.

În 11 octombrie, de la ora 20.00, ne vedem la Sala Polivalentă cu Badea, Bordea și Micutzu, un trio de tot râsul, ce să mai. Show-ul lor a fost intitulat – ”Stricăm o generație”, iar titlul, din nou, este suficient cât să intrăm la idei. Aparent, au ales numele acesta din simplul motiv că sunt deseori acuzați că limbajul din spectacolele lor de stand-up strică adolescenți, învățându-i să înjure și alte cele. Daaa, cum să nu. Ei vin să demonstreze că toate generațiile care sunt, au fost și care vor fi vreodată, sunt de asemenea, stricate, și o fac așa cum știu ei mai bine, printre adevăruri și râsete. Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate online de aici, având prețul de presale cuprins între 33 și 149 lei.

Tot în 11 octombrie, la Teatrul Maghiar de Stat va fi jucată piesa ”Burghezul gentilom”, după Moliere, o poveste hazlie care ne încântă și azi, după 350 ani de la crearea sa. Pe scurt, acțiunea îl are în centru pe domnul Jourdain, un burghez putred de bogat, îşi poate permite aproape orice. Totuși, simte că îi lipsește ceva: ar vrea să devină o persoană cultivată și rafinată, așa cum își închipuie el că sunt cei din lumea bună, din high life. În acest scop, își pune punga la bătaie și se înconjoară de profesori de muzică, de dans și de filozofie, ale căror lecții sunt menite să acopere lacunele – reale sau imaginare – de care crede el că suferă. Maeștrii săi sunt însă niște diletanți profitori care îi exploatează naivitatea și se înfruptă din banii săi. Rămâne să descoperiți voi firul întâmplărilor…

Și dacă tot vorbim de râs, stand-up și comedie, nu avem cum să nu menționăm Festivalul Internațional Comedy Cluj, care revine anul acesta între 12 și 21 octombrie pentru cea de-a 9-a sa ediție, iar spectacolele de stand-up nu sunt lăsate pe dinafară. Avem 10 zile pline de momente amuzante, și eu sunt sigură că nu veți pândi doar show-urile de stand-up, ci și proiecțiile de filme, piesele de teatru și momentele de improvizație. Mai așteptăm totuși vește de la Cameleon, să ne spună cine sunt invitații speciali și alte detalii organizatorice, să ne pregătim din timp, nu? Momentan, am auzit doar de Ceva Mărunt, cum că ar veni cu duminică, 14 octombrie, de la ora 21:00, la Cinema Florin Piersic.

Ce-i mai delicios și mai amuzant este păstrat pentru începutul lunii noiembrie, mai exact pentru perioada 5-11 noiembrie, când are loc FISC-ul, care anul acesta ajunge la cea de-a 6-a ediție și aduce pe scena Clujului cele mai cunoscute nume de pe scena stand-up din România: Mihai Bendeac, Doru Octavian Dumitru și Radu Pietreanu, Teo, Vio și Costel, Maria Popovici, Ionuț Rusu, Andrei Ciobanu și mulți, mulți alții. Biletele pentru FISC pot fi achiziționate atât sub forma de pachet spectacol, dacă sunteți convinși că puteți duce ore nenumărate de râs, dar și sub formă de bilet individual. Un pachet conține intrări la 7 din spectacolele incluse și are prețul de 189 sau 239 lei, în funcție de locul ales. Pentru show-ul lui Bendeac, prețul de acces este de 80-120 lei, iar eu una sunt chiar curioasă să-l văd, mai ales că regia îi aparține lui Horațiu Mălăele.

Tu la care dintre acestea te-ai decis deja să mergi?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!