8 artiști pe care trebuie să-i descoperi la Mioritmic

Home $ Articole $ 8 artiști pe care trebuie să-i descoperi la Mioritmic

by | Sep 13, 2018 | Articole

De curând (săptămâna trecută, mai exact), a fost anunțat mult așteptatul line-up complet pentru Mioritmic 2018, festivalul care adună încă din 2013 mii de oameni în pădurea bântuită din inima Transilvaniei și care anul acesta a extins orele de dans, așa că va începe de joi, 4 octombrie, și va dura până ne îndurăm de ai noștri papuci și mergem acasă. Vorbim despre un festival de muzică electronică de avangardă, cu o selecție de artiști inovativi care dau tonul și stabilesc noi trend-uri, motiv pentru care și a fost urmărit cu mare interes acest anunț. Ca de obicei, nu a dezamăgit, iar pentru adevărații cunoscători a reprezentat chiar un val plăcut de surprize.

Ca de obicei, atenția mea a fost captată de numele care nu îmi erau atât de cunoscute, pentru că mereu sunt în căutare de nou și îmi place să explorez în cadrul unui festival, mi se pare că îți oferă contextul ideal să te îndrăgostești. De muzică, de viață, de un anumit moment. Așa că astăzi vă povestesc și vouă despre 8 artiști pe care îi puteți descoperi la Mioritmic, în speranța că ne vom vedea în primul rând, cu un zâmbet larg pe față și sclipiri de fericire în privire.

A Guy Called Gerald

A Guy Called Gerald, din punctul meu de vedere, reprezintă comoara ascunsă a line-up-ului, a fost dragoste la primul sunet pentru mine. Călătoria sa începe undeva în anii 80, iar el se dovedește încă de a început a fi unul dintre cele mai inovatoare personaje din lumea muzicii. Stilul său a fost influențat în principal de rădăcinile jamaicane și mediul în care a crescut, care l-au făcut să absoarbă jazz-ul și electro funk-ul prin fiecare por al său. Pornind de la experimente timpurii cu genul techno și acid house, până la contribuția sa revoluționară în drum & bass, AGCG a evoluat continuu, indiferent de succesele obținute, cumva încurajat de către acestea, și nu neapărat flatat. Se numără printre cei care nu își doresc să fie încadrați sau limitați la un anumit stil și continuă să bată lumea în lung și lat pentru a împărtăși bucuria muzicii sale.

Must listen to: Voodoo Ray, Pacific State, Automanikk, Tronic Jazz. 

Akufen

Sau, pe numele său adevărat, Marc Leclair. Pseudonimul a fost inspirat de traducerea în franceză a cuvântului ”tinitus”, ce reprezintă acel țâuit în urechi, cu care suntem familiari cu toții, mai ales după o noapte demnă de amintit. Muzica sa este descrisă ca minimal house, minimal techno, glitch sau microhouse, iar albumul său de debut – My Way – rămâne încă un punct de reper în istoria muzicală. Prin My Way a fost introdus conceptul de ”microsampling”, care reprezintă în esență o modalitate de a folosi probe scurte de sunet, care au fost înregistrate la întâmplare, ca elemente muzicale cheie. Caracterizat în puține cuvinte, Akufen este un DJ căruia nu îi este frică să facă lucrurile în propriul său stil. Orice ar avea pregătit pentru noi, we are listening.

Must listen to: My Way, Fabric 17, Battlestar Galacticlown.

Bruno Pronsato

Vorbim acum despre, posibil, unul dintre cei mai intriganți artiști ai genului techno. Sunetul caracteristic al lui Bruno este plin de contradicții, îmbinând abstractul cu organicul, fericirea cu nefericirea, și chiar dacă majoritatea seturilor sale ar putea cu ușurință să pună în mișcare o mulțime, acestea există pur și simplu pentru ele însele. Avem de-a face cu un artist complex, căruia îi plac ”malformațiile” muzicale, tonurile calde, momentele profund emoționale, chiar el declarând la un moment dat – ”I just want to make romantic techno.”  Muzica sa este exact tovarășul perfect în momentele când nu știm exact cine suntem, iar la Mioritmic vine cu un live act care va pune întreagul codru pe gânduri, cel mai probabil.

Must listen to: What We Wish, At Home I’m a Tourist, The Make Up The Break Up, Puerto Rican Girls

Digby

Digby a crescut în Africa de Sud, ceea ce înseamnă că Dire Straits, Tina Turner și Bryan Adams făceau parte cumva dintr-o rutină a existenței. În acest context, el a trebuit să-și găsească propria cale în muzică. După ce a făcut parte din mai multe trupe și a petrecut mai bine de o decadă în poziția de inginer la studiourile din Londra, a ajuns să fie un cunoscut practicant al sunetului analogic. Colecționar pătimaș de viniluri, el a reușit să fie rapid îndrăgit pentru seturile sale îndrăznețe. În prezent, Digby continuă să împărtășească cu lumea întreagă tot ce a construit alături de fratele său, Alex, în semn de tribut față de acesta.

Must listen to: Angolan Rumble, Mink.

Mathew Jonson

Unul mai răsărit ca celălalt, noroc că nu mă pune nimeni să-mi aleg preferați, mai ales când discutăm din nou despre un live performance. Mathew Johson are într-adevăr un stil unic, iar o dată ce îi asculți piesele, îl vei recunoaște imediat într-o avalanșă de sunete. De mic copil a studiat pianul clasic, urmând ca mai apoi să cânte la tobe într-o trupă, fapt care se resimte cu ușurință în sunetul melodic și ritmic pe care-l abordează. Dat fiind trecutut său ca jazz drummer, a pus bazele trio-ului Cobblestone Jazz alături de Danuel Tate și DJ Tyger Dhula, un grup unit de două cuvinte: ”improvizație” și ”conexiune”. Muzica sa reprezintă o fuziune rară între dorința de a fi pe placul publicului și menținerea unor standarde de originalitate în creație. Înțelege perfect nevoile mulțimii și a ringului de dans, legile universale ale house-ului și techno-ului, și totuși reușește să le încalce perfect de fiecare dată, oferind o experiență incredibilă.

Must listen to: New Identity, Alpine Rocket, Marionette, Return of the Zombie Bikers, Symphony for the Apocalypse.

Portable

Cine ar fi bănuit că Africa de Sud este țara mamă pentru atât de mulți DJi? Portable, cunoscut și sub numele de Bodycode, a fost în mișcare toată viața sa. A crescut în Africa de Sud, după care au urmat Londra și Lisabona, urmând ca într-un final să se stabilească în Berlin. În tot acest timp, muzica sa a evoluat o dată cu el. La Londra a apărut prima dată sub numele de Portable, iar ceea ce a început el la acel moment era mai mult un proiect experimental, o legătură vie între sunetele indigene ale copilăriei lui și primele înregistrări, care i-au lărgit incredibil de mult orizonturile. După ce s-a mutat în Lisabona a apărut Bodycode, care are o latură ușor mai dansantă și o estetică mai emoționantă, un concept muzical care se află foarte bine pozițional la limita dintre bătăile inimii și melodiile pentru suflet, după cum spune însuși DJ-ul.

Must listen to: Inside Your Mind, Life Magically Is, OK Then, This Life Of Illusion.

Sammy Dee

Mario Radecki, alias Sammy Dee, a reușit să-și câștige pe scenă o aură irevocabilă ca inovator al muzicii electronice. Definind o gamă de muzică fără egal, extrem de pasionat de viniluri, Sammy are o regulă de aur atunci când vine vorba de arta sa: oferă ceea ce primește înapoi, atât în materie de sunet, cât și de vibe în general. Prezența sa la pupitru este ușor recognoscibilă datorită liniilor subțiri ale bassului, melodiilor psihotice, explorărilor ascuțite și tăiate deseori, toate fiind încununate de a sa semnătură, un zâmbet rătăcitor.

Must listen to: Purplehummer, Horizon (Sammy Dee’s Blue Steel remix), Styleways.

Tobias

Ultimul nume din lista noastră este cel al lui Tobias, un exemplu perfect atunci când vine vorba de dobândirea unui loc pe o scenă atât de temporară cum este cea electronică. Secretul său a constat în faptul că a reușit în mod perfect, aproape de necrezut, să încadreze muzica în limitele viziunii sale artistice. Dovada cea mai bună în acest sens stă faptul că nimeni nu reușește să-i reproducă muzica, he just owns his sound. Și este așa pentru că își cunoaște foarte bine mintea, abilitățile și capacitatea de a crea. Reușește cu ușurință să interacționeze cu orice fel de public și creează momente explozive, în care omul nu mai e capabil să diferențieze muzica de dans și vice versa. Tobias nu poate fi catalogat, nu poate fi încadrat în genuri standard, se spune despre el că – ”He may be non-standard, but he sute set many”.

Must listen to: Classics, Freeze, Heartbeat, Leaning Over Backwards, Vertic.

Mai tăiem o zi din calendar și așteptăm în continuare să bată ceasul miezul nopții și să pornim curajoși spre inima pădurii în data de 4 octombrie. Biletele pot fi achiziționate online aici. #MIOstateofmind.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!