Cum a fost la Gala de deschidere Comedy Cluj #9

Home $ Articole $ Cum a fost la Gala de deschidere Comedy Cluj #9

by | Oct 13, 2018 | Articole, Cum a fost la

Nu știu la cât se termină în mod normal programul de lucru al altora într-o zi de vineri, dar eu am fost la job aseară până la ora 23.00. Bine, de asemenea pot spune că nu știu alții ce joburi au și cât de mult le place ceea ce fac, dar pe lista mea de task-uri work-related scria clar: ”Mergi la show-ul de deschidere Comedy Cluj, râzi până nu mai poți și scrie un articol despre cum a fost”. Da, sunt și acestea ore de muncă, sorry to break it to you.

 

La ora 19.00 începea evenimentul, surprinzător am ajuns cu 10 minute mai devreme în fața cinematografului Florin Piersic. Am fost întâmpinate de Cameleon, ne-am îmbrățișat, ne-am pozat, știți voi, chestiuni din acestea, de acomodare cu festivalul. Lumea deja începea să mișune pe acolo, să cumpere popcorn, așa că ne-am cumpărat și noi niște sucuri, să simțim întru-totul experiența de cinema. Am fost împreună cu a mea dragă colegă, Corina Ievuță, care era peste măsură încântată să fie acolo pentru că fusese cu o zi înainte la repetiție cu IMPROVertiții și era nerăbdătoare să-i revadă. Eu nu-i văzusem pe băieți niciodată și nici nu pot să zic că eram tare curioasă. Nu pentru că aș fi defectă și nu mi-ar plăcea să râd, ci pentru că înainte să văd spectacolul lor pur și simplu nu credeam în reușita improvizației. Înainte, am spus.

 

Trupa a intrat în scenă ca o furtună. Parcă nici măcar nu a fost loc de o creștere gradată a râsetelor, deodată ne-am trezit că eram pe sub scaune. Nici n-am avut timp să hateresc sau să fiu sceptică la ce se întâmplă pe scenă, așa cum fac de obicei, căci tinerii actori m-au cucerit destul de repede. Spectatorii, adică noi, am jucat un rol esențial în toată reprezentația lor, căci am ales temele și personajele pe care trupa le-a improvizat în fața noastră. IMPROVertiții puteau transforma orice în ceva amuzant, deci orice am spus, nu a reprezentat o problemă pentru ei. Momentele lor erau structurate sub forma unor jocuri care ne erau explicate de ”regizor”, și fiecare te capta în felul său. Imaginați-vă doar cât de mult mi-a plăcut momentul lor dacă am decis să prelungesc seara de vineri și să merg și la Urania Palace, unde aveau un alt spectacol de la ora 21.00, chiar dacă eram deja frântă de oboseală și răceala parcă-mi provoca din nou dureri de cap.

Pot spune cu lejeritate că a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o săptămâna aceasta, căci am râs cu lacrimi, vă zic fără să exagerez. Și râsul cu lacrimi mi se pare cea mai înaltă formă de amuzant existentă. Au fost două ore delicioase și mă uitam la telefon doar ca să verific ora, îngrijorată fiind să nu care cumva să se termine înainte să simt că nu mai pot râde. Pe scenă li s-a alăturat și Micutzu la un moment dat, și chiar dacă trupa a afirmat că spectacolul lor a fost sold-out datorită prezenței acestuia, vă garantez eu că nu. Sunt incredibil ei șapte singurei, vă recomand din suflet să mergeți să-i vedeți cu prima ocazie.

 

Revenind la Gala de deschidere, după momentul de improvizație, pe scenă a urcat compozitorul și pianistul brazilian Tony Berchmans, care a recreat magia vizionărilor de cinema de la începutul secolului XX, când imaginile mute de pe ecran erau însoțite live de muzică, sunete și zgomote, cântate la pian și alte instrumente. A fost cu siguranță o altfel de experiență și dacă aveți copii mici, musai trebuie să mergeți cu ei la cine-concertul de mâine, căci prichindeii din sală se distrau pe cinste. Atât de tare încât s-a și întrebat la un moment dat – cu cât ați plătit copilul din primul rând să râdă atât de mult? Mulțumim copilului din primul rând că ne-a amintit că râsul nu are vârstă.

Seara s-a încheiat cu vizionarea scurtmetrajului Miliard (Billion), o creație a vecinilor noștri din Republica Moldova. Filmul în are în centru pe badea Gheorghe, un țăran simplu, care locuiește singur într-o căsuță mică, la marginea unui sat moldovenesc. N-am văzut nicicum în primele minute ale proiecției posibilitatea ca filmul să devină comic și deja începusem să mă gândesc – cum au putut organizatorii să aleagă așa ceva pentru deschidere? V-am zis că eram obosită. Miliard este un hit al scurt metrajelor moldovenești dintr-un motiv bine întemeiat: spune o poveste simplă, dar care te pune pe gânduri, un actor cu o prestație extraordinară și acel wow care te ține în fața ecranului. Nu vă povestesc mai multe, vă îndemn doar să-l căutați și să-l vizionați.

Acesta a fost doar începutul, se anunță zile pline de hohote de râs la Cluj și vă sfătuiesc să profitați din plin de ele. Nimic nu ajută mintea aceasta stresată a noastră de nimicuri ca o ieșire în oraș și o porție sănătoasă de hilizeli (și paste). Programul evenimentelor aici.

Unde mai întâlnim în cadrul festivalului Comedy Cluj?

Credit foto: KOMITI

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!