Interviu cu Balazs și Pavel de la Eastride, despre provocările curieratului pe bicicletă

Home $ Articole $ Interviu cu Balazs și Pavel de la Eastride, despre provocările curieratului pe bicicletă

Începem săptămâna în forță, cu un interviu, căci i-am cunoscut pe băieții de la Eastride și trebuie neapărat să vă povestesc despre ei. Nu vă îngrijorați dacă numele nu vă spune nimic din prima, căci și eu am fost în aceeași situația. Dar vă zic doar atât – ați zărit vreodată o tricicletă cargo bântuind pe străzile Clujului? Bun, aceea e a lor. Eastride este o companie de logistică urbană sustenabilă formată dintr-o echipă de tineri cărora le place sportul și să mențină natura curată. Ne-am întâlnit cu co-fondatorul Balazs Halmen și Pavel Morari – sales manager – și am descusut povestea în patru. Vă spunem tot ce-am aflat îndată.

Credits foto: BITS PhotographyKároly Miklós Photography

 

În 2016, Balasz Halmen a pus bazele firmei alături de alte cinci persoane. Și-au dorit să facă curierat pe bicicletă din simpla dorință de a schimba modalitatea de a transporta lucruri prin oraș și pentru că le plăcea să se deplaseze cu ajutorul bicicletei. La scurt timp, și-a dat seama că era singurul care era dispus să-și canalizeze toată energia pentru această idee, iar ceilalți au făcut treptat câte un pas înapoi. Dar, câteodată, destinul este de partea noastră, și așa a apărut și cel de-al doilea co-fondator, un om devotat cauzei și care a avut încredere în acest vis – Bakos Botond.

De atunci și până azi am reușit să ajungem în 3 orașe datorită unuia din cei mai mari clienți ai noștri – FoodPanda. Suntem, așadar, prezenți în Cluj, Oradea și Brașov și avem peste 50 de curieri. Noi ne dorim să formăm cea mai mare flotă de emisii 0 și să folosim doar biciclete, triciclete electrice, scootere electrice și în curând mașini electrice. Serviciile lor includ: ridicare de la sediu / depozit, transportul până la adresa clientului, gestionarea transportului, încărcare / descărcare, food-delivery, dar și advertising, căci au spații de 120×120 cm de închiriat pentru bannerele firmei tale.

 

Până în prezent și-au desfășurat activitatea în principal în zona de food, lucru care nu-i deloc simplu, așa cum probabil vă puteți imagina, mai ales având în vedere structura și dinamica orașului în care ne aflăm. Și faptul că mulți dintre voi deschid ușile de la automobile fără a se asigura regulamentar, punându-le astfel mici piedici curierilor. Atenție la neatenție!

Clujul este o provocare pentru că sunt foarte multe dealuri – Zorilor, Bună Ziua – și până să avem biciclete electrice era chiar dificil pentru curieri. Ei veneau cu bicicletele lor, iar în unele zile, dacă prindeau 5 livrări în Zorilor, se cam termina distracția, erau istoviți. Apoi ne-a venit ideea de a da biciclete electrice spre închiriere pentru curieri, pentru o sumă modică. Inițial erau gratis, voiam doar să-și facă treaba, însă se ajunsese la întreceri cu bicicletele și am simțit că nu era prețuit ceea ce noi le ofeream. Stabilirea unui preț de închiriere a fost soluția pe care am găsit-o noi pentru a mai domoli entuziasmul și neatenția unora. Și a funcționat, iar noi am avut și niște bani puși deoparte pentru reparații, asigurări, pentru că prețul pentru o bicicletă electrică compatibilă cu serviciile noastre pornește de la 1000 euro. În prezent avem doar 8.

 
 

Au și o aplicație proprie de curierat, pentru că și-au dorit să se dezvolte dincolo de zona de food delivery și să-și îndrepte atenția către alte segmente unde există această nevoie. În plus, constataseră că oamenii apelau la serviciile de taximetrie atunci când aveau nevoie să livreze ceva, iar procesul era unul nesatisfăcător pentru ambele părți.

Deseori, oamenii sunt sceptici când aud de aplicații. Ei bine, aici avem de-a face cu o aplicație foarte simplă: ai două tabele – ridicare și predare colet. Totul este automatizat, tu ai doar de introdus adresa și data, plus ora exactă. Noi ne dorim mult ca lucrurile să fie făcute cu suflet și fiecare dintre noi să ofere ce are mai bun. În momentul în care apelezi la Eastride, timpul pe care tu îl consumi revine asupra noastră. Tu ești responsabil doar să faci 2-3 clickuri, restul ține de noi. Ne dorim ca relațiile care se formează între curieri și punctele de lucru să fie de prietenie, să nu existe nepăsare între oamenii.

 

Pun mare accent pe oamenii cu care lucrează, atât curieri, cât și colaboratori. Pavel, de exemplu, înainte să fie agent de vânzări, a fost curier. Bineînțeles că n-am putut trece peste această informație fără să aflăm întreaga poveste.

Eu am debutat pe postul de curier. Povestea începe într-o primăvară, la Casa de Cultură a Studenților, la o ediție TedX Eroilor. Au fost prezentate două proiecte, Eastride și încă unul care se desfășura în spitale, niște oameni care voiau să fie îngeri pământești pentru bolnavi. Eu am votat pentru celălalt proiect, nu pentru Eastride, dar la un moment dat mi-am dat seama că mi-ar plăcea și mie să lucrez pentru oamenii aceștia. Bicicleta reprezintă principalul meu mijloc de transport, mi s-a părut cumva că totul se leagă. Chiar în ziua aceea am întâlnit din întâmplare un curier, l-am oprit și l-am întrebat cum pot să lucrez și eu la ei. Două săptămâni mai târziu am intrat în echipă. Am avut o primă zi incredibilă, m-a plouat până la piele și cei la care mergeam cu comanda m-au primit în casă, m-au hrănit, mi-au dat haine de schimb și un prosop. Mai apoi am aflat că nu toți clienții sunt așa, dar ce este important de reținut e că pentru noi singurul lucru care contează e ca ei să fie mulțumiți. E frustrant și pentru noi când ne chinuim să urcăm Zorilor și vedem sus că supa s-a vărsat, din acest motiv căutăm întotdeauna soluții pentru a le diminua plângerile.

 

Dacă vă atrage un post de curier pentru Eastride, musai e să stiți să mergeți pe bicicletă. Și să vă placă să pedalați, pentru că aveți nevoie de o motivație serioasă pe timp de ploaie, caniculă sau la deal. Ajută și să cunoașteți orașul cât de cât, pentru că Google Maps nu e întotdeauna cel mai bun prieten al necunoscătorilor. Și să fii comunicativ, pentru că nu e un job unde lucrurile se fac pe silențios și o bună comunicare rezolvă multe probleme. O tură la ei este de 4 ore, interval în care un curier parcurge în medie 30 de kilometrii. Asta așa, ca să știți.

În rest, mare grijă să fiți atenți în trafic și să duceți mai departe vestea despre băieții aceștia, căci fac o treabă minunată și au o alternativă foarte bună pentru transport. Voi ați apela la serviciile lor în caz de nevoie?

Date de contact: 

Albert Einstein, nr. 1

0722 183 435, 0720069743

Site / Facebook

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!