#OfficeTakeover la Vitrina Advertising

Home $ Articole $ #OfficeTakeover la Vitrina Advertising

Cred că v-ați obișnuit deja să ne băgăm nasul în orice se mai întâmplă prin Cluj și să vă ținem la curent. De data aceasta am vizitat o agenție de publicitate full-service, pornită în Cluj în ’92… cu 4 ani înainte de a mă naște.

Dacă ești student la FSPAC, mai mult ca sigur ai auzit despre Vitrina Advertising. Eu aflasem de Vitrina încă dinainte să vin în Cluj, iar în timpul facultății, studiind Publicitate, am avut ocazia să îi întâlnesc pe unii dintre membrii echipei la evenimente organizate la FSPAC. Cunoșteam câteva campanii pe care le-au realizat, însă nu aveam de unde să știu cum decurge munca din spate și care e atmosfera în agenție. Așa că mă bucur că am avut ocazia să aflu, și să vă povestesc și vouă.

Am mers într-o zi de joi la Vitrina, am trecut prin fiecare birou, am povestit cu toată lumea și am participat la câteva activități ale echipei. Odată ajunși, primul lucru care mi-a captat atenția a fost designul primului etaj, finalizat în urmă cu câteva luni, ce îmbină modernul cu elemente vintage. Și sunt singură că e remarcat de oricine le trece pragul. O pictură murală ce ilustrează blazonul familiei ce deținea clădirea, înrămată între două rafturi cu cărți și reviste, nu m-a lăsat să îmi dezlipesc ochii prea curând de la ea. Textul din pictură – E perfect! Totuși, poate blazonul puțin mai mare… – mi-a provocat câteva chicoteli, fiind ilustrativ pentru situațiile cu care se confruntă artiștii grafici. #makethelogobigger

Cătălina, directorul creativ al agenției, ne-a întâmpinat și ne-a făcut introducerea. Pe Cătălina am mai întâlnit-o la seminarul Vitrina de la FSPAC, fiind și ea o absolventă a acestei facultăți. Pe lângă ea, o parte dintre colegii ei sunt absolvenți ai FSPAC, mai ales ai departamentului de jurnalism. Mulți au început să lucreze încă din timpul facultății. Așa că, spre surprinderea multora, echipa e una foarte tânără. Cel mai nou angajat s-a alăturat echipei în vară.

Ne-a povestit pe scurt cum e organizată agenția și ce activități au de obicei. Ca să vă faceți o idee, structura poate fi privită ca un tort. Baza e formată din primul etaj ce include biroul doamnei Mihaela Rus, fondator și CEO Vitrina, birourile departamentului de client service și ale departamentului BTL. “Blatul” superior conține departamentul de media și partea economică, iar cireașa de pe tort este formată din departamentul de creație, digital și DTP. Am gustat din fiecare, povestind cu toți cei prezenți.

Azi e o zi specială – o dată pe lună, joia, ne întâlnim o mare parte dintre noi pentru debate club. Așa l-am numit pentru că a început cu asta, dar acum facem mai multe lucruri. La început ne întâlneam pentru a vedea diverse noutăți din industrie, reclame și discutam – ce s-a făcut, ce agenție, cu ce buget, dacă am fi făcut și noi așa. La un moment dat, departamentul de creație a făcut un ghid intern, pe care l-a prezentat colegilor pentru că exista un shift între generații și de multe ori colegi din alte departamente nu cunoșteau unele informații. Acolo era explicat ce înseamnă RGB, pixel și alți termeni. Mai apoi, am făcut câte unul pentru fiecare departament, căci erau și lucruri pe care noi nu le știam. Chiar înainte să mergem la training-ul nostru din Republica Moldova, am făcut o prezentare cu ce era important de știut. Luna aceasta vom vorbi despre o formulă nouă de prezentare. Și de-a lungul tembulding-ului nostru am avut mai multe activități și challange-uri și am încercat pe cât posibil să nu le facem clasice. Printre altele, am lansat un concurs în care toată lumea căuta cele mai ciudate și cele mai faine reclame de prin oraș, le-am pozat și acum, ne adunăm și le premiem. Încercăm să facem totul mai firendly, căci fiind împărțiți pe etaje, mai rar coborâm ca să ne vedem. Vorbim mult la telefoane, așa că ne ajută astfel de activități în care ne întâlnim. În total suntem peste 40 de persoane. Pe lângă departamentele de aici, avem și un atelier de producție în Piața 1 Mai, precum și o reprezentanță la București. – Cătălina Ciolan

Am făcut un tur al întregii clădiri, iar apoi ne-am oprit la departamentul de media de la etajul 1, unde Andreea a povestit cu noi despre cum se ocupă de planificarea campaniilor, împreună cu Georgeta, pe diferite canale media – radio, TV, print și online. În spatele ei era trotineta cu care vine la muncă zilnic, fie vară sau iarnă.

M-am întors din maternitate anul trecut în aprilie. Când am revenit, m-a bucurat faptul că s-a refăcut sediul, biroul nostru fiind jos înainte. Sunt foarte mulți tineri și aduc un vibe fain întregii echipe. Asta am simțit ca diferență – cadrul foarte fain pliat pe munca noastră, creativitatea. Activitatea pe care o avem e împărțită. Colaborăm cu toate departamentele. Până la urmă, suntem ca un puzzle, fiecare cu părticica lui ca să iasă ce ne dorim și ce își dorește clientul. Canalele media sunt într-o continuă schimbare, rolul nostru fiind acela de a propune cele mai eficiente canale de comunicare pentru livrarea mesajului creativ. – Andreea Moldovan

Din biroul de alături, doamna Csilla (Stela) ne zâmbea emoționată. Ea este prima angajată Vitrina, adică de peste 25 de ani face parte din agenție. Ne-a printat și un text prin care încerca să se definească din perspectiva mai multor domenii, text pe care îl citise în fața colegilor la aniversarea celor 25 de ani. Concluzia textului? E o stea pe bolta Vitrinei, neschimbată de 25 de ani lumină.

M-am angajat la 21 de ani aici și de atunci nu am plecat. Am fost prima angajată (secretară), făceam contabilitate, curățenie, apoi am avut o perioadă scurtă un ziar numit “Vitrina” și făceam tehnoredactare. Am trecut aproape prin toate departamentele. Eu sunt economist de meserie, dar am ales să nu văd bilanțuri și hârtii pentru că sunt supărată pe funcționarul public – mergeam cu actele și depindeam de ce au visat în ziua respectivă, în funcție de asta se raportau la mine. Nu mi-a plăcut să depind de ei… În acest departament lucrez cu agențiile din capitală prin intermediul unei rețele. Atunci când am ieșit pe piață nu existau tipografii. Adică erau două, dar nu aveau dotările tehnice pentru a tipări un catalog, de exemplu. Se tipăreau fluturașe, lucruri nepretențioase. Pentru a tipări primul catalog, ne-am dus cu materialele într-un diplomat la Budapesta. Eu le traduceam colegilor, fiind maghiară. Am prins și faza fără calculatoare. Poate că știți mașinăria numită plotter, cu care autocolantul e ștanțat. Înainte să apară, plotter-ul eram noi cu o forfecuță. Și decupam ce era nevoie. Am prins etape frumoase… – Csilla Olteanu

După discuția cu doamna Csilla, ne-am întors jos, unde am povestit puțin cu Ioana și Simona din departamentul de Client Service. Le-am întrebat ce implică muncă lor, ce calități sunt necesare și ce au observat că s-a schimbat de-a lungul timpului. Ioana, care are o experiență de mulți ani în domeniu, ne-a dat câteva insight-uri.

Departamentul de client service este interfața agenției cu clientul.
Rolul unui account în Vitrina Advertising nu este de vânzător, ci de consultant. Din discuțiile cu clienții extragem nevoia și îi ghidăm astfel încât soluțiile pe care le oferim să fie eficiente pentru businesul lor.
De asemenea, un account are rolul de project manager, care trebuie să gestioneze eficient resursele atât materiale cât și umane, să aibă permanent în gând un time frame și foarte important atingerea obiectivelor setate.
Pentru un astfel de job e necesar să îți placă domeniul, să ai în sânge virusul advertisingului combinat cu multă curiozitate, dorință de inovare și învățare permanentă. În acest domeniu înveți zi de zi câte ceva. Eu lucrez în acest domeniu de 17 ani, iar ce se întâmpla ca și canale de comunicare și comportamante de consum acum 17 ani e cu mult diferit față de ce se întâmplă acum. E un mediu foarte dinamic și trebuie să te adaptezi constant, să ai curiozitate și să îți placă, pentru că e unul care te ’arde’. Dacă te aștepți ca la ora 9 să vii la birou și la ora 5 să pui totul jos, să pleci acasă și să te detașezi total, trebuie să știi că nu e genul acela de industrie. Poți să o faci, dar nu vei străluci, nu vei crește. Trebuie să ai în sânge asta, să îți placă să vorbești cu oamenii, să fii empatic și să ai multitasking-ul bine înrădăcinat în tine. În rest, dacă ai baza, poți să crești. Vitrina e foarte deschisă spre a susține tineri care doresc să exceleze în acest domeniu, atâta timp cât au “aluatul” acesta. – Ioana Căprar

Simona e la Vitrina de numai 8 luni, dar a mai lucrat în domeniul publicității și jobul actual a ajutat-o să se dezvolte, spune ea.

Celelalte agenții în care am lucrat erau mai micuțe. În Vitrina, fiind și o agenție mai mare, lucrurile sunt mult mai organizate. Iar fluxul dintre departamente e mult mai bine stabilit. Fiecare persoană are rolul său mult mai bine definit în proiecte decât în alte agenții. Cred că e și mai challenging pentru că simți că aportul tău are un mai mare impact pentru business-ul cu care lucrezi. – Simona Michnea

Le-am lăsat pe cele două să își continue treaba, și am revenit în sala cu peretele pictat, unde ne-am așezat lângă biroul Ralucăi, responsabilă de comunicare și PR. Ne-a povestit despre cât de importantă e munca în echipă și cum faptul că își cunosc unii altora hobby-urile îi ajută să găsească soluții personalizate pentru clienți, care vin din domenii variate.

Foarte mult din munca dintr-o agenție presupune comunicare – cu clienții, cu partenerii, cu colegii. Aici nu e vorba de munca unui singur om, ci de o muncă în echipă, cu mai multe departamente implicate. Pentru fiecare proiect, toți cei din echipă știu cultura companiei și regulile de brand, iar comunicarea se face pe mai multe canale. Activitatea se împarte: accountul ține legătura cu clientul, PR-ul cu presa, copywriterul și designerul pregătesc materialele, digitalul are gândirea de online, BTL-ul organizează evenimente, deci e acolo și poate transmite ce se întâmplă în timp real și așa mai departe. Comunicarea e esențială pentru ca proiectele să se desfășoare eficient. Am învățat multe la Vitrina despre munca în echipă și încrederea în colegi.
Am înțeles aici și succesul agenției full service: avem posibilitatea să dezvoltăm soluții din orice zonă a comunicării și putem acoperi toate nevoile clienților. Lucrez în comunicare de 16 ani; am trecut prin mai multe etape – jurnalist, consultant freelancer, PR în agenție specializată, comunicator la client – și am văzut diferențele de stil de lucru. Când ești pe cont propriu sau în echipe mici înveți să știi câte puțin din toate. Lucrând într-o agenție ca Vitrina, ai ocazia să te specializezi mai mult pe zonele care te pasionează, dar și să vezi foarte clar perspectiva de ansamblu, care te poate duce, uneori, în cu totul alte direcții decât cele din discuțiile inițiale. – Raluca Crișan

Apoi am urcat la mansardă, unde atmosfera era mult mai relaxată. Printre beanbags cu mesaje personalizate precum “Hai la o cafeauă!” și afișe cu mesaje haioase, câteva laptopuri și sunete de taste, ne-au amintit că încă suntem la un loc de muncă. Am mers în capătul mansardei și m-am așezat lângă Valentina care este copywriter. Scrie cam tot ce e de scris, deci “dacă sunt litere acolo, e și Vali” spune ea.

Sunt la Vitrina de doi ani și ceva. În timpul facultății am participat la PubliFest în fiecare an. În primul an am avut o experiență neplăcută și eram pe punctul de a renunța la ideea de a lucra într-o agenție. Dar am participat și în anul 2 și am fost repartizată la Vitrina. Aveam multe idei și de abia așteptam să mă apuc de treabă. Colegii mei de echipă au hotărât să iasă din competiție între timp, dar eu am ales să merg mai departe cu proiectul și nu m-am lăsat descurajată. Prin concursul acela am câștigat o întâlnire cu doamna Mihaela Rus. Cât stăteam la masă și discutam, am profitat de ocazie și i-am spus sincer și la obiect că vreau un internship pe copy. M-a primit, am stat în internship vreo 3 luni și apoi m-am angajat. Am terminat facultatea între timp, dar nu am vrut să mă apuc de master. Pot să îl fac oricând, în orice domeniu. Mi se pare că ce nu te învață suficient facultatea e partea de strategie. Cred că este o parte foarte importantă în orice domeniu. – Valentina Dumitrescu

De la Vali, am trecut pe la biroul lui Ionuț, care lucrează pe DTP. El adaptează proiectele creative pentru a fi produse. Deși munca lui pare la prima vedere individuală, interacționează cu colegii și consideră că o atmosferă prietenoasă la birou crește productivitatea. Am stat să trag cu ochiul la ce face câteva minute și dintr-o dată s-a făcut 16:30, adică ora pentru dezbatere.

Pe parcursul teambuilding-ului în Republica Moldova, au fotografiat cele mai interesante sau ciudate campanii publicitare pe care le-au observat. Și a venit timpul să se vadă rodul muncii lor. Așa că toată lumea s-a strâns în sala de conferințe și am început să privim fotografiile înscrise în competiție. Cred că am râs cel puțin la fel de bine ca la Noaptea Devoratorilor de Publicitate în timp ce încercam să ne explicăm care era logica din spatele unor campanii. După multe hohote și explicații venite din partea autorilor fotografiilor, s-au anunțat și marii câștigători. Iar premiile au fost pe măsură – zacuscă, eugenii și alte mâncăruri simbolice ce au întreținut hazul pe măsură ce erau puse în lumină. Și când credeam că nu poate fi mai bine, a venit și pizza.

A fost o zi plină la Vitrina, în care am interacționat cu foarte mulți oameni. Și nici nu am avut ocazia să îi cunosc pe toți încă. Mi-a plăcut mult deschiderea lor și atmosfera caldă din agenție – mai ales din mansarda boemă. Așa că, vă recomand să îi cunoașteți, dacă încă nu ați făcut-o. Dincolo de titlurile posturilor pe care le ocupă, sunt oameni cu multe pasiuni și povești interesante de împărtășit.

Căutăm idei pentru următorul #clujlife #officetakeover. Dacă ai vreo sugestie, dă-ne un mesaj.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!