#CleverChoices: Mobilitatea în Cluj cu ajutorul transportului în comun

Home $ Articole $ #CleverChoices: Mobilitatea în Cluj cu ajutorul transportului în comun

by | Apr 11, 2019 | Articole, Clever Choices

Orașele din România au o nevoie stringentă de dezvoltare și optimizare a alternativelor față de transportul clasic cu automobilul personal. Creșterea continuă a numărului de autovehicule generează un grad sporit de poluare, blocaje în trafic, pierderi economice, număr mare de accidente, probleme de sănătate pentru cetățeni, precum și consumuri mari de carburanți din surse neregenerabile. În aceste condiții, planificarea mobilității urbane este o provocare complexă și de interes, iar realizarea unui sistem de transport integrat, durabil și sigur devine o prioritate. În această ecuație sunt vizați factori precum transportul în comun, sistemele de transport inteligente, logistica urbană și multe altele.

Astăzi abordăm subiectul mijloacelor de transport în comun, ca alternativă la deplasarea cu ajutorul mașinilor personale. În acest sens, de curând ne-am urcat într-un autobuz ce se deplasa pe linia 30 și am aflat mai multe direct de la sursă – Duma Samuel, șofer de autobuz în vârstă de 40 de ani, născut și crescut în Cluj-Napoca, care lucrează la Compania de Transport Public de 2 ani de zile. În trecut a lucrat tot ca șofer de autobuz, timp de 7 ani, doar că în Londra. După ce s-a asigurat că autovehiculul este în stare de funcționare perfectă, prin verificarea acestuia (motor, ștergătoare, semnalizări, oglinzi, uși, trapa), am pornit la drum. Iar noi am deschis conversația cu întrebarea cea mai presantă: care sunt cauzele aglomerației la Cluj?

În primul rând, Clujul este un oraș universitar, iar majoritatea dintre cei care poposesc aici aduc și un autoturism. Dimineața e foarte aglomerat pentru că părinții insistă să-și ducă copii personal la școală, în ciuda faptului că Primăria a pus la dispoziția elevilor autobuzele școlare, unde nivelul de siguranță e foarte ridicat, există și polițist local, copii sunt lăsați în fața școlii, nu există niciun motiv de preocupare. Ore de vârf sunt dimineața între 7.30 și 09.00, iar mai apoi de la 16.30 până la 18.30. Mulți oameni nu realizează beneficiile folosirii mijloacelor de transport în comun. Orașul Cluj este foarte bine pus la punct la capitolul transport public. Și aici mă refer atât la mașinile CTP-ului, care sunt noi, moderne, dotate cu toate cele necesare, cât și la alți factori pe care îi putem lua în calcul, cum ar fi apariția benzilor special destinate autobuzelor, care ne ajută să ne deplasăm mult mai repede decât o mașină care stă în trafic.

 

Ca idee, de la IRA până în Grigorescu am făcut aproape 40 de minute, iar la întoarcere tot cam atât. Beat that! Cu o oarecare mândrie vă mărturisesc că în bula în care mă învârt eu, 22-30 de ani, chiar dacă cei mai mulți dintre noi deținem o mașină personală, alegem de multe ori mijloace de transport alternative. Eu am oroare de negăsirea unui loc de parcare și stat în trafic, mi se par cele mai îngrozitoare moduri în care aș putea pierde timp. În plus, pentru că destinațiile mele sunt de cele mai multe ori centrale, mi s-ar părea o adevărată nebunie să aleg mașina în detrimentul unui autobuz sau al unui taxi. Acestea fiind spuse, cum ar putea fi încurajați locuitorii marilor orașe să își lase mașina personală acasă?

În Londra, unde am lucrat înainte, era încurajată folosirea transportului în comun prin prețurile foarte ridicate la parcările în centrul orașului, dar și o taxă suplimentară dacă intrai în zona centrală cu mașina, aceasta fiind o abordare care mi-a plăcut într-adevăr. Cred că acest lucru ar putea fi implementat cu succes și la noi, dar la fel de binevenită ar putea fi și amenajarea unor parcări la intrarea în oraș, special pentru cei care vin din orașele de pe lângă, fie studenți, fie oameni care lucrează aici. Îți lași mașina acolo și iei autobuzul, evitând astfel blocajele spre zona centrală și economisind timp. Plus că nu-ți mai strică nimeni ziua de dimineață când îți taie calea sau nu semnalizează în fața ta, nu mai trebuie să te îngrijorezi că nu găsești loc de parcare. Participanții la trafic trebuie să conștientizeze faptul că a circula un singur om cu o mașină nu e ideea cea mai înțeleaptă și cred că aici un rol vital l-ar avea programele de educare a publicului.

 

Din punct de vedere tehnologic, suntem martorii unei noi ere și poate că de puține ori sau niciodată nu v-ați gândit la impactul pe care evoluția tehnologică îl are în viața unui șofer.

Tehnologia e chiar aici, în fața dumneavoastră, doar priviți bordul acestui autobuz: hartă, GPS pentru a arăta ora exactă la care ajungem în stații, contorizator care indică numărul de oameni care intră în autobuz într-o zi. Am condus și autobuzele care erau înaintea acestora, le-am condus pe toate, și tocmai de asta pot spune că s-a investit mult la Cluj în autobuze noi, performante. În plus, autobuzele electrice sunt foarte silențioase și nici nu poluează absolut deloc, nici măcar fonic. E o plăcere să le conduci și mă bucur că orașul nostru este pionier în această arie, căci în niciun oraș din România nu mai există astfel de autovehicule. În urma unei încărcări, acesta parcurge 105 km. Dacă s-a terminat programul de lucru, pun autobuzul la încărcare lentă (4-5h), dacă se ating numărul de kilometri în timpul zilei, se optează pentru încărcare rapidă. În momentul în care au fost puse în funcțiune, un specialist din Polonia ne-a făcut training.

  

Clujenii au fost foarte încântați de introducerea acestor autobuze în circulație și Samuel spune că s-a simțit asta. Oamenii sunt entuziasmați de nou, de modern, și având în vedere portofoliul de autovehicule al CTP-ului, chiar nu există motive de reclamații, majoritatea autobuzelor și troleibuzelor sunt noi. Înainte să plece la Londra, acum mai bine de 10 ani, Samuel își amintește că nivelul transportului în Cluj era altul, iar acum trăim cu totul alte vremuri, s-au produs niște schimbări de care ar trebui să profităm pentru că avem șansa să ajutăm la fluidizarea traficului, la eliminarea ambuteiajele și aglomerației.

Eu aleg varianta mijloacelor de transport în comun aproape întotdeauna, chiar și la serviciu vin de obicei cu autobuzul, și plec tot așa. E mai simplu pentru că locuiesc pe Calea Turzii și decât să traversez tot orașul cu autoturismul, mai bine nu. Prefer să citesc o carte în timpul acela, să mă focusez pe altceva. Mi-am dorit să fiu șofer de autobuz încă de când eram copil, dintotdeauna. Părinții mei plecau la lucru, iar eu porneam din Zorilor, de unde locuiam, de la capăt de linie, și mă plimbam prin tot orașul cu autobuzele. Și încă de atunci am spus – ”Când voi fi mare, vreau să conduc și eu un autobuz.” Mi s-a împlinit visul și probabil că din acest motiv vin cu drag la muncă, pentru că-mi place ceea ce fac.

În ora pe care am petrecut-o cu Samuel, pe lângă faptul că am devenit mini-specialiști în autobuze electrice, am conștientizat un lucru important: în era tehnologiei și a vitezei, majoritatea dintre noi suntem în criză de timp, așa că alegem orice variantă care ne ușurează existența. Din acest motiv urmărim online programul autobuzelor – pentru că nu vrem să stăm niciun minut în plus în stație, și tot din acest motiv ne întoarcem către aplicații de orice tip: food delivery, shopping, transport alternativ etc.

Tehnologia fluidizează orașul. Clever pornește revoluția din mobilitatea urbană. Ce alte opțiuni mai avem când vine vorba de lupta cu traficul din oraș? Aflați în articolul următor din seria #CleverChoices.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!