Interviu cu Alex Czetwertynski, curatorul New Media Castle

Home $ Articole $ Interviu cu Alex Czetwertynski, curatorul New Media Castle

Pentru a înțelege viitorul tehnologiei, trebuie să lăsăm artiștii să lucreze cu ea. Ei sunt cei care vor întreba mereu “de ce?”

Probabil ați văzut în ultima vreme un video de promovare al New Media Castle, noul proiect artistic de pe teritoriul Electric Castle, unde castelul va fi transformat într-o mega-instalație cu lasere, video și noi tehnologii.

Memo Akten, Matthew Screiber, NonoTak, Olivier Ratsi, 404zero, Shohei Fujimoto, Children of the light, RNDR sunt cei care vor da viață castelului, dar un personaj care nu apare e cel care a adus împreună unii dintre cei mai buni 9 artiști new media din lume și ideile lor.

Alex Czetwertynski este un artist digital și curator care lucrează în domeniul tehnologiei creative, experiențiale și mass-media art. Practica sa include instalații imersive la scară largă, sculpturi și comentarii privind practicile contemporane în arta digitală. Are în portofoliu proiecte pentru nume sonore: de la giganți ca Google, până la artiști ca Childish Gambino, pentru care a fost responsabil de design-ul și instalațiile luminoase ale ultimului turneu de promovare a albumlui “This is America”.

Casa Matei a fost gazda lui Alex pentru un “curs” public, unde a vorbit despre proiectele lui anterioare, dar și la ce ne putem aștepta de la experiența New Media Castle. A avut fluența și claritatea unui profesor universitar și relaxarea unui millenial, deși am trecut prin subiecte grele, printre care provocarea de a găsi un nume pentru new media art: alternative art, science-based art, social art?

După guest lecture, am stat de vorbă cu el în liniștita grădină de la Casa Matei, într-un constrast perfect cu subiectele pe care le-am abordat: tehnologia AI, arta new media art, perspectivele artiștilor emergenți în domeniu

Te-ai născut în Belgia, ai studiat în Franța, locuiești în Statele Unite și acum curatoriezi o instalație care va fi amplasată în Bonțida, un sat de lângă Cluj. Cum crezi că a contribuit dimensiunea asta internațională la dezvoltarea new media art și ce efect are asupra tinerilor artiști, atunci când vor să se lanseze pe piața contemporană?

Cred că motivul pentru care arta new media funcționează în contextul internațional este pentru că nu conține nimic local, știi…e complet deschisă în termeni de idei, de obicei e foarte abstractă, fără să aibă legătură cu subiectele specifice unui anume loc. E mai mult despre abilitatea noastră (n.r.: a artiștilor) să fim în medii neobișnuite, care se schimbă în permanență, imateriale într-un fel și asta are mult de a face cu abilitatea de a crea ceva virtual, dar în același timp real și perceptibil. În sensul ăsta, new media art e internațională, pentru că nu aparține unui loc sau unui context.

Cât despre artiști, mulți învață pe cont propriu. Nu există sau nu au existat până de curând instituții majore care să deruleze programe de new media art și tinerii pur și simplu intră online și învață să facă tot felul de lucruri. Poți să fii în cel mai singuratic loc din Siberia, dacă ai o conexiune la internet, poți să înveți să faci singur orice îți trece prin cap. Datorită comunicării din ziua de azi, informația e peste tot și dacă ești curios și talentat, poți deveni un artist împlinit și pe piața asta internațională, competitivă.

Dacă mergem acum de la global la local, probabil știi că locul unde va fi amplasată instalația, Castelul Bánffy, a aparținut unei familii cu istorie în Transilvania. Mă întrebam cum îmbini specificul sit-ului unde plănuiești o instalație cu ideile, conceptul curatorial?

Mă bucur că ai întrebat, pentru că locul sau clădirea au mereu o importanță primară. Lucrările sunt mereu gândite în relație cu spațiul, ceea ce înseamnă că se află în dialog cu locul și asta se întâmplă pentru că e creată o arhitectură invizibilă în arhitectura deja existentă.

Pentru mine, e important ca prima dată să înțeleg potențialul spațiului și odată ce am intrat în dialog cu el, totul devine clar: asta va funcționa dacă o punem aici, lucrarea asta poate crea contrast. Multe dintre decizii sunt bazate pe contrast: o lucrare / instalație e atât de diferită de locul în care e amplasată, încât va putea pune în valoare arhitectura locului și îi va face pe oameni să îl privească într-un mod diferit.

Ne-ai spus deja în prezentare la ce putem să ne așteptăm de la instalațiile din New Media Castle, dar ce au în comun artiștii selectați în afară de faptul că sunt tineri și lucrează cu același mediu?

Unul dintre subiectele de care toți sunt pasionați e percepția, pentru că toți ce își doresc să schimbe percepția lumii în care ne aflăm cu toții prin lumini, software, media. Asta ar fi o parte. Cealaltă parte e gustul pentru minimalism, majoritatea lucrărilor fiind cumva despre puritate.

Este ceva ce îmi place foarte mult la castel: stadiul în care se află astăzi, e ofertant vizual. Are foarte multe detaii, straturi de “timp”, de epoci care se decojesc de pe pereți, cărămizi, arce distruse, tot felul de adăugiri baroce. Ar fi greșit să pui lucrări foarte detaliate în acel spațiu. Abordarea super-minimalistă a artiștilor e în contrast cu ce se vede în jur și ajută la scoaterea în evidență de care spuneam. Astea ar fi cele două mari lucruri care îi aduce împreună.

Răsfoind site-ul tău, am dat peste un citat foarte interesant de la Conferința Developerilor Google 2019 (I/O), unde ai coordonat un program artistic, care spunea așa “Pentru a înțelege viitorul tehnologiei AI (artificial intelligence), trebuie să îi lăsăm pe artiști să lucreze cu ea”. Poți să dezvolți ideea?

În munca mea, apare mereu ideea asta. Am menționat în prezentare că exista un grup, EAT (Experiments in Art and Technology) în anii ‘60. Pe vremea aia, ei realizau deja ce impact va avea tehnologia, iar oamenii din domeniu, cei deștepți să spunem (râde), au realizat că dacă ne dorim să împingem tehhnologia mai departe, nu o putem lăsa doar în mâna inginerilor și a oamenilor de știință, trebuie să îi implicăm și pe artiști pentru că ei aduc o perspectivă asupra tehnologiei pe care nimeni altcineva nu o va avea.

Asta se întâmplă și cu AI, de asta Google investește atât de mult în partea asta, pentru că oamenii care dezvoltă tool-uri noi și știința din spatele lor nu sunt neaparat cei care vor înțelege cum se va dezvolta tool-ul respectiv, ce viață va avea el, în contextul mai larg, pentru că se concentrează pe “cum funcționează” și cum să îl optimezeze.

Când artiștii interacționează cu tehnologia, pot să scoată în evidență potențialul, eșecul posibil, limitările, problemele și se creează cu adevărat un dialog între cei doi. De asta cred că genul ăsta de artă e important: nu creează doar o experiență pentru public, dar ajută publicul să înțeleagă cum ne poate ajuta tehnologia să construim în lumea noastră, comună, dar și în a fiecăruia, ca utilizator individual de tehnologie. Artiștii vor fi mereu cei care vor pune întrebarea “de ce?”.

Oamenii merg acum la festivaluri nu doar pentru distracție sau muzică, dar și pentru experiențe noi, din nevoia de a fi provocați cu ceva nou. Ce părere ai despre asta, new media art poate fi o astfel de provocare?

Atunci când te gândești la un artist care îți place foarte mult și îl vezi într-un performance, e ceva care te atinge dincolo de muzică. Cred că atunci când oamenii merg la festivaluri, e mai mult pentru un fel de schimbare interioară. Nu mai ești aceeași persoană ca atunci când ai ajuns. Și cred că de asta oamenii sunt deschiși și sunt mai curioși și vin cu un mindset în care sunt dispuși să “consume” diferite forme de artă și găsesc singuri o modalitate prin care să le digere.

Majoritatea au un nivel crescut de așteptări pentru că am trăit suficient să ne distrăm, să mergem la petreceri încât să căutăm următorul nivel al experienței umane.

Dacă tot veni vorba de experiențe umane, majoritatea lucrărilor pe care le realizezi sunt imersive. Sunt curioasă ce loc are tipul ăsta de experiență imersivă în design-ul instalației, în felul în care creezi traseul pentru public?

Felul în care mă găndesc la public și la mine însumi e ca la un copil, pentru că îmi amintesc că, în timp ce creșteam mari, procesul conținea o doză mare de uimire… descopereai lucruri noi mereu și te gândeai “wooow”. Atunci când creez design-ul unei experiențe, mereu mă gândesc la asta: cum apare acel moment al descoperirii.

Artistul oferă publicului un cadou, iar dacă audiența e atinsă de el, e recunoscătoare prin reacțiile ei, se creează o interacțiune complexă. Asta îmi place cel mai mult atunci când termin o instalație: îmi place să văd oamenii adunați acolo, interacționând în felul în care nu m-am gândit sau în felurile în care îmi doream să o facă. Pui toate condițiile necesare și dacă ești suficient de norocos, oamenii vor reacționa…și atunci e momentul când magia se întâmplă.

În timpul prezentării, am primit și câteva hint-uri despre ce ne putem imagina că se va întâmpla la New Media Castle: e vorba despre câteva lucări deja create, dar utilizate în mod specific, dar și lucrări comisionate special pentru acest proiect; va fi spectaculos, dar și meditativ; va avea o componentă de educație și de noi descoperiri pentru public.

Puteți urmări aici toate proiectele lui Alex Czetwertynski, unde scrie și articole de critică din domeniul tehnologiei și artei contemporane.

Ne vedem în perioada 17 – 21 Iulie la Castel!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!