Cum a fost la Someș Delivery 2019

Home $ Articole $ Cum a fost la Someș Delivery 2019

by | Jul 15, 2019 | Articole, Cum a fost la

În weekendul acesta a avut loc cea de-a cincea ediție Someș Delivery, evenimentul desfășurându-se în zona ștrandului Sun din cartierul Grigorescu. Despre Someș Delivery și rolul său de a aduce comunitatea mai aproape de râul din oraș, ți-am mai povestit, iar dacă nu ai aflat încă poveștile din spatele instalațiilor de la ediția din acest an, o poți face citind articolul de aici.

Totul a fost pregătit cu zile înainte, astfel încât malurile Someșului să devină în weekend un spațiu primitor pentru comunitate. Așa că n-am stat pe gânduri și i-am vizitat la numai câteva ore de la începerea evenimentului. Ce-i drept, ar fi fost greu să rezistăm tentației după ce am văzut cum se desfășoară pregătirile și cum instalațiile prind forme.

credit foto: ‎Sarolta Veress

Ediția de anul acesta stă sub semnul 3xRE, adică REutilizare, REciclare, REducere, iar acest lucru s-a observat încă din primele momente în care am pășit în perimetrul evenimentului. Primul lucru care m-a făcut să mă opresc și să zâmbesc a fost Pop-up Garden-ul, adică spațiul în care banalele pet-uri au devenit ghivece pentru diverse legume și plante aromatice. M-am entuziasmat ca un copil văzând plantele fragede ce nu demult răsăriseră, multe dintre ele având un “ecuson”. Fiind pasionată de grădinărit, m-a fascinat și grădina verticală din materiale recilabile, prin care lavanda, menta, rozmarinul și multe alte plante beneficiază de un sistem de colectare a apei, astfel încât udarea lor să nu trebuiască a fi făcută frecvent.

Mai apoi, de-a lungul malului așteptau mai multe instalații. PETrecerea era menită să ne izolele de natură printr-un mic tunel construit din aproximativ 500 de peturi, iar La scăldat îi îndemna pe trecători să se răcorească în apa râului (da, ca în povestea lui Creangă). Celor mici nu a fost nevoie să li se spună mai mult, căci un-doi au dat jos ce aveau în picioare și au testat apa, chicotind de bucurie.

Partea care mi-a plăcut cel mai tare din eveniment a fost posibilitatea de a te bucura de apa râului printr-o scurtă călătorie în caiac. Când am ajuns, deja erau câteva caiace pe apă și vedeam bucuria oamenilor care vâsleau, unii hotărâți, alții puțini confuzi. Toți au savurat momentele, iar cei mici au fost foarte entuziasmați de aventura la care luau parte. Adâncimea era foarte mică, puțin mai sus de glezne, așa că nu exista pericol, singurul risc, în cazul în care un caiac se răsturna, era acela de a te uda. Și li s-a întâmplat multora, inclusiv unor persoane vârstnice, dar toată lumea trata situația pozitiv, făcând haz de necaz. După ce am tot privit caiacele cum plutesc, nu am rezistat tentației și i-am dat o încercare. Mi-am lăsat deoparte rucsacul, pantofii, și hop în caiac, iar norocul meu a fost că am ajuns să fiu însoțită de unul dintre organizatori, care știa foarte bine să mânuiască vâsla, căci eu eram la prima încercare. Călătoria în josul râului a fost una lină, oferind o altă perspectivă asupra zonei și amplificând atmosfera relaxantă din cadrul evenimentului. La întoarcere, însă, a trebuit să mergem contra curentului, așa că vâslele au fost puse mereu în mișcare. Nu era un proces foarte complicat, dar nici cel mai ușor… cert e că aș da oricând mersul la sală pe astfel de experiențe. E nevoie de câteva ture contra curentului în caiac și ți-ai lucrat brațele.

De cealaltă parte a râului, mai multe instalații, precum Delta, îi așteptau pe membrii comunității pentru a se relaxa. Aceștia erau invitați și într-un Loc de lepădat papucii, în care să își răcorească picioarele în apa râului, iar Umbrarul, ce avea menirea de a-i proteja de soare, a devenit și un spațiu în care participanții se refugiau în timpul reprizelor de ploaie. Să nu uităm de faptul că râul putea fi traversat prin instalația În trecere, care funcționa ca un bric ce făcea legătura între cele două maluri.

Spațiul din zona râului a devenit unul atrăgător pentru o mulțime de locuitori ai cartierului, și nu numai, oferind un cadru prietenos, numai bun pentru o ieșire cu familia sau prietenii. Toate activitățile din cadrul evenimentului au fost gratuite, unii participanții fiind plăcut surprinși de faptul că au avut ocazia să încerce lucruri noi fără a fi nevoie să plătească. Sâmbătă au avut loc dezbateri despre mediu pe terasele amplasate pe malul râului, iar ora prânzului a fost marcată de o masă a bunei vecinătăți, unde oricine putea aduce bucate de acasă pentru a le împărți. Astfel s-au adunat prăjituri, fructe și alte bunătăți, iar cut&crust și-a răsfățat vecinii cu delicioasa lor pizza. Tot sâmbătă, o parte dintre participanți au urmărit de pe malul râului, cu sufletele la gură, finala Wimbledon, unde Simona Halep a făcut istorie. În cele două zile, atelierele PlayPet au colorat și mai mult experiența participanților, îndemnându-i să își redecoreze sticlele de plastic, iar serile au fost animate de muzică și întâlniri cu prietenii.

Someș Delivery a reușit să aducă membrii comunității clujene mai aproape de zona râului, atât fizic, cât și spiritual, încurajându-i să redescopere frumusețea contactului dintre om și apă prin diverse activități. Tot aici s-au pus semințele unei mai bune vecinătăți, una bazată pe responsabilitatea și grija față de mediu. Nouă ne-a plăcut mult evenimentul și abia așteptăm să ne întâlnim și la ediția următoare Someș Delivery!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!