Someș Delivery ajunge în zona industrială a Clujului: spectacole, tururi ghidate, ateliere de reciclare, dezbateri despre Someș

by | Oct 15, 2021 | Știri Cluj

Clujenii sunt invitați, timp de o lună, la activități online și offline care-i aduc mai aproape de râul Someș. Împreună cu autoritățile și cu specialiștii, localnicii vor căuta soluții și vor identifica oportunități în cadrul campaniei Someșul | Culoar Verde-Albastru, realizată în cadrul proiectului Someș Delivery.

De data aceasta, organizatorii Someș Delivery îi invită pe clujeni să descopere zona industrială a orașului, loc în care rareori mergem să evadăm, să descoperim sau să ne relaxăm, mai ales dacă nu locuim în apropiere.

Am decis în ultimul moment să mutăm ediția aceasta în mare parte în mediul online cu toate că instalațiile câștigătoare din concurs sunt deja la fața locului construite. Am luat această decizie din cauza ratei de infectare din ce în ce mai mare. Încurajăm oamenii să meargă în zonă și să se bucure de Someș dar în grupuri mici și cu grijă față de ei și față de ceilalți. Ca să nu se piardă pe traseu, lansăm și un joc simplu cu care fiecare poate interacționa. E mai degrabă o platformă de învățare prin joacă. Puteți merge în zonă, descărcați-vă aplicația Play Seppo sau accesați linkul play.seppo.io cu codul 363C7D – spune Marius Moga, coordonator Someș Delivery.

Soluții și idei pentru Someș

Scopul campaniei inițiate de Someș Delivery e să găsească soluții, împreună cu specialiștii, autoritățile și cu cetățenii astfel încât Someșul să devină un culoar verde albastru pe zeci de kilometri, cu spații verzi pe râu, apă curată, piste de biciclete, alei pietonale și arii naturale protejate.

Tronsonul pe care îl propunem acum spre explorare mi se pare că are cea mai bună conexiune apă – spațiu verde. Malul își păstrează caracterul natural, bogat în vegetație și în același timp este foarte accesibil. În plus, simți că spațiul e asumat de locuitorii de acolo și asta îi dă mai multă viață, cel puțin în zona Bărc III.

Pentru următoarea lună am pregătit activități atât online, cât și la fața locului pentru grupuri mici. Așa că dacă vrei o ieșire în natură, nu poți să ieși din oraș și în același timp să te ferești de spațiile aglomerate din centrul orașului, merită să îți iei 2-3 prieteni și să explorați zona – precizează Martha Moroșan, coordonator de spațiu în cadrul echipei Someș Delivery.

Începând de azi, 14 octombrie și până în 9 noiembrie au loc ateliere de reciclare, tururi ghidate fizice și virtuale, spectacole pentru copii, dezbateri, grupuri de lucru, conferințe și va fi lansată o gazetă despre râul Someș.

Toate acțiunile au ca scop întoarcerea locuitorilor cu fața spre râu și identificarea unor soluții pentru ca Someșul să facă parte cu adevărat din viața orașului și să-și atingă potențialul maxim.

Primăria a anunțat un concurs de proiecte pentru râu în zona industrială. E foarte important ca tema de concurs să fie creată participativ, prin implicarea publicului. De aceea, am propus bugetare participativă în zona metropolitană strict pentru Someș care fie să înlocuiască, fie să fie complementară unei ediții de bugetare participativă.

De asemenea, alături de universitari UBB ca Gabi Bădescu și Tibor Hartel, cu sprijinul logistic al echipei Someș Delivery, am realizat un chestionar disponibil aici.

Îi invit pe clujenii din zona metropolitană interesați de râu să îl răspândească la prieteni pe rețele de socializare. Răspunsurile analizate de noi vor fi duse ulterior la autorități – declară președintele Asociației Societate Organizată Sustenabil, Adrian Dohotaru.

Din cauza situației pandemice, multe activități vor avea loc online, dar există și acțiuni care vor fi organizate în format fizic, cu număr restrâns de participanți.

Acțiunile din cadrul ediției Someș Delivery 2021 I Cluj I Someșul, Culoar Verde-Albastru încep astăzi cu primul eveniment, lansarea gazetei Someș Express.

Mai apoi, duminică, 17 octombrie, au loc două evenimente online pentru copii: spectacolul „Muzeul ultimului PET” și un atelier de reciclare. Artiștii Asociației Art Mirror își propun să-i învețe pe copii și pe adulți cum pot să dea o nouă viață hârtiilor pe care în mod normal le-am arunca, iar spectacolul e o poveste captivantă despre dorința de a proteja mediului.

Săptămâna viitoare, joi, Someș Delivery continuă cu prima dezbatere în cadrul căreia stakeholderi din administrație, societate civilă, locuitori, urbaniști și arhitecți discută despre ce putem face astfel încât să dezvoltăm cât mai bine Someșul și să-l integrăm cât mai bine în activitățile noastre zilnice.

Întregul program este afișat pe website-ul Someș Delivery.

Campania Someșul | Culoar Verde-Albastru face parte din programul „Cu apele curate” implementat cu sprijinul Lidl România și își propune transformarea râului într-un culoar natural protejat și apropierea locuitorilor de acesta prin activități, dezbateri și evenimente pe teme de sustenabilitate. Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Programul Someș Delivery în octombrie și noiembrie

Joi, 14 octombrie 2021
18:00-19:30: Lansare Gazeta Someș Expres (eveniment online, pe pagina de Facebook Someș Delivery)

Duminică, 17 octombrie
10:00-10:45: Spectacolul pentru copii Muzeul ultimului PET (eveniment online)
11:00-12:45: Atelier de reciclare cu Art Mirror (eveniment online)

Joi, 21 octombrie
16:00-18:00: Dezbatere Consiliul Apei #1 (eveniment online)

Sâmbătă, 23 octombrie
11:00-13:00: Atelier Citizen science – cartare participativă cu Tibor Hartel (eveniment online)
11:00 Expoziție light painting Creativity is contagious (eveniment fizic)

Duminică, 24 octombrie
11:00-13:00: Tur ghidat Descoperă zona industrială cu Tibor Hartel (eveniment fizic, pornire de pe strada Barc III)

Joi, 28 octombrie
16:00-18:00: Dezbatere Consiliul Apei #2 (eveniment online)

Joi, 4 noiembrie
16:00-18:00: Grup de lucru Consiliul Apei #3 (eveniment online)

Marți, 9 noiembrie
15:00-18:00: Conferința Internațională Renaturarea apelor (eveniment online)

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This