Căminele studențești din Cluj: prețuri, facilități și orice te-ar mai putea interesa înainte de a te muta

Home $ Articole $ Căminele studențești din Cluj: prețuri, facilități și orice te-ar mai putea interesa înainte de a te muta

by | Sep 4, 2019 | Articole, Student

Se apropie ziua cea mare. Ziua pe care o tot aștepți de vreo de câțiva ani. Pleci, în sfârșit, la facultate…te muți la cămin. Bagajele îți sunt făcute de ceva vreme ca nu cumva să uiți ceva acasă și parcă se amplifică un sentiment de nostalgie și te ia noaptea, din ce în ce mai des, o criză de anxietate. E okay să te copleșească toate emoțiile, doar în scurt timp te avânți în necunoscut, departe de confortul de acasă și vei începe să simți ce înseamnă să fii un adult responsabil (haha, more or less).

Pe lângă faptul că ajungi într-un oraș care îți este total necunoscut, nu va mai avea nimeni grijă să ai 24/24 mâncare în frigider, curățenia vei avea marea surpriza să afli că nu se face singură, iar șansele ca intimitatea să atingă pragul nul și să fii nevoit să împarți aerul cu alte persoane, în aceeași cameră, cresc exponențial.

Iar ca să stai în suspans toată vara, vei afla în ce cămin ai fost repartizat tocmai cu câteva zile înaintea începerii anului universitar. Așadar, ca să îți poți contura o idee cu privire la locul pe care îl vei numi casă pentru aproximativ un an de zile, ți-am pregătit mai jos o serie de informații care fie te vor face să ai coșmaruri, fie te vor face să te gândești la petrecerile pe care le vei organiza încă din prima noapte la cămin.

STUDENT LA UBB

Felicitări, ești student la cea mai mare Universitate din țară. Cu mașina încărcată până la refuz de bagaje, te îndrepți mândru să îți revendici locul la cămin. Universitatea Babeș-Bolyai pune la dispoziția studenților locuri de cazare în 17 cămine, cele mai multe fiind amplasate în Campusul Hașdeu, imediat cum urci Piezișa. N-ai auzit încă de Piezișă? Nu-i nimic, o să îți dai singur seama de ce este așa cunoscută printre studenți, nu vreau să îți stric surpriza. În plus, aici vei putea lua prânzul la cantina ce se găsește în campus, vei putea participa la activitățile care se desfășoară în Teatrul de Vară și vei fi foarte aproape de sediul celor de la OSUBB, în caz că vei dori să fii membrul acestei organizații studențești.

Dacă ai norocul să fii repartizat la Economica 1 sau 2 și să fii și student la FSEGA, pot spune că ai dat lovitura. Facultatea îți va fi la doi pași de cămin (deci poți dormi mai mult dimineața), n-ai treabă cu mijloacele de transport în comun, mai ești și aproape de Iulius Mall, centre comerciale, dar și de Baza Sportivă Gheorgheni. Rezumând, le ai pe toate lângă cămin, însă îți lipsesc cu desăvârșire locurile unde poți ieși ca să te distrezi. Dar, având în vedere avantajele anterior menționate, nu cred că va fi o problemă așa de mare.

Cămin Sport XXI este cea mai nouă construcție destinată studenților din Cluj și se află, după cum ați ghicit, în vecinătatea parcului sportiv Iuliu Hațieganu. Nici departe, dar nici aproape de centrul orașului, cămiul seamănă cu cele pe care le vedem în filme și în seriale, vei fi aproape atunci când va trebui să te prezinți la orele de sport și, în speranța că nu va fi cazul, medicul studenților se află la parterul acestuia.

Căminul Teologic este destinat exclusiv băieților care urmează cursurile facultății de Teologie și se află pe Calea Dorobanților, destul de aproape de centru. Și în acest caz, facultatea este în același loc unde este căminul, scutind astfel timp care ar fi fost pierdut pe drum.

STUDENT LA UTCN

Toți studenții mai mari o să te recunoască. Doar tu, bobocule, radiezi de fericire când mergi la cursuri și laboratoare. Situația se va schimba radical după prima sesiune când o să începi să te întrebi și tu, ca toți ceilalți colegi mai mari, de ce ai dat la poli. Nu vreau să îți stric entuziasmul, dar așa circulă legendele. Revenind la lucruri mai serioase, studenții politehniști vor avea locuri de cazare fie în Campusul Observator (cartier Zorilor, zonă faină, chirii scumpe), fie în campusul din Mărăști (e ok și această zonă, depinde pe unde ai tu treabă la cursuri).

În Observator se află 7 cămine (dintre care doua ale Universității de Medicină), în total 3056 de locuri de cazare. Fiind foarte aproape de facultatea de arhitectură și de laboratoarele de la UTCN (de interes pentu cei de la AC, ETTI și IE), și în această situație îți poți permite să dormi mai mult dimineața. În plus, ești aproape și de cantină pentru zilele în care ți s-a terminat pachetul de acasă, iar în caz că te apucă foamea la miezul nopții, ai un magazin non-stop peste drum și Mama-Manu chiar în campus. Pentru serile în care vrei să te distrezi, ai cluburile PHI și NOA foarte aproape, deci nu mai trebuie să dai bani și pe taxi. De menționat este faptul că ai și un Lidl la doar câteva minute distanță pentru a-ți face provizii.

În Mărăști sunt două cămine, în total 1752 de locuri, sub formă de duplex (două camere a câte 4 locuri la o baie). Aici nu vei mai avea norocul să fii aproape de facultate, în schimb ai stații de autobuz destul de aproape și poți ajunge destul de repede acolo unde vei avea nevoie. Și aici vei avea cantină, loc de unde pleci plin de la masă pe bani puțini, iar cumpărăturile ți le poți face de la Mega Image sau de la Profi. Cluburi nu prea ai în zonă, în schimb poți merge oriunde dacă ești dispus să aștepți dimineața primul 25 sau să împarți banii pentru un taxi.

În ambele campusuri exista cabinet medical, internet, locuri de parcare, oficii și săli de lectură la fiecare etaj, la fel și mașini de spălat. În plus, campusul din Zorilor are și teren de sport și bibliotecă. Prețurile pornesc de la 155 lei pentru o cameră cu 3 locuri și baie proprie, ajungând la 220 pentru o cameră cu două locuri și baia, de asemenea, proprie.

Student la UMF

Și aceștia au cămine în două locații diferite, mai exact în Hașdeu (5 cămine) și Observator (2 cămine), destul de aproape de facultate. Despre cele două zone am detaliat mai sus când am vorbit despre campusurile de la UBB, respectiv UTCN, atracțiile și locurile de interes fiind aceleași. Cele din Hașdeu sunt foarte aproape de facultate, cantină, bibliotecă și toate locurile în care vei avea treabă, iar cele din Observator se află la 15 minute de acestea.

Căminele au fost renovate recent și au frigider în cameră, deci nu mai trebuie să începi goana după oferte la studenții mai mari pentru a avea parte de acest lux și din acest an universitar, toate căminele vor fi mixte.

Cele din Observator au camere de trei persoane, baia fiind în cameră, iar pe palier se află bucătăria dotată cu plite electrice, sală de mese, spălătorie și săli de studiu. Aici vei da lunar în jur de 200 de lei.

Căminele B11 și B13 sunt în top din punct de vedere al condițiilor, întrucât sunt destinate pentru două persoane și au baie și bucătărie în cameră, practic un complex de garsoniere. În general, aici intră studenții cu cele mai mari medii, iar prețul nu este mai mare de 300 de lei pe lună.

Restul căminelor din Hașdeu sunt de câte 4 persoane în cameră, cu baia și bucătăria pe palier, pentru care vei da 140 de lei pe lună. Indiferent de căminul în care vei sta, vei avea condiții optime pentru a putea să înveți și vei fi mai mereu motivat de cei din jur. Iar în caz că te ajută psihic, căminele de la UMF arată cel mai bine, comparativ cu celelalte de prin Cluj.

Student la USAMV

Căminele de la USAMV se găsesc în trei zone diferite, dar destul de aproape de facultate: căminul Agronomia pe strada Moților, căminul VII pe strada Clinicilor și căminele XII ți XV de pe strada I. P. Hașdeu. Toate acestea se concentrează în jurul Piezișei, loc misterios și de suflet al studenților din Cluj.

Și cu toate că vorbim despre USAMV, tot nu îți poți aduce pisica sau peștele să doarmă cu tine în cămin, deși am auzit că cineva creștea tarantule aici (deci nu-i chiar imposibil, dar riști să ajungi pe drumuri). Aceștia beneficiază de acces gratuit la spălătorie, în toate căminele studențești, locuri de parcare, locuri unde se poate servi prânzul la prețuri accesibile, cât și Clubul Agronomia unde se pot desfășura diverse activități studențești.

Student la UAD

Cu siguranță, camerele de cămin arată precum niște opere de artă, fiecare tânăr artist exprimându-și talentul în locul în care trăiește. Căminele acestora se află fie pe strada Al. Vaida Voievod, fie pe strada Albac. Regia de cămin este de 250 lei/lună pentru studenții care nu beneficiază de subvenții, în căminul de pe strada Albac, iar în celălalt taxa este de 370/lună fără subvenție. Zonele nu sunt cine știe ce pentru un student, dar sunt liniștite și dispun de strictul necesar (magazine etc).

Student la Academia de Muzică

Muzica răsună de la 3 străzi distanță, deci ți-ai dat seama că este vorba despre studenții de la muzica, ce repetă în camerele de cămin pentru un viitor spectacol. Aceștia au la dispoziție locuri de cazare, în căminul de pe strada Albac. Astfel, sunt 12 camere de 2 persoane și 50 a câte 4 locuri pe cameră. În ambele cazuri, baia și bucătăria sunt la comun, iar prețul este de 260 lei pe lună.

În caz că, din diverse motive, nu îți dorești să stai la căminele de stat, poți încerca la cele private carora le-am dedicat un articol special. Din nefericire, sunt șanse destul de mici să mai găsești acum un loc liber, dar poți merge pentru a te pune pe o listă de așteptare, întrucât sunt studenți care își cedează locul pe timpul anului. Într-adevăr, costurile sunt ridicate, ești departe de distracția de pe lângă campusurile adevărate, dar vei avea condiții ceva mai bune și liniște 90% din timp.

Încă un lucru de care era să uit. De un an de când sunt in Cluj, n-am auzit pe nimeni să se plângă de gândaci în căminele studențești, deci nu este chiar atât de rău.

Acum că ți-ai făcut o idee despre locul unde vei sta începând din octombrie, aștepți și mai mult să înceapă viața de student în Cluj?

amgd | uad | ubb | umf | usamv | utcn

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!