Organizatorii Festivalului Enescu la Cluj-Napoca susțin noua generație de muzicieni

Home $ Știri Cluj $ Organizatorii Festivalului Enescu la Cluj-Napoca susțin noua generație de muzicieni

by | Sep 13, 2019 | Știri Cluj

Festivalul Enescu de la Cluj-Napoca a ajuns aproape de final. Astăzi, de la ora 19:00, are loc un spectaculos recital de încheiere susținut de Nobuyuki Tsujii, un pianist japonez care și-a depășit condiția de nevăzător.

În ultimele două săptămâni, evenimentul a adus bucurie publicului clujean, consumator de muzică clasică, oferind un maraton de 7 recitaluri și concerte de gală unice, susținute de unii dintre cei mai mari artiști din lume. Totodată, Asociația Culturală PLAY, organizatorul concertelor de la Cluj-Napoca, și-a continuat rolul de susținător al educației muzicale a tinerilor; astfel, o serie de elevi talentați de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” – unii olimpici la pian, iar alții cu rezultate foarte bune la concursurile naționale și internaționale – au primit intrări gratuite la întregul festival, care le-au asigurat acces la toate cele 7 evenimente de muzică clasică.

Tinerii artiști au luat contact direct cu sala de spectacol, unde au avut șansa unică să asculte pe viu artiști-etalon ai muzicii clasice mondiale, precum Elisabeth Leonskaja, Charles Hamelin, Monte Piano Trio, David Grimal și Ziyu He.

Mă bucur că elevii talentați de la Colegiul de Muzică au avut șansa să intre în atmosfera recitalurilor susținute de marii artiști. A fost o ocazie unică să poată vedea și asculta, într-un timp așa scurt, atât de mulți pianiști pe care i-au urmărit, până acum, numai în înregistrări. De asemenea, sunt încântată de prilejul de a deveni chiar ei artiștii Festivalului Enescu, participând la recitalul „Enescu și muzica lumii”, un moment care sigur va lăsa o amprentă pozitivă asupra traseului lor artistic. Voluntarii evenimentului au fost, în egală măsură, instrumentiști buni, care au avut ocazia sa vadă “culisele” și oamenii din spatele scenei și să cunoască artiștii. Astfel, au descoperit “umanitatea” și modestia acestora, fiind oameni deosebiți care se transformă pe scenă sub influența actului artistic, a declarat prof. Andreea Bodea.

Inițiativa Asociației Culturale PLAY este un pas firesc, rezultat din misiunea sa de educare artistică și culturală a tinerilor, obiectiv consolidat de-a lungul anilor printr-o serie de proiecte și acțiuni specifice: programul „Pune mâna pe chitară”, Sibiu Guitar Meeting, Classic Junior Festival și Povestea Chitarei.

Ediția-extensie a Festivalului Internațional „George Enescu” a adus în acest an, la Cluj-Napoca, 7 momente muzicale excepționale, susținute de nu mai puțin de 20 dintre cei mai mari artiști de talie mondială. Nume de referință în muzica clasică au atras în sălile de spectacol mii de spectatori dornici să simtă „Lumea în Armonie”.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!