10 lucruri cool pe care le poți face săptămâna aceasta în Cluj

Home $ Articole $ 10 lucruri cool pe care le poți face săptămâna aceasta în Cluj

by | Sep 23, 2019 | Articole, Recomandări

Ți s-a întâmplat vreodată să fii dezamăgit de faptul că, oricât ai căuta, nu reușești să găsești un eveniment la care să participi în Cluj-Napoca? Noi n-am pățit acest lucru niciodată, căci săptămânal revenim cu recomandări pentru 10 dintre cele mai faine evenimente care se desfășoară în oraș. Îți oferim și ție puțină inspirație în această luni tomnatecă și îți demonstrăm că trăiești într-o comunitate activă, mereu în mișcare din punctul de vedere al activităților organizate.

Miercuri – Povestim despre Monștri cu regizorul Marius Olteanu
„Monștri.” reprezintă singura creație românească prezentă în selecția din acest an la Festivalul de Film de la Berlin, motiv pentru care nu putea să lipsească o proiecție de gală la Cluj. Actorii și regizorul Marius Olteanu vin la Cinema Victoria să ne vorbească despre povestea pe care o vom urmări pe ecrane, dar și să ne dezvăluie mici secrete de pe platourile de filmare. Structurat în trei capitole, filmul aduce în prim plan relația tumultoasă de cuplu și urmărește destinele a doi soți care își pun dragostea la încercare. Filmul va rula în cinematografe începând cu 27 septembrie, dar eu zic să o luați înaintea tuturor și să participați la gală. Biletele se găsesc aici.

De joi până sâmbătă – Întrecem limitele de viteză
Motoare încinse, scârțâit de roți și o întrecere de excepție între cei mai buni piloți. Toate acestea le veți putea urmări în cadrul Transilvania Rally. Cea mai așteptată etapă din Campionatul Național de Raliuri, precum și una dintre cele mai urmărite din Tour European Rally se desfășoară în această săptămână la Cluj-Napoca. Joi ne vom întâlni la festivitatea de deschidere, urmând ca întrecerea propriu-zisă să aibă startul în ziua de vineri. Atenție, șoferi, unele străzi din oraș vor fi închise circulației în anumite intervale orare. Pentru a ști care sunt acestea, dar și alte detalii în legătură cu programul raliului sau zonele de acces, consultați aici site-ul.

Vineri – Devenim cercetători pentru o noapte
Îți mai amintești orele acelea de chimie în care priveai cu admirație experimentele fantastice cu diferite substanțe și îți imaginai că peste câțiva ani vei fi tu cel care îți uimește prietenii? Tind să cred că nu tuturor ni s-a îndeplinit acest vis, dar cert e că Noaptea Cercetătorilor va reveni cu emoțiile trăite în copilărie. Cei pasionați și cei curioși pot să asiste la o serie de experimente și demonstrații științifice desfășurate pe Bulevardul Eroilor (zona statuii Lupoaica cu Puii), între orele 16:00 și 22:00. Mai multe detalii despre program vor fi anunțate săptămâna aceasta, așa că nu uita să urmărești site-ul evenimentului.

Vineri – Suntem musafiri la Cluj Hub
Cel mai prietenos spațiu de coworking din Cluj invită toți doritorii să exploreze comunitatea din spatele ușilor. Echipa Cluj Hub așteaptă să cunoască și să răspundă întrebărilor unor viitori colaboratori, dar și celor care vor să înțeleagă mai bine conceptul de „a munci împreună”, cum sunt împărțite zonele de lucru și ce facilități se găsesc aici față de clasicul birou. Nu știm ce presupune vizita, însă putem să vă asigurăm de faptul că veți cunoaște gazde foarte primitoare, care vă vor face să vă simțiți de-ai casei. Nu există taxă de participare, dar înscrierea este obligatorie.

De vineri până duminică – Mergem la Domeniul Daneș pe urmele lui Dracula…
…dar nimerim la un festival ecvestru care ne va face să uităm de căutarea miticului personaj. Dacă simți că orașul va fi mult prea aglomerat weekendul acesta (lucru de care îți dai seama dacă arunci o privire la evenimentele de mai jos), atunci trebuie musai să faci o scurtă plimbare în județul Mureș, aproape de cetatea Medievală Sighișoara și să te bucuri de Dracula Horse Festival. Cai, dresori și acrobați vor oferi spectacole unice în timpul zilei, iar seara, centrul distracției se mută în fața scenei, acolo unde se vor desfășura concerte. Pe toată durata festivalului vei putea lua parte la diferite activități recreative, fie că vorbim despre atelierele de potcovit, țesălat, olărit, fie despre plimbările cu trăsura, ori turnirurile și scenetele medievale. Evenimentul este kid friendly, un motiv în plus pentru care să vii alături de întreaga familie. Biletele se pot achiziționa de aici.

De vineri până duminică – Arts go digital
Tehnologia și arta se întâlnesc în cadrul festivalului Clujotronic, desfășurat la Muzeul de Artă. Cea de a opta ediție revine cu jocuri, sunete și diferite forme ale artei interactive, toate abordate printr-o viziune digitală. Limbajul cibernetic, ochelarii VR și laserele vor fi principalele materiale de creație, care vor sta la baza unor spectacole electronice de neratat. Dacă ai fost curios să descoperi ce presupune o expoziție de jocuri video, atunci festivalul reprezintă locul în care trebuie să fii în acest sfârșit de săptămână. De asemenea, ai ocazia să participi la un Game Jam de 24 de ore, la finalul căruia se vor descoperi noi prototipuri de jocuri. Artiștii proveniți din Franța, Germania și România înlocuiesc pensulele cu noile tehnologii și ne prezintă proiecte care duc conceptul de artă la un nou nivel. Intrarea este gratuită.

De vineri până luni – Urăm „La mulți ani” Clujului
Încheiem săptămâna în stil aniversar și ciocnim pahare de șampanie în cinstea orașului. Zilele Clujului ne vor ține în priză weekendul acesta cu o varietatea de evenimente creative dedicate atât celor mari, cât și celor mici. Toate colțurile orașului vor vibra de culoare, muzică și bună-dispoziție, dar centrul distracției se va găsi în Piața Unirii și zonele limitrofe. Acolo așteptăm să descoperim spectacole de teatru, concerte, parade și să participăm la ateliere, ori la evenimente sportive. Nici nu mai e nevoie să îți petreci timpul gândindu-te unde să ieși alături de prieteni la finalul acesta de săptămână, deoarece răspunsul este evident: participați împreună la una dintre activitățile marca Zilele Clujului.

Duminică – Sports go musical
Dacă arta cunoaște tehnologia, de ce să nu asistăm la o întâlnire între sport și muzică? Haide „U” pe Scena Urbană propune întocmai acest gen de eveniment, în cadrul căruia membrii Peluzei Șepcile Roșii, alături de suporterii tuturor echipelor sportive ale clubului Universitatea, se reunesc pentru a fredona împreună cântecele galeriei. Nu oricum, ci acompaniați de orchestre simfonice. Ca orice altă tradiție studențească, nici acest spectacol nu poate să lipsească la fiecare început de an universitar. Indiferent că iubești sau nu sportul, noi tot îți recomandăm să asiști la concertul care va răsuna în fața sediului central al Universității Babeș – Bolyai, începând cu ora 19:00.

Duminică – Redescoperim natura din oraș
Ultima zi a săptămânii ne găsește explorând Clujul și spațiile sale verzi în cadrul unui tur ghidat organizat prin proiectul Trăiește orașul. Evenimentul își propune să fie o cale prin care cetățenii reușesc să conștientizeze importanța naturii în zonele urbane și care ar fi modalitățile de protejare ale acesteia. Turul va fi unul interactiv, căci pe toată durata lui se vor desfășura dezbateri ce au punct de plecare o cercetare în care oameni simpli, ori activiști de mediu își exprimă viziunea proprie asupra spațiilor verzi din oraș. Fiecare participant va putea contribui direct la o viitoare dezvoltare, căci vor fi oferite hărți de observare, care după ce vor fi completate și colectate, vor servi în procesul de lucru al organizatorilor. Plimbările și discuțiile se încheie în Parcul Feroviarilor, unde va avea loc un picnic. Cine dorește să se implice în comunitate, fie și cu o părere, este așteptat să se înscrie aici.

Duminică – Cunoaștem o mică parte a Clujului de altădată
De Cluj se pregătesc de lansarea unei întregi colecții de planșe machetabile, iar primul set pe care îl vor face public, peste doar câteva zile, se intitulează „Turnuri ale cetății.” Acesta conține machetele a șapte dintre turnurile cetății medievale, dintre care doar trei au fost conservate până în prezent. Celelalte pot fi descoperite în paginile publicației, iar pentru o reconstituire fidelă, autorii Klara Veer și Dan Burzo au utilizat fotografii de epocă, desene și relevee din secolul XIX. În cadrul lansării, cei doi creatori ne vor oferi mai multe detalii despre cum au reușit să cuprindă în machete o mică parte a Clujului medieval, dar și ce surprize ne așteaptă în volumele viitoare. Evenimentul se va desfășura de la ora 18:00, într-o locație simbolică, mai cu seamă, Turnul Croitorilor.

Ce evenimente ai în plan săptămâna aceasta?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!