Lights On Romania se asociază cu Fjord Oslo (NO) și Factory Light Festival Slemmestad (NO)

Home $ Știri Cluj $ Lights On Romania se asociază cu Fjord Oslo (NO) și Factory Light Festival Slemmestad (NO)

by | Nov 2, 2019 | Știri Cluj

Lights On Romania are din acest an două festivaluri partenere la nivel european. E vorba de festivalurile Factory Light Festival din Slemmestad (Norvegia) și Fjord Oslo (Norvegia).

Această asociere urmărește creșterea mobilității tinerilor artiști români și norvegieni între aceste evenimente și sprijin pentru restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice prin metode creative și experimentale.

Andi Daiszler (directorul Lights On Romania) și Daniel Popescu (directorul artistic Lights On Romania) se află în aceste zile în Oslo, unde au loc discuțiile cu festivalurile partenere, la invitația organizatorilor festivalului Fjord Oslo, aflat la prima ediție.

Colaborarea dintre cele trei evenimente este posibilă printr-un grant obținut din partea structurii RO-Cultura de către Asociația Daisler.

Am căutat mereu parteneri care să ne înțeleagă nevoia de educarea a publicului prin tehnici moderne vizavi de arta contemporană în spațiul public și vizavi de nișa instalațiilor de lumină. Prin asocierea cu cele două festivaluri din Norvegia reușim să dăm startul unui proiect de mobilitate mai amplu, care are ca scop accesul tinerilor artiști români la festivaluri de prestigiu la nivel european – a spus Andi Daiszler, directorul Lights On Romania.

Factory Light și Fjord Oslo (aflat la prima ediție), sunt două festivaluri de lumină foarte diferite ca abordări, dezvoltate într-o regiune provocatoare ca organizator de evenimente. Ambele festivaluri pot fi surse de inspirație pentru viziunea pe care noi încercăm să o creăm la Cluj prin Lights On Romania, iar din schimbul de mesaje și idei avut până acum se prefigurează o colaborare fructuoasă, în special pentru tinerii artiști pe care îi promovăm – a transmis Daniel Popescu, directorul artistic al Lights On Romania.

“Cred că ceea ce faceți voi și ceea ce facem noi se potrivește foarte bine”, a menționat Craig Harvey, directorul Factory Light Festival (Slemmestad). Astfel, edițiile de anul viitor vor cuprinde și un schimb de instalații între cele două festivaluri.

Vizita din Oslo are loc exact în perioada primei ediții a festivalului Fjord Oslo. În cadrul recepției oficiale, reprezentanții Lights On Romania au purtat discuții despre modelul scandinav al creșterii calității vieții prin intervenții culturale și artistice în spațiul public cu organizatorii festivalului Fjord Oslo, dar și cu viceprimarul capitalei scandinave pe probleme de cultură și sport, doamna Rina Mariann Hansen.

La fel ca Lights On Romania la prima ediție, Fjord Oslo aduce instalații în premieră pentru țara scandinavă, printre ele aflându-se și romantica Private Moon a artistului rus Leonid Tishkov, una dintre atracțiile primei ediții a Lights On Romania.

Lights On Romania este organizat de către Asociația Daisler, ONG fondat la Cluj-Napoca în 2016, al cărui scop este revitalizarea urbană prin metode creative și experimentale.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!