Muzica clasică devine mai atractivă copiilor din Cluj, la Classic Junior Festival

Home $ Știri Cluj $ Muzica clasică devine mai atractivă copiilor din Cluj, la Classic Junior Festival

by | Nov 23, 2019 | Știri Cluj

Classic Junior Festival revine în perioada 15 – 30 noiembrie cu o nouă ediție în care va face muzica clasică mai atractivă elevilor din clasele primare și gimnaziale din Cluj-Napoca.

Organizat de Asociația Culturală Play, evenimentul își propune să prezinte muzica clasică într-o manieră interactivă și accesibilă copiilor, să le stârnească interesul pentru instrumentele muzicale și să prezinte părinților această alternativă a petrecerii timpului liber.

În acest sens, timp de 2 săptămâni, festivalul propune un program complex, format din evenimente și acțiuni care îi vor face pe copii să privească muzica clasică cu alți ochi. Vor avea loc, la Colegiul de Muzică “Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, dar și în alte școli participante, o serie de concerte educative și ateliere tematice de muzică clasică, teatru, creație artistică și creație literară.

“Let’s make classical music cool again!”
Festivalul a debutat cu atelierul de teatru “Copilăria marilor clasici”, susținut de actorul Claudiu Fălămaș și de cvartetul de coarde Q-quartet, în cadrul căruia artiștii au pregătit o trecere prin viețile mai multor compozitori celebrii.

Proiectul a continuat astăzi cu atelierul de muzică clasică “Cum să înțelegem muzica?”, care a reușit să mai pune o piesă în puzzle-ul muzical al copiilor. Elevii au interacționat cu cei 4 componenți ai Q-quartet, compus din tineri muzicieni ce au interpretat piese și teme muzicale cunoscute. Totodată, membrii grupului muzical i-au stârnit pe cei mici la discuții interactive despre muzica ascultată, le-au prezentat instrumentele muzicale și le-au explicat principiile de redare a sunetului.

În continuare, vor mai avea loc în cadrul festivalului de educație culturală o serie de ateliere, desfășurate în mai multe școli partenere: atelierele de creație artistică – “Sunete și Culoare”, respectiv atelierele de creație literară “Cum ar fi Chopin în zilele noastre?”. În paralel cu aceste acțiuni sunt programate și concursuri de desen sau compunere pe tema muzicii clasice, desfășurate în timpul unor audiții, cele mai creative și apreciate materiale urmând a fi premiate în cadrul evenimentului.

Classic Junior Festival se va încheia la sfârșitul lunii noiembrie cu două concerte educative – “Din Lumea Copiilor”, susținute de elevii Colegiului de Muzică “Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, în Sala Festivă.

Classic Junior Festival este singurul festival educaţional şi cultural de promovare a muzicii clasice în rândul copiilor, la nivel local, ce își propune să devină un context de comunicare cu cei mici prin interacţiune şi joacă. Seria de acțiuni asociate evenimentului vin ca un răspuns la situația educației culturale din școli, care suferă de teoretizare, fiind rigidă și plasându-se departe de nevoile reale ale copiilor. Astfel, festivalul îi transformă pe copii în principalii actori şi beneficiari ai aventurii în care muzica clasică este în centrul atenției.

Proiect cofinanțat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!