Interviu cu Cristian Bence-Muk și Cornel Groza despre Concertul caritabil de Colinde Românești

Home $ Articole $ Interviu cu Cristian Bence-Muk și Cornel Groza despre Concertul caritabil de Colinde Românești

Nu există Crăciun fără colindele românești care ne îmbrățișează casele în fiecare an și ne aduc bucurie în suflet. Recent am scris un articol în care vă povesteam despre concerte de colinde pe care nu ar trebui să le ratați iarna aceasta la Cluj și lista este destul de bogată în opțiuni. Am merge la toate, dar unul ne-a sărit în ochi și ne-a făcut curioși să aflăm mai multe: Concertul de Colinde Românești. Astfel am aflat informații esențiale chiar de la dirijor și compozitor, povești pe care le vom împărtăși cu voi în interviul ce urmează.

Membru fondator al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Cornel Groza este, din 1986, dirijorul permanent al Corului Filarmonicii clujene. Prin tehnica sa dirijorală excelentă, cunoașterea completă și stăpânirea cântului coral, prin simțul fin al sonorității, Cornel Groza aduce un impuls vital succesului permanent al Corului Filarmonicii din Cluj-Napoca.

Conferențiar și director al Departamentului de Compoziție muzicală și Dirijat din cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima’’ din Cluj-Napoca, Cristian Bence-Muk este unul dintre tinerii muzicieni ai școlii muzicale contemporane, a cărui contribuție sub aspect componistic și educațional reprezintă, fără echivoc, un aport considerabil asupra universului cultural-artistic actual.

Aceștia sunt cei care dau viață evenimentului caritabil din 16 decembrie la care sunteți așteptați începând cu ora 19:00 la Auditorium Maximum. Alături de ei vor colinda Diana Țugui (soprană), Alexandra Leșiu (mezzosoprană), Tony Bardon (tenor), Cristian Hodrea (bariton), Corul Cappella Transylvanica și Orchestra Academică Transilvană. Pe scenă va urca să colinde și Corul de copii „Junior VIP” dirijat de Anca-Mona Mariaș. După cum spuneam mai sus, concertul militează pentru o cauză, iar intrarea se face pe baza unei donații de 50 de lei, biletele putând fi achiziționate de aici.

Ne bucurăm ca, împreună cu publicul nostru drag, clujean, (deși în ultimii ani suntem onorați de prezența a tot mai mulți spectatori care vin special pentru acest concert din Deva sau alte localități mai apropiate sau mai îndepărtate), să încercăm să oferim un sprijin financiar, care să aducă măcar un zâmbet de Crăciun, unor copii nevinovați, dar încercați de soartă, prin intermediul Asociației Christiana din Cluj-Napoca. De fapt, întreaga organizare a spectacolului este realizată cu ajutorul unor sponsori generoși, care nu urmăresc să-și recupereze investiția, prin vânzarea biletelor, ci donează întreaga sumă rezultată către acești copii, prin intermediul Asociației Christiana. – Cristian Bence-Muk, compozitor

Faptele bune trebuie promovate tot timpul anului, iar în preajma sărbătorilor acestea capătă o intensitate aparte, iar oamenii nu pot sta neclintiți în fața suferinței umane.

Orice cauză umanitară trebuie luată în considerare. Nimeni nu-și poate permite să stea în adormire în fața nevoilor și suferinței umane, iar atunci când aceste nevoi și suferințe se răsfrâng asupra copiilor, implicarea trebuie să fie urgentă și necondiționată. Cât despre cazul în speță, se pare că nu eu am căutat cauza, ci, mai degrabă, ea m-a căutat pe mine. A fost o întâmplare fericită să aflu despre proiect, și am răspuns afirmativ fără ezitare. – Cornel Groza, dirijor

Proiectul are o istorie în spate care izvorăște încă din anul 2013, îndeplinind de fiecare dată o misiune caritabilă și aducând zâmbetul pe buze mai multor persoane defavorizate. Ideea a evoluat surprinzător de frumos și, de la an la an, crește nivelul de așteptări pe care îl are publicul.

Proiectul a debutat în 2013, atunci când un om generos, prietenul meu, Timotei Giurgi, mi-a comandat primele 14 colinde, reunite pe CD-ul „Maria se preumbla”, CD care a și fost distribuit în acel an împreună cu „Jurnalul Național” în peste 6.000 de exemplare în întreaga țară. Vă spun sincer că nimeni nu s–a gândit atunci că noi vom ajunge la ediția a șaptea. În 2014 am reluat exact spectacolul din 2013, fără alte colinde noi, dar entuziasmul publicului ne-a determinat să ne gândim la continuarea și dezvoltarea acestui proiect. Astfel că, în 2015 au apărut 5 noi colinde, în 2017 altele 4, în 2018 încă două, la fel și în acest an, totul din dorința de a oferi surprize noi, cât mai plăcute, publicului care ne onorează de șapte ani cu prezența, într-un număr atât de mare, care umple până la refuz sala de concerte a Filarmonicii „Transilvania”, celebrul Auditorium Maximum al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. De exemplu, în acest an, biletele s-au epuizat cu mai bine de două săptămâni înainte de data concertului. Anul viitor, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne propunem să reunim toate colindele care nu apar pe CD-ul din 2013 pe o nouă producție discografică, astfel încât, ne dorim să oferim în continuare bucurie publicului clujean, dar nu numai. – Cristian Bence-Muk

Dirijorul Cornel Groza punctează faptul că evenimentul se află într-o continuă expansiune și acaparează în mod îmbucurător și alte orașe, arătând astfel interesul față de tradiție și autentic.

Din punct de vedere muzical am evoluat, cred eu – firesc, de la bine la mai bine, în sensul acumulărilor continue, la nivel de performanță artistică, dar și repertorială. Din alt punct de vedere, impactul social, interesul pentru acest tip de activitate a crescut continuu, semnificativ, încât azi am ajuns în situația de epuiza biletele puse în vânzare cu mult timp înaintea datei concertului. Îmbucurător este faptul că au apărut și alte orașe importante care se interesează de producția noastră (Satu-Mare, unde vom avea anul acesta o primă manifestare de gen, dar și Zalău sau Bistrița). – Cornel Groza

Încărcătura emoțională pare a fi și mai mare pentru domnul Cornel Groza care dirijează concertul încă de la prima ediție. Pășind timid pe scenă și cu multe speranțe, acesta nu credea că evenimentul va căpăta o așa mare valoare de la an la an. Acest lucru demonstrează faptul că orice este posibil, iar cu răbdare, curiozitate și perseverență se poate ajunge departe.

Prima ediție a însemnat provocare și curiozitate . Nefiind dirijor de orchestră consacrat, m-am lăsat atras de mirajul necunoscutului. Succesul m-a încurajat și, în ciuda unor rezerve privind continuitatea proiectului, iată-ne la cea de-a șaptea ediție! Număr divin… poate da și mai bine!

Despre munca din spatele concertului ne-a povestit mai multe domnul Cristian Bence-Muk, muncă ce are drept scop impresionarea publicului și cu ajutorul căreia se va ajuta o cauză nobilă.

Această muncă a prelucrării și orchestrării colindelor poate fi una istovitoare, mai ales datorită căutării în permanență a unor noi și noi modalități de expresie, care să surprindă plăcut publicul, evitând orice șablon sau „rețetă” rapidă sau facilă. Prelucrarea unei colinde tradiționale în maniera „autobrevetată” încă din anul 2013 (la acea dată, adică în vara anului 2013, nu exista în peisajul autohton un „model” de prelucrare vocal-simfonică pentru colinde românești; întâmplarea face ca exact în aceeași toamnă în care noi imprimam cele 14 colinde să apară CD-ul sopranei Angela Gheorghiu, cu prelucrări și orchestrații, realizate de mai mulți compozitori din București, proiect care, însă, nu a mai fost reluat sau continuat, din câte cunosc), presupune cel puțin o variantă de armonizare a liniei melodice folclorice (dar pot fi folosite și cinci armonizări diferite ale aceleiași melodii, ca de pildă în colinda Astăzi Cel prea lăudat, din acest an), creionarea formei piesei finale prin selectarea numărului de strofe, alcătuirea introducerilor, interludiilor sau a finalului, respectiv prin elaborarea unei „înveșmântări orchestrale” și/sau formule de acompaniament personalizate, unice, a fiecărei strofe, în raport cu celelalte, nepierzând din vedere gradația muzicală de ansamblu. Așadar, prezentarea unor prime audiții absolute, aproape în fiecare an, marchează permanente căutări personale, dar satisfacția dilatării „timpului Crăciunului” (din septembrie/octombrie până în decembrie, când lucrez, de obicei, la noile colinde), precum și bucuria pe care o văd deja de șase ani pe chipurile cunoscute sau necunoscute ale spectatorilor, reprezintă, pentru mine, o răsplată cu mult peste așteptări sau merit.

În spatele acestui concert reușit stă și munca de prelucrare a colindelor și de adaptare la program. Acest lucru nu ar fi posibil fără priceperea și talentul artiștilor care dau naștere unor emoții puternice și care induc publicul într-o stare de visare.

În general, colindele nu sunt prelucrate dificil, mai ales că interpreții sunt profesioniști. Totuși, unele colinde presupun un grad sporit de atenție, datorită numeroaselor dialoguri instrumentale, antrenante, care însă contribuie foarte mult la diversificarea sonorităților și a „culorilor” instrumentale. Astfel, poate ca tocmai colindele care par să facă deliciul publicului (cum ar fi Astăzi S-a născut Hristos, Iată vin colindători, Scoală gazdă din pătuț, Noi umblăm să colindăm și altele) pot fi considerate mai dificile decât celelalte.

Lucrând zi de zi cu aceste colinde, am fost tare curioși să aflăm și care este colindul preferat al domnului Cristian Bence-Muk, pentru care a fost o alegere destul de grea.

Mie, sincer vă spun, îmi plac toate cele 27 de colinde prelucrate și orchestrate până acum. Un compozitor își privește fiecare opus așa cum un părinte își iubește fiecare copil. Fără a dori să devin un „tată” incorect, care face diferențe între copii, aș opta pentru două colinde dintre cele prezente în acest an în cadrul concertului nostru, două colinde care înrămează întregul proiect de până acum: În orașul Vifleem (2013) și Astăzi Ce prea lăudat (2019), una dintre cele două prime audiții absolute din acest an.

Cât despre eveniment, acesta include 14 colinde și multe alte surprize, toate reușind prin excelență să introducă spectatorii în atmosfera de visare a sărbătorilor de iarnă.

Prin tradiție deja programul are în conținut circa – 14 colinde; ținând seama de faptul că ”introducerea în atmosferă” o fac bravii „Juniori Vip”, conduși de nu mai puțin brava Anca-Mona Mariaș, al căror program însumează vreo 15-20 de minute și că vom avea și un prezentator, liant al desfășurării evenimentelor scenice, estimăm o durată de cca. 100 de minute de spectacol, susținut, alături de corul de copii deja amintit, de Orchestra Academică Transilvană, soliști de prestigiu ai teatrului liric românesc – Noemi Modra, Alexandra Leșiu, Tony Bardon, Cristian Hodrea, și corul Cappella Transylvanica, în total 130 de artiști, care vor etala un repertoriu din care cu greu poți alege „cântarea preferată”. – Cornel Groza

În final, având în vedere mulitudinea de evenimente de acest gen din această perioadă, i-am întrebat pe cei doi ce cred că îi diferențiază de ceilalți și prin ce aspecte ies în evidență.

Noi sperăm că ținuta artistică a întregului spectacol este elementul particular, definitoriu, precum și originalitatea sa. În primul rând, pe scenă sunt nume de referință ale vieții muzicale autohtone; în al doilea rând, pornind din 2013, cu primul set de 14 colinde, acest spectacol prezintă doar prelucrări originale, realizate special pentru acest proiect, prelucrări pe care nu aveți posibilitatea să le ascultați în altă parte. Nu în ultimul rând, în 2013 când am pornit acest proiect, nu îmi amintesc să fi fost prea multe concerte caritabile, acestea parcă s-au înmulțit recent, în condițiile în care noi, de la bun început, am urmat această cale. – Cristian Bence-Muk

Concertele caritabile se nasc și trăiesc în lumina aceleiași stele: aceea a sentimentelor creștinești și a faptelor bune; compasiunea, bunăvoința, înțelegerea, bunătatea, mărinimia, dărnicia și multe altele sunt atribute ale sufletelor alese, acelea care nu privesc cu indiferență suferința din jur. Așadar, dacă vorbim de activități caritabile, nu facem diferențe decât de formă, nicidecum de conținut. Concertul nostru poate fi mai interesant decât altele sub aspect scenic, dar cauza lui va rămâne aceeași cu a altor acțiuni similare: mai bine pentru cei aflați în suferință. – Cornel Groza

Așadar, dacă nu știți la ce concert de Crăciun să mergeți în acest an sperăm că v-am convins prin acest interviu și că ați descoperit lucruri noi și interesante. Tu ai mai fost la concertul de colinde românești?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!