Cum a fost la… avanpremiera filmului “colectiv”

by | Feb 18, 2020 | Articole, Cinema, Cum a fost la

Ieri am avut ocazia să vizionez în avanpremieră la Cinema Arta filmul documentar “colectiv”, în regia lui Alexandru Nanău. Realizat în stil observațional, fără interviuri directe sau voice over, filmul prezintă momentele ce au urmat tragediei din clubul bucureștean. Seara de 30 octombrie 2015 a început cu un concert al trupei Goodbye to Gravity în clubul Colectiv și s-a încheiat cu una dintre cele mai mari tragedii din România de după Revoluție – un incendiu soldat cu 65 de persoane decedate și sute de răniți.

Pierduți în pânza legislativă, oficialii statului s-au încurcat în declarații contradictorii și promisiuni mărețe. Filmul urmărește îndeaproape demersurile jurnaliștilor de a afla adevărul și de a dezvălui, pas cu pas, rămășițele unui sistem putred, corupt, îngropat în minciuni și nepăsare. În prim-plan se află jurnalistul Cătălin Tolontan și echipa sa de la Gazeta Sporturilor, care încearcă să afle răspunsurile reale la întrebările care măcinau pe toată lumea: de ce nu se spune adevărul despre infecțiile grave care sunt în spitale? De ce au fost diluați dezinfectanții de peste 10 ori? De ce nu se recunoaște că suntem insuficient pregătiți pentru a gestiona situația marilor arși? Răspunsul ministrului de la vremea respectivă a fost scurt și sec: “S-au luat toate măsurile conform legii” .

Pe măsură ce filmul rula, am simțit că devin parte din poveste. Am simțit aceeași neputință și indignare ca și restul oamenilor din presă care încercau să scoată la iveală toate neajunsurile și greșelile fatale ale sistemului. Între timp, în stradă se adunau mii de oameni care scandau la unison demiterea guvernului și pedepsirea celor vinovați. Durerea familiilor a devenit o durere națională. Acele câteva ore care ar fi putut face diferența dintre viață și moarte pentru mulți dintre pacienți au fost pierdute în labirintul birocratic al statului. Greșelile au venit din partea tuturor: manageri de spital care au furat zeci de milioane de euro, medici neputincioși, miniștri care au închis ochii la cele din jur sau care nu au putut schimba nimic din cauza presiunilor politice.

Regizorul Alexander Nanău a beneficiat de ajutorul ministrului interimar al sănătății, Vlad Voiculescu, având acces în premieră la discuții din spatele ușilor închise. În film am regăsit scene din cabinetul ministrului și am asistat la pregătirile conferințelor de presă. Dialogurile cu cei din spitale sunt de-a dreptul absurde, iar munca titanică a jurnaliștilor de investigație a fost răsplătită cu amenințări și intimidări.

Filmul este de-a dreptul cutremurător și merită văzut. Au trecut 4 ani de la tragedie, însă pentru supraviețuitori și rudele victimelor durerea nu ține cont de timp sau de scuzele autorităților care trebuiau să gestioneze situația. Pentru prima oară după atât de mult timp, ni se oferă prin intermediul acestui film o imagine mai clară și mai vie ca niciodată a greșelilor inadmisibile, a nepăsării și a neputinței sistemului de sănătate românesc.

“Colectiv” va rula la Cinema Florin Piersic din 18 februarie, iar la Cinema Arta și Cinema City din data de 28 februarie.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This