Interviu cu Ioana Pop, fondator al hotelului Ham Ham

Home $ Articole $ Interviu cu Ioana Pop, fondator al hotelului Ham Ham

Acum două săptămâni am fost în vizită la K9 Club Ham Ham și am povestit o mulțime de lucruri interesante cu Dan Negru, dresor canin. Dacă ați ratat articolul nostru, îl puteți reciti rapid aici. Ei bine, vă spuneam atunci că acest club este, de fapt, o extensie a Hotelului Ham Ham, cel mai modern hotel pentru căței și pisici din Cluj-Napoca. Pentru că subiectul este unul nou pentru noi și pentru că am fost fascinați de tot ce am aflat, ne-am făcut drum din nou spre ei, de data aceasta pentru a vorbi cu Ioana Pop, fondatoarea acestui loc. Am vrut să aflăm mai multe despre cum a luat naștere ideea unui astfel de spațiu și cum decurg lucrurile în curtea lor. Din nou, dacă sunteți posesori de căței/pisici sau vă gândiți să deveniți, vă sfătuim prietenește să aruncați o privire în articol.

Totul a început dintr-o super mare glumă, în anul 2016. Eram într-o dimineață cu o prietenă la cafea și am început să ne imaginăm un spațiu ca acesta, un hotel de animale. Toată ziua am fabulat pe subiect, iar peste o săptămână am mers la Camera Comerțului să înființăm firma. Nu aveam un plan, nu aveam nici măcar un nume, eram în fața ghișeului, am făcut un brainstorming rapid și am rămas la Hotel Ham Ham. Totul a apărut random, o simplă idee care mi-a trecut prin cap, care se potrivea cu pasiunile mele și pe care am văzut-o devenind realitate.

Înainte de Hotel Ham Ham, Ioana se ocupa de business-ul familiei, Amillaria – delicii din natură (vânzare de ciuperci și fructe de pădure). Aceea, însă, este o afacere sezonieră și, în rest, nu avea foarte multă activitate în afară de hobby-urile sale. Ideea hotelului i s-a potrivit mănușă, ea fiind și mare iubitoare de animale. Tot spațiul a fost organizat și gândit de către ea, ținând cont de șederea și activitatea câinelui la hotel, dar și cum să fie ușoară munca cu acesta.

Până la 6 ani am locuit la curte și am crescut alături de animale. Din cauza mea, părinții au fost nevoiți să facă colecție de necuvântătoare pe lângă casă: de la găini, la rațe, oi, capre, porci, cai, chiar am făcut și echitație timp de 10 ani. Tata a fost vânător, mergeam des cu el în pădure, îmi plăcea să descopăr animale noi, să stau în mediul lor. În ceea ce privește câinii, pot spune că am copilărit cu ei, de mică mi-au plăcut foarte mult. Aveam cărucior de plimbat bebeluși, dar plimbam toate animăluțele, nici vorbă de păpuși. Am avut un cane corso care pot spune că a fost cel mai bun prieten al meu cât am fost copil.

Ioana ține mult la calitatea serviciului oferit, iar Hotel Ham Ham e mai mult decât un business, întrucât bunăstarea animalelor vine mereu mai presus. În prezent, 4 angajați locuiesc acolo, fiind în permanență prezenți la hotel. Au o casă și toate condițiile de care au nevoie. Nu au un program fix și se pot organiza cum doresc, atâta timp cât este îndeplinită o listă de sarcini.

Și mai mult decât o afacere, aici suntem o mică familie. Suntem o echipă, suntem colegi, dar suntem și prieteni. La început am avut o asociată și doi angajați. După un an s-a schimbat un pic conducerea afacerii, întrucât ea a făcut un pas în spate, dându-și seama că nu este atât de pasionată de ceea ce făceam aici. Odată cu plecarea ei m-am asociat cu Marius Bugeac, o cunoștință la fel de pasionată și implicată aici ca și mine și cu care între timp am devenit și prieteni apropiați. În ceea ce privește personalul, recunosc că am avut emoții la început, gândindu-mă că nu va veni nimeni să locuiască aici, însă este un business de nișă și a fost destul de simplu. Nu poți lucra într-un astfel de loc dacă nu iubești animalele, nu poți veni aici și vedea un câine cu probleme și să nu îți pese. Echipa de acum e foarte bine închegată și am încredere să ia decizii în locul meu în cazul în care eu nu o pot face la momentul la care e nevoie.

Sunt nenumărate situațiile care pot apărea și în care intervine nevoia de existență a unui hotel pentru câini: plecări în concediu, probleme de sănătate care îi împiedică pe stăpâni să aibă grijă corespunzător de animale, renovări de casă / curte, delegații de serviciu, nunți, botezuri, înmormântări. Astfel, trebuie să știți că hotelul dispune de cazare indoor, dar și outdoor. Pe partea de interior, în clădire, au 20 de camere de diferite tipuri. Atât camerele de interior, cât și cele de exterior, au 6m pătrați și în absolut toate sunt instalate sisteme de supraveghere, iar stăpânii își pot vedea video câinii prin intermediul unei aplicații. Outdoor au 40 de țarcuri pentru cazare și 5 spații pentru alergare, joacă și socializare. Urmează să mai construiască încă aproximativ 20 de camere de cazare de interior, deci încă o clădire.

Momentan, ca opțiuni de cazare, avem camere standard, standard+, premium și outdoor și vom mai face o opțiune de cazare de outdoor premium, cu componentă de interior și exterior. Pe partea de interior, vor avea o căsuță mai micuță și spațiul din exterior, terasă, va fi mai mare. Câinilor le place să stea afară, cel mai bine se simt outdoor sau în camera standard plus, care are și terasă. În camera standard, câinele e închis și are acces afară doar când îl lăsăm noi. Acum schimbăm și ușile, să nu mai fie complet închise de sus până jos, ci să aibă și o parte de sticlă, pentru a se uita pe geam. De asemenea, în momentul de față, pentru sezonul rece, avem centrala care funcționează non-stop. La outdoor premium vom avea încălzire pe șemineu cu ventilație. Acesta va fi un avantaj în principal pentru câinii care dorm afară, pentru că vor avea căldură pe timp de noapte.

Cățeii de curte, indiferent că e iarnă sau vară, vor dori să stea afară, iar cei de apartament, care sunt obișnuiți în interior, stau înăuntru. Există și excepții, pentru că cei de talie mare pot sta vara și afară, dar la cei de talie mică e exclus. Dacă vorbim despre un câine care e obișnuit înăuntru, ei nici nu recomandă să stea afară. În 2 ani jumătate de activitate, au avut mai bine de 1400 de căței care le-au trecut pragul. Dintre aceștia, mulți sunt ”clienți fideli” ai hotelului, vin lunar sau o dată la două luni, astfel încât au ajuns să îi cunoască foarte bine

Cazarea se face pentru minim o zi, iar ca idee, cei mai vechi căței pe care îi avem la hotel sunt aici de 2 ani jumătate și avem până la 15-20 de căței care sunt la noi de mai bine de 6 luni. În cazul celui care e aici de peste 2 ani, doamna a născut o fetiță care s-a dovedit că este alergică, și pentru că nu vrea să renunțe la el, ni l-a lăsat nouă până la eventualitatea în care îl va putea lua acasă într-o zi. Este o soluție confortabilă pentru oricine caută găzduire pentru căței întrucât oferim tot ce ar putea avea nevoie: un spațiu sigur, personal calificat, mâncare, asistență veterinară non-stop, curățenie. Pe partea de toaletaj, oferim doar pachet de spălat și pieptănat și colaborăm cu Tudor Lonean, cel mai bun de pe piață din punctul nostru de vedere, pentru restul serviciilor din această gamă.

Ca structură generală, în momentul în care ajungeți la hotel, se face check-in-ul. Mai exact, se întocmește o fișă de examinare pe baza unor întrebări adresate stăpânului pentru a cunoaște cățelul și obiceiurile acestuia – starea de sănătate, cum se comportă cu alți oameni, cu alți câini, care este gradul de sociabilitate cu aceștia. Mai apoi, se semnează regulamentul între client și hotal și, la final, se completează o fișă de check-out, în care se bifează că totul este în regulă, bunurile returnate, cățelul este în regulă. Da, stăpânii pot lăsa pentru căței jucării sau accesorii pentru ca el să se simtă cât mai comod, cât mai ”ca acasă”.

Nu acceptăm câini care sunt în perioada de împerechere. Cățeii sunt scoși afară zilnic pe ture, în funcție de cum se înțeleg. Pot ieși și câte 10, pot ieși și în perechi de doi, noi îi grupăm pe baza unor întrebări și discuții cu clienții, în care aflăm și care sunt preferințele câinilor și felul de a fi. Întotdeauna când vrem să introducem un câine nou în haită, acesta este lăsat primul afară, iar ceilalți ies câte unul, pentru a petrece timp cu nou-venitul, să-l miroase, să se obișnuiască cu el. Dacă am face lucrurile în ordine inversă, toți cei 10 vor fi curioși, vor da năvală pe cel nou și îl sperie. Și atunci mult mai greu se integrează.

Ioana ne-a mărturisit că ei deja știu cum sunt câinii de când îi văd prima dată în sala de recepție, cât sunt de sociabili, cum vor reacționa când sunt lăsați singuri la hotel. Și apropo de asta, dacă vă bate gândul să lăsați câinele o noapte la hotel, de probă, înainte de o plecare mai îndelungată, să știți că nu e chiar cea mai bună idee.

Nu recomandăm lucrul acesta pentru că ei pot percepe perioada ca una de pedeapsă, pot fi supărați că au rămas fără stăpân și nu primesc șederea aici prea bine din start. Nu apucă să se obișnuiască, sunt luați acasă și nu înțeleg ce s-a întâmplat. Sunt câini care se simt singuri și abandonați în primele 24 de ore în hotel. Noi mergem către ei, dacă vedem că nu ne bagă în seamă, îl lăsăm pe ei să vină la noi. Le dăm pace și așteptăm, pentru că ei negreșit vor veni la noi la un moment dat. Trebuie să le oferi spațiu, să le respecți supărarea, nu trebuie forțați. Lucrurile trebuie să se întâmple cu armonie. Totodată, avem câini care vin constant și au ajuns să se simtă aici ca acasă, sunt triști când pleacă de la hotel.

Noi vă sfătuim să stați cu ochii atent pe cei de la Hotel Ham Ham, căci au multe evenimente planificate pentru anul 2020, la care vor participa ori în măsura de parteneri, ori ca organizatori. Majoritatea evenimentelor au la bază relația om-câine fericită, despre care ne-a povestit și dresorul canin, Dan Negru, atât de multe. După doi ani de activitate și interacțiune constantă cu câinii și stăpânii, au concluzionat că această legătură este una deficitară, iar mai apoi, că lipsesc informații vitale, și își doresc să vină în ajutor.

Voi cum procedați cu animăluțele voastre atunci când sunteți nevoiți să-i lăsați în grija altcuiva?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!