Doza săptămânală de vești bune din Cluj #2

Home $ Articole $ Doza săptămânală de vești bune din Cluj #2

by | Apr 13, 2020 | Articole

Mulți dintre noi avem mai mult timp liber cu gândurile noastre în această perioadă. Acesta nu este un lucru chiar bun, căci de multe ori contextul actual ne poate umbri optimismul. Un lucru care am aflat că ajută la menținerea stării de bine este scrisul. În acest mod, îți poți observa gândurile și devii mai conștient de ele. Altfel zis, este un bun exercițiu de introspecție. Voi începe eu: fiecare zi pare la fel ca cea precedentă. Nu zic că este, dar cel puțin pare. Nu mai există un factor de noutate pe plan personal. Singurele noutăți sunt cele legate de virus, care de la un punct nu mă mai surprind. Totul e o așteptare continuă și o stagnare care mă obosește mental. Ține minte sfatul ăsta de la noi când lucrurile par să devină insuportabile.

Scriam în primul articol din această serie că zilnic mai apare câte o veste proastă despre pandemia actuală. Noi suntem aici să venim cu câte o veste bună pentru fiecare veste rea, așa, ca să mai echilibrăm balanța.

[forqy-divider type=”solid” color=”default”]

Ultimele vești bune & cum te poți implica
…#stămacasă, dar mai și ajutăm de acasă

1. Challenge Accepted CODVidHack 2020 de la BCR
Cei de la BCR organizează în luna mai cel mai mare hackathon pandemic din România. La Challenge Accepted CODVidHack se vor căuta soluții software pentru problemele cu care se confruntă cei care luptă în prima linie cu virusul. Acest eveniment se adresează IT-iștilor, care pot participa la maratonul de codare sau care pot deveni chiar mentori CODVid Hack.

2. O faptă bună pe zi de la HotNews x BCR
Cei de la HotNews, împreună cu BCR, au început pe 1 aprilie campania O faptă bună pe zi. Aceștia își propun să premieze ONG-urile pentru faptele bune pe care le-au făcut până acum în lupta cu virusul. Zilnic timp de o lună, organizatorii vor dona, în urma unui sondaj, 1.000 de euro ONG-urilor câștigătoare. Intră și tu și votează ONG-ul tău favorit aici.

3. Viziere de la Ministerul Apărării Naționale
Armata a început recent producția de viziere pentru personalul militar care acționează în sprijinul autorităților centrale și locale. S-au confecționat deja 1.000 de bucăți, iar obiectivul este de 800 de viziere pe zi și 20.000 de viziere la finalul proiectului.

4. 10 lei în 10 zile pentru cei din linia întâi de la Fundația Universității Babeș-Bolyai x FSEGA
Fundația Alma Mater Napocensis, alături de Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, organizează în perioada 8-18 aprilie o campanie colectivă în care să atragă toții membrii întregii comunității academice. Ideea de la bază este simplă: o donație de minimum de 10 lei, în următoarele 10 zile. Dacă vrei să donezi și tu, intră aici și susține Serviciul de Ambulanță al Județului Cluj.

5. UNITED de la Untold Nation
UNITED este o inițiativă Untold, care unește eforturile de bine ale românilor. Prin platforma pe care au creat-o, aceștia aduc la un loc toate proiectele prin care se luptă împotriva virusului și combat dezinformarea, atât de frecventă în mediul online. Alătură-te și tu comunității UNITED și rămâi la curent cu toate noutățile legate de pandemie.

6. Solidari de la CERT Transilvania
CERT Transilvania vine către clujeni cu proiectul Solidari, prin care susțin viața în această perioadă grea. Cele mai recente acțiuni ale ONG-ului au fost: livrarea a 15 porți de decontaminare către spitalele din Cluj-Napoca și unitățile SMURD și donarea a 52 de pachete cu alimente către familiile cu o situație precară și bunicilor singuri și bolnavi. Donează aici pentru a-i ajuta să mai achiziționeze încă 10 porți de decontaminare.

7. Aleargă solidar alături de CERT Transilvania de la Runners Club
Pentru campania de care spuneam mai sus, cei de la Runners Club au organizat chiar și un maraton în avans. Mai simplu zis, donezi ce sumă vrei, această sumă merge către CERT Transilvania, iar când toată pandemia trece, este dat startul cursei către cei de la Runners Club. Obiectivul este de a achiziționa un aparat de ventilație mecanică MEK MV2000 pentru Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj. Te bagi?

8. Tirul cu material pentru viziere de la VeDem Just
ONG-ul VeDem Just a reușit să strângă în doar 10 zile suma de 30.000 de euro, bani care au mers către achiziționarea de material plastic necesar pentru producerea vizierelor. Pentru acoperirea cheltuielilor necesare finalizării acestui proces, asociația estimează că este necesară strângerea a 24.000 de euro. Poți dona și tu pentru cauza lor aici.

[forqy-divider type=”solid” color=”default”]

Chestii cool pe care le poți urmări săptămâna aceasta
…așa, ca să te menții pe linia de plutire

1. Cheers to Art de la Urban Crafter Projects
Un prim curs online pe care-l recomandăm săptămâna asta se numește Cheers to Art și este ținut de către Julia Felfalusi, fondator Urban Crafter Projects. Acest eveniment își propune să inițieze participanții în ale picturii, tema cursului fiind Social Connection. Toate detaliile despre achiziționarea materialelor se află aici.

2. Drawing Muse de la Plankton Gallery
Plankton Gallery organizează în perioada 22 aprilie-20 mai o serie de cursuri dedicate artei. Chiar dacă perioada este una confuză, Flaviu Moldovan te poate învăța teorii ale desenului prin aceste 10 cursuri live. Este momentul perfect pentru un nou hobby, nu crezi? Deadline-ul pentru înscrieri este 21 aprilie.

3. Spectacole online de la Teatrul Naţional Cluj-Napoca
Din seria spectacolelor online, primul pe lista noastră este Teatrul Lucian Blaga. Aceștia difuzează deja de o lună spectacolele din arhivă pe site-ul lor, iar recent a apărut și programul pe luna aprilie. Înregistrările le poți găsi la ei pe site, acestea fiind disponibile 23 de ore de la publicare, începând cu ora 19.

4. Spectacole online de la Teatrul de Păpuși Puck
Și cei de la Teatrul Puck pun la dispoziție spectacolele lor în mediul online. Înregistrările se pot vedea de la ora 10:00, în timpul săptămânii și de la 18:00, în weekend. Acestea vor fi valabile pentru vizionare timp de 4 ore.

5. Spectacole online de la Opera Națională Română
Ultima serie de spectacole despre care scriem este cea de la Opera Cluj. Micro-stagiunea va fi disponibilă online pe toată perioada pandemiei. Toate înregistrările vor fi disponibile pe site-ul oficial, începând cu ora 18:00 în zilele menționate în program, fiind accesibile timp de 24 de ore de la momentul postării. Poți vedea calendarul lor cu programul aici.

6. Expoziția de fotografie Mulțumesc, România! de la Lumex x ArtoGrafica
În perioada 13-17 aprilie puteți admira expoziția online de fotografie pe care o organizează cei de la Lumex, alături de la ArtoGrafica. În expoziția Mulțumesc, România! sunt ilustrate diversele motive pentru care suntem recunoscători României.

7. Home Food Festival de la Street Food Festival x Why Not
O inițiativă fresh aparține celor de la Street Food Festival, care organizează în perioada 13-25 aprilie Home Food Festival. Pe pagina evenimentului poți găsi cooking sessions, concerte live, ateliere pentru copii, concursuri, recomandări, deci cam tot ce ai fi găsit pe Aleea Stadionului. Cine a zis că festivalurile trebuie să se anuleze?

8. Stai acasă și colorează de la Feeder
O metodă foarte bună pentru alungarea anxietății este coloratul. Feeder s-a ocupat de asta pentru tine. Intră la ei pe site și alege un desen din cele disponibile pe site. Poți alege din 35+ artiști, deci, ce mai aștepți?

[forqy-divider type=”solid” color=”default”]

Vrem să realizăm acest articol cu lucruri bune legate de COVID-19 la începutul fiecărei săptămâni. Dacă vrei să includem o știre sau un proiect fain pe care îl știi, scrie-ne.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!