Antreprenori în vreme de pandemie: Ceramic Cafe, Vagabundos Food Truck și Sucurile Rodas

Home $ Articole $ Antreprenori în vreme de pandemie: Ceramic Cafe, Vagabundos Food Truck și Sucurile Rodas

by | May 5, 2020 | Articole

Nu știm încă dacă am început o serie pe acest subiect, al antreprenoriatului în vreme de pandemie, dar poate deveni. După ce am povestit cu Prototip Studio, KOMITI Media și Iris Delice despre cum gestionează criza actuală din punctul de vedere al conducerii business-ului, ni s-a părut un subiect interesant de abordat, așa că am mai identificat 3 afaceri la început de drum ale căror antreprenori au încercat diferite variante de a se mobiliza în aceste săptămâni pentru a ține business-ul pe linia de plutire, și i-am contactat.

O cafea bună, o oră de relaxare cu pictură pe ceramică sau un sandviș savuros, când ți se face dor de ieșirile cu prietenii… sunt doar câteva exemple de mici răsfățuri la care nu ar trebui să renunți acum, pe timp de criză, ba din contră. Noroc că și antreprenorii au văzut o oportunitate în aceste momente: de a-și cunoaște mai bine clienții fideli, de a le fi aproape. Și de la distanță.

Ceramic Café oferea o experiență inedită clienților în cafeneaua din centrul Clujului. La ei puteai să îți savurezi cafeaua și să pictezi obiecte ceramice, în același timp, fiind un loc căutat de diverse categorii de oameni care se refugiau într-o formă de creativitate: medici care doreau să se relaxeze, cei care lucrează în IT și care își diversificau experiența zilnică, părinți cu copii care petreceau timp de calitate împreună, studenți români și străini care își făceau la cafenea un hub creativ, oameni de afaceri care luau o pauză de la ritmul cotidian, școli care organizau “Săptămânile Altfel” în acest loc la cererea copiilor.

În această perioadă, ne dorim să păstrăm, în primul rând, ideea de comunitate, de relaxare, de creativitate, dar în condițiile neașteptate în care ne-am regăsit în ultima vreme, și pe cea de terapie prin artă. Pentru a conserva spiritul Ceramic Cafe, comunicăm prin social media cu obișnuiții locului, care ne bucură trimițându-ne imagini cu obiectele pictate de ei, așa cum le folosesc în viața lor de zi cu zi. În scurtă vreme vom avea din nou kituri creative de pictură pe ceramică pentru acasă, Paint at Home Creative Kit, pe care oricine și le va putea lua de la noi de îndată ce se va ridica starea de urgență, adică din 15 mai.

Cum funcționează aceste kit-uri? Veți merge la Ceramic Cafe, vă veți alege obiectul de ceramică dorit și șase culori din gama largă pe care o au la dispoziție. Veți putea picta acasă, la iarbă verde, oriunde veți dori, apoi veți duce obiectele pictate la cafenea, unde ei vor face o glazurare și o ardere finală în cuptor ceramic profesionist. În 10 zile vă veți putea recupera obiectele finale, care vor putea fi folosite apoi pentru uzul curent: ceașca de cafea, bolul de cereale, vaza pentru flori etc.

În plus, am pus la punct un sistem de Card Cadou online, foarte ușor de accesat. Cardurile Cadou pot fi cumpărate atât individual, pentru a fi oferite celor dragi, însă pot fi cumpărate și de companii, care le pot oferi angajaților lor.

Zilele lor sunt pline, zic ei că este un moment bun de defrișat, de reinventat și de mers înainte. Nu îi sperie provocările de acest gen și cred că schimbări și idei bune iau naștere chiar și din constrângeri. Acesta este momentul în care „thinking outside the box” devine realitate. În următoarele luni vor miza în primul rând pe comunitatea lor. Apoi, pe măsură ce restricțiile se vor elimina, vor folosi spațiul interior în condițiile reglementate, vor recrea hub-ul urban pe care îl cunoașteți, fiind convinși că va fi din ce în ce mai mare nevoie de a petrece timpul într-o manieră creativă.

Chiar în perioada carantinei, am continuat seria de întâlniri Inflexiuni, de data aceasta pe o platformă online, unde s-a discutat despre posibilitatea râsului într-o lume pandemică sau post-pandemică. Ideea de bază este că vom continua să dezvoltăm acest hub creativ – astfel încât cei care ne cunosc și revin, cei care ajung pentru prima dată la noi sau cei care ne descoperă pentru că au primit un card cadou, să aibă parte de o experiență care in mod real să le facă bine – și să reconfigurăm comunitatea creativă căreia îi aparținem. Chiar credem că putem contribui prin aceste gesturi la modul în care va arăta lumea de mâine. Ne imaginăm redeschiderea cafenelei ca pe un timp de mare bucurie pentru noi, pentru cei care ne-au scris si ne-au transmis mesaje că le este dor de Ceramic Cafe, începând încă din martie, și pentru toți cei care au nevoie de o experiență relaxantă.

Cei de la Vagabundos Food Truck aveau un food truck-ul foarte mobil, care era prezent la toate evenimentele în aer liber până să vină criza aceasta în viețile noastre. Adaptarea firească la situația cu care ne confruntăm a imobilizat “Bucătăria”, însă oamenii din spate au continuat activitatea în siguranţă, contactul cu livratorii este minim, respectă toate procedurile de igienizare şi dezinfecție și livrează cu ajutorul aplicaţiilor Foodpanda şi Glovo specialități tex-mex delicioase.

Putem spune că am fost “vizionari”. Desigur, nu ne referim la faptul că am fi știut că va veni o pandemie și vor exista măsuri atât de drastice de distanțare socială, dar am luat dinainte aproape toate deciziile care facilitează funcționarea truck-ului și în aceste momente grele: avem o locație fixă, policarbonat de separare între angajați și clienți, și avem și opțiunea de a veni noi acasă la voi, prin livrarea la domiciliu.

Locația fixă în care pot fi găsiți este la Tetarom 1, pe Tăietura Turcului, în fața halei H1 (Look TV). Activitatea lor se desfășoară normal, cu excepția faptului că nu servesc la tejghea sau mese, deci oricine poate merge să-și comande la pachet, la mână, sau chiar drive-trough. Meniul este același de la începutul anului, succesul pe care l-a avut până acum convingându-i că nu e nevoie de schimbări și în zona aceasta.

Nu s-au schimbat multe lucruri pentru noi, în afară de faptul că am oprit investițiile care urmau să faciliteze desfășurarea pe anul 2020 și nu am mai angajat oameni noi. Așa că, în prezent, am rămas doar noi doi, cei care am creat acest food-truck. În ceea ce privește vara aceasta, planurile noastre sunt direct proporționale cu deciziile pe care guvernul le va lua în legătură cu pandemia. În orice caz, noi ne vom adapta.

Un alt business spre care ne-am îndreptat atenția a fost Sucurile Rodas, o sursă de vitamine pentru oamenii care își doresc băuturi din fructe presate la rece. Funcționează, în mare parte, la fel ca înainte de criză: primesc comenzi online și livrează la domiciliu pe plan local în Oradea sau expediază prin curier pentru clienții lor de oriunde din țară. De altfel, au început colaborarea cu un distribuitor de produse bio și naturale, cu ajutorul căruia vor ajunge în mai multe magazine din țară, nu doar în Bihor.

Din fericire, criza ne-a întărit percepția că drumul pe care am ales să mergem este unul corect. Sucurile Rodas este o afacere de familie, muncim împreună, spațiul de producție se află în același loc în care locuiește familia noastra, așadar, din punct de vedere organizatoric, nu am schimbat prea multe. Toți angajații și-au păstrat locurile de muncă și și-au luat salariile. Au venit la muncă în mod normal, respectând măsurile de siguranță.

Privind în urmă, la luna aprilie a anului 2019, își amintesc un început timid, când încă erau în etapa de organizare. Aprilie 2020, chiar dacă a fost o lună dificilă, a fost foarte bună din punctul de vedere al vânzărilor, ajutați fiind de faptul că o parte din produsele lor se folosesc pentru întărirea sistemului imunitar. Pentru aprilie 2021, ei prevăd o dublare a vânzărilor pe toate gamele de sucuri pe care le produc, având siguranța că vom depăși și acest obstacol al pandemiei, ca și orice alte obstacole peste care omenirea a trecut.

Ne bucurăm să putem produce suc de cătină presat la rece, ținând cont de beneficiile pe care fructul de cătină le are asupra sănătății. Puține plante din flora autohtonă, ba chiar mondială, pot rivaliza cu cătina românească în privința calităților curative şi diverselor aplicaţii medicale. Iubitorii de natural și pasionații de viață cunosc acest tip de produse naturale și sunt mai mult decât încântați să aibă în proximitate un producător local care le livrează la domiciliu un astfel de produs: obținut din fructe ecologice, presat la rece, fără apă, zahăr sau conservanți.

Criza actuală le-a dat câteva idei foarte bune. Au văzut că mulți oameni încep să fie foarte selectivi cu alimentele pe care le consumă, se preocupă mai mult de o viață sănătoasă, drept urmare, doresc să lărgească gama de sucuri terapeutice cu produse inovative, cu ingrediente curate.

Se vorbește mult despre solidaritate și unitate în această perioadă, iar noi mereu v-am îndemnat să-i ajutați, atât pe cât puteți, pe cei de lângă voi. În cazul business-urilor mici, o comandă minimă sau o simplă recomandare mai departe, poate însemna enorm. Tu când ai ajutat ultima dată un mic antreprenor?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!