5 cupluri din #Cluj ne spun prin ce au trecut fiind nevoiți să-și amâne nunta din cauza pandemiei

Home $ Articole $ 5 cupluri din #Cluj ne spun prin ce au trecut fiind nevoiți să-și amâne nunta din cauza pandemiei

Este destul de greu să te pui în pielea cuiva care și-a așteptat ziua nunții timp de un an și s-a trezit fără ea. Care a planificat totul până la cele mai mici detalii, iar acum calculează pierderi și care ar fi cea mai bună zi din 2021 ca să iasă totul măcar 80% din cum era gândit. Până nu ești față în față cu situația, nu ai cum să înțelegi, iar vestea și mai proastă este că, neavând în precedent, situația actuală se dovedește a fi frustrantă, enervantă și de-a dreptul chinuitoare și pentru cuplurile care erau nerăbdătoare să se căsătorească primăvara-vara aceasta. Noi am povestit cu câteva dintre ele, din dorința de a vedea ce se întâmplă pe acest plan și cum gestionează industria respectivă criza.

Pentru a obține o perspectivă generală asupra situației, am povestit înainte de toate cu wedding planner-ul Cristina Cotoi, o persoană care știe, prin natura profesiei sale, ce implicație emoțională are situația actuală pentru miri, familii și invitații lor.

Aproape toți mirii din portofoliul meu de anul acesta au fost nevoiți să își amâne nunțile. 80% dintre ei și-au reprogramat pe anul viitor, iar restul pe luna septembrie. Din păcate, dat fiind numărul de invitați și natura restricțiilor, nu avem mari speranțe că ne vom putea bucura de eveniment anul acesta. Am hotărât de comun acord cu mirii să mai așteptăm pentru a lua o decizie finală în funcție de evoluția situației actuale.

Mirii se gândesc să își păstreze totuși datele plănuite inițial pentru cununiile civile. Desigur, doar în cazul în care vor putea fi prezente mai mult de 8 persoane, pentru că își doresc alături nu doar toată familia și prietenii, cât și furnizorii contractați.

Nu toate cuplurile au un wedding planner care să îi consilieze în aceste momente și atunci mulți se simt descurajați și dezorientați în lipsa unor informații clare care să îi ghideze. Chiar și simpla reprogramare a unei nunți se poate dovedi destul de challenging, un lung șir de mailuri și telefoane pentru a realinia toate “planetele” în aceeași zi. Este și de așteptat să fie așa, mai ales ținând cont de numărul de factori implicați: disponibilitatea sălii (mai sunt disponibile date fie în post, fie vineri sau duminică, iar singurele sâmbete disponibile mai sunt iarna-primăvara devreme înainte de postul Paștelui, deoarece o bună parte au fost deja rezervate o dată cu primul val al reprogramărilor din luna aprilie-mai, dacă nu chiar de anul trecut), a furnizorilor contractați, care sunt sau nu disponibili, majorează sau nu prețurile, dar și cel financiar.

Foarte mulți prestatori din industria nunților trăiesc exclusiv din acele venituri, iar cum anul acesta nu pare a fi unul foarte pozitiv din acest punct de vedere, pot exista majorări inclusiv a contractelor deja semnate. Pentru miri, acest lucru înseamna o reajustarea a bugetului alocat nunții, un efort financiar nu foarte confortabil, care poate determina renunțarea la anumite servicii din industrie. Relația dintre miri și furnizori variază de la caz la caz. În general, furnizorii sunt foarte înțelegători și încearcă să nu pună presiune suplimentară pe umerii mirilor sau chiar să îi ajute în măsura în care acest lucru este posibil. Spre exemplu, unele restaurante și-au contactat mirii în avans în vederea unei eventuale reprogramări. Există, din păcate, și relații tensionate între anumiți miri și prestatori care refuză temporar să le reprogrameze evenimentele care nu sunt sub incidența stării de urgentă.

Temporar pregătirile pentru nuntă s-au diminuat în așteptarea unor noi reglementări legate de distanțarea socială, pentru că vorbim totuși de nunți cu peste 200 de persoane. Și deși probabil psihologic ar fi mai confortabil pentru toată lumea să păstrăm datele inițiale, ne îndreptăm cu pași mărunți spre datele de anul viitor.


Într-un 2020 fără pandemie, Alina și Andrei ar fi fost acum căsătoriți deja de 10 zile, relaxându-se pe vreo insulă exotică. În realitate, se confruntă cu o stare de confuzie generală. Inițial, și-au reprogramat evenimentul pentru data de 2 august a anului în curs, dar văzând situația din țară și discutând și cu alți prieteni care aveau nunțile anul acesta, și-au luat o dată de rezervă în 13 iunie 2021. Prima amânare au făcut-o înainte cu o lună de data stabilită inițial pentru nuntă pentru că situația din Europa era foarte îngrijorătoare și aveau și rude din străinătate.

Șansele să fi putut ține evenimentul erau minime și oricum nu am fi vrut să îl facem în condiții de stres. A fost trist și dezamăgitor să amânăm unul dintre cele mai importante momente din viața noastră, de care eram foarte entuziasmați. Cel mai trist a fost când ne-am dat seama că există o șansă mare să nu îl putem ține în acest an… Am pierdut 700 lei cu invitațiile, în rest am avut noroc și ceilalți prestatori de servicii au putut să se plieze pe noile date.

Au pierdut și ziua de sâmbătă, iar dacă ar ține-o acum în data de 2 august, ar fi în post, ceea ce în mod normal nu se face, mai ales din punctul de vedere al părinților lor și anumitor rude. A fost destul de dificil să le potrivească pe toate pentru data de rezervă de la anul, dar Milaș Cristina – wedding planner-ul care i-a ajutat pe ei, a făcut eforturi mari să nu piardă banii deja investiți și să își păstreze prestatorii de servicii.

Maria și Cătălin nu mai iau în calcul varianta de a organiza vara aceasta. Urmau să aibă nunta în data de 25.07.2020 și au reprogramat pentru 25.07.2021. Exact aceeași dată, dar ca și cum anul acesta nu ar fi existat. Au luat în calcul amânarea încă de la mijlocul lunii aprilie, când au și discutat cu cei de la sală și au pre-rezervat noua dată. Decizia finală au luat-o la începutul lunii mai. S-au gândit mult ce să facă, dar au avut argumente puternice care i-au convins.

Dacă se vor putea ține evenimente, se vorbește de obligativitatea purtării măștii. La nunta mea, aș vrea să mă pot bucura de expresiile oamenilor, oricât de cool ar fi conceptul unei nunți ”mascate”. În plus, ar fi dificilă aranjarea meselor încât să se păstreze 1m distanță între oameni. De asemenea, constant auzim că până în toamnă nu vor putea avea loc evenimente mai mari de 50-100 de persoane, iar noi avem pe lista 250. Nu mă atrage ideea unei nunți chiar așa mici, care deja e gândită cu costuri pentru aproximativ 200 de oameni. Avem invitați din toată țara (Bucovina, Oltenia, Sibiu, Timișoara și Brașov), plus câteva rude apropiate din străinătate, deci anul acesta am fi riscat să avem și mulți invitați în minus din cauza pandemiei.

Din fericire, nu au pierdut nimic, în afară de ziua de sâmbătă, pentru care și rezervase sala cu doi ani înainte. Era mai comod pentru oaspeții veniți din alte orașe, dar ”le va fi bine și duminică în noul context”, spune Maria. Lucrurile se prezintă bine la nivel financiar, cică nu dăduse în print invitații sau orice alte materiale care ar fi inutile acum. E adevărat că trebuie să mai discute cu unii furnizori despre noua dată, dar sunt optimiști că avansurile lor sunt în siguranță.

Cei de la sală mi s-au părut puțin rigizi în comunicare, dar am înțeles că și ei sunt afectați de acest fenomen. În ceea ce privește mutarea evenimentului, au fost deschiși și promți. Mi-au pre-rezervat o dată până iau decizia finală, iar apoi am semnat actul adițional. Nu m-au amenințat cu pierderi de avans sau ridicări exorbitante de preț, ceea ce am apreciat mult. Am mai discutat schimbarea datei cu band-ul și cu DJ-ul, care au fost ambii super receptivi.

Provocarea cea mai mare pentru ei a fost acceptarea că nu se mai întâmplă anul acesta – o nuntă planificată deja de 2 ani. Practic, marele eveniment era complet pregătit. Lipseau verighetele pe care le găsise în martie, dar nu dăduse comandă, ca norocul, și costumul lui Cătălin. În rest, toate sunt pregătite, trebuie doar să vină momentul. Ei îl așteaptă.

Și cuplul format din Corina și Radu a decis reprogramarea evenimentului, decizie luată încă din primele două săptămâni de când a început nebunia cu pandemia. A fost o hotărâre dificilă, dar după mai multe discuții cu familia, au concluzionat că este cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru a-i proteja pe cei dragi. Au reușit să păstreze aceeași dată, 30 mai, dar va fi, de asemenea, o zi de duminică.

Într-o primă fază am trecut printr-o perioadă de negare, în care nu puteam să îmi închipui că nunta nu va avea loc anul acesta. Nu am mai cunoscut situații de acest fel și mi se părea imposibil să amân un astfel de eveniment, care implica atât de multe persoane, servicii programate și bilete de avion cumpărate de invitații care veneau din străinătate. Cu toate acestea, gândul de a nu ne pune în pericol membrii mai în vârstă ai familiei a cântărit mult în luarea acestei decizii.

Din fericire pentru ei, pierderile financiare au fost minime. Chiar dacă nunta era pregătită în proporție de 90%, au putut recupera aproape tot și au reușit să păstreze toți prestatorii de servicii pe care i-au ales inițial. Corina spune că au avut parte de înțelegere și sprijin din partea tuturor părților prestatoare implicate, fapt care a făcut tot procesul reprogramării mult mai ușor decât se aștepta.

Cea mai mare provocare în acest moment constă în restabilirea priorităților și planurilor pentru un an, fapt care poate fi destul de dificil pentru o tânără familie la început de drum. Acum ne pregătim doar sufletește să ne întâlnim familiile și prietenii și să sărbătorim acest moment mult așteptat.

Oana și Marius încă nu au luat decizia amânării 100% a evenimentului, programat inițial pentru 29 august 2020. Au o dată rezervată pentru anul viitor (zi de duminică, singura disponibilă în afara postului), dar lucrurile stau tot sub semnul întrebării. Ei ar prefera anul 2021, când ar putea organiza totul fără grabă și fără stres, dar cei de la sală nu le-au permis o reprogramare completă, încă sperând să poată găzdui evenimente vara aceasta.

Anul acesta nu sunt șanse să avem parte de nunta pe care am visat-o. Cel mai probabil ni s-ar impune un număr de participanți, lucru care nu ne convine. De asemenea, avem invitați care locuiesc în alte țări și ne-am gândit că ei nu vor avea posibilitatea să ajungă. Alții vor fi speriați de acest virus și nu vor fi prezenți, sau vom fi obligați să purtăm măști. Automat, mi-am imaginat cum ar arăta pozele. Cântărind toate aceste aspecte, am decis să-i contactăm pe cei responsabili cu închirierea sălii pentru a vedea ei ce soluții ne pot oferi referitor la mutarea evenimentului pe anul viitor. Au fost drăguți și ne-au propus o dată pentru 2021, ca rezervă în cazul în care nu se va putea organiza în condiții de siguranță anul acesta, însă ne-au transmis faptul că, dacă se va putea ține evenimentul vara aceasta, ei ar prefera să îl ținem acum.

După întocmirea unui plan B, în câteva ore au discutat cu furnizorii. Toți aveau disponibilitate pe anul viitor, au fost amabili, înțelegând situația actuală, și le-au rezervat data respectivă, chiar dacă nu e în totalitate sigură. Niciunul dintre ei nu a menționat că s-ar putea modifica prețurile. Costurile adiționale identificate până acum, rezultate din mutarea evenimentului la o nouă dată, țin de sală, unde este menționat în contract că de la an la an prețul ar putea crește cu aproximativ 10%, invitații, etichetele personalizate pentru sticlele de mărturii și verighetele, care erau gravate pe interior.

Relația cu părțile prestatoare este una faină și deschisă. Cu DJ-ul și fotograful ne știm mai bine decât cu restul și chiar fotograful a fost cel care ne-a scris și ne-a sugerat să nu mai așteptăm, să rezervăm o dată de back-up. Noi eram încă optimiști la acel moment, nu ne imaginam că nu e posibil să se rezolve totul până la finalul verii. El ne-a deschis ochii, ne-a făcut să revenim cu picioarele pe pământ, și îi suntem recunoscători pentru asta. Toți furnizorii au apreciat că i-am sunat să îi anunțăm și credem că ne-am ales oamenii potriviți cu care să colaborăm în cea mai importantă zi din viața noastră.

Oana nu este foarte optimistă, dar soțul ei este și mereu încearcă să o încurajeze. Singura ei dorință ar fi să știe ce urmează în următoarele luni, dacă încep să se pregătească în forță sau dacă se pot relaxa câteva luni bune, în caz că vor fi miri doar la anul. Știe că nimeni nu-i poate oferi aceste informații, așa că, momentan, pregătirile sunt pe pauză, iar ei așteaptă vești noi.

Denisa și Ionuț rezervase încă de anul trecut, din luna ianuarie, data de 18 iulie 2020 pentru nunta lor. Erau entuziasmați și nerăbdători să-și adune toți prietenii și familia laolaltă și să sarbătorească dragostea lor. O parte din ei încă speră că vor putea face acest lucru, motiv pentru care nu au anulat rezervarea pe anul acesta, ci doar și-au blocat o zi și în 2021, în luna mai.

În procesul de întocmire a unui plan de criză, a trebuit să discutăm cu starostele, cu echipa foto- video, cântăreți, respectiv DJ, și să alegem o dată convenabilă pentru toți. Nu a mai trebuit să oferim niciun avans pentru noua dată, toată lumea a fost înțelegătoare și nu ne-a afectat financiar propunerea unei date de rezervă. Singurul dezavantaj este că invitații și verighetele gravate sunt deja făcute, dar sperăm să reușim să le ”reparăm”. În plus, la anul am găsit doar duminica disponibil și vom merge pe prețurile de anul viitor, care sunt mai mari.

Deocamdată, pregătirile stagnează pentru toată lumea, neștiind exact ce se întâmplă. Aceasta e cea mai mare frustrare și nemulțumire, dar își doresc să fie toți sănătoși și să poată sărbători acest frumos eveniment când va fi să fie, cu toată lumea, fără restricții.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!