Cum au depășit stomatologii din Cluj această perioadă și ce cabinete sunt deschise

Home $ Articole $ Cum au depășit stomatologii din Cluj această perioadă și ce cabinete sunt deschise

by | May 21, 2020 | Articole

Deși vremurile în care trăim par că au oprit toate grijile în loc, problemele medicale nu țin cont de pandemii. Dacă și tu ai diverse probleme medicale în această perioadă, ar trebui să știi că există cabinete de urgență unde poți merge pentru a primi un tratament. Dacă experimentezi în perioada asta probleme stomatologice, despre care știm cu toții cât de neplăcute sunt, trebuie să știi că începând cu 18 mai s-au deschis majoritatea cabinetelor, de aceea am ales câteva locuri în care poți merge în caz de urgență.

Mai mult de-atât, am vorbit cu doi stomatologi din Cluj și i-am rugat să ne spună cum a fost pentru ei perioada aceasta.

În primul rând, în caz de urgență la Ambulatoriul de Stomatologie al SCJU Cluj e poate cel mai indicat să mergi. Îl găsești pe Str. Avram Iancu nr. 31, iar programul e unul normal, de luni până vineri fiind deschis de la 8 AM la 20 PM. Pentru alte informații, poți suna la 0752 033 127.

Cabinetul stomatologic Avant Dental, aflat în Piața Cipariu nr. 15, a fost și el deschis în această perioadă pentru urgențele dentare care apar, de orice tip ar fi acestea. Deși nu au un site web, poți consulta lista prețurilor la numărul de telefon 0770 284 244.

Și medicii stomatologi de la Alverna Dental s-au reîntors la activitate începând cu ziua de luni. Dacă ești în căutarea unui mediu safe în care poți să îți tratezi problemele și urgențele dentare din această perioadă, Alverna Dental e o opțiune de luat în calcul.

Pe lângă acestea, mai există și câteva cabinete medicale individuale care își pun serviciile la dispoziție pentru urgențele stomatologice. Pe Dr. Lobonț Anamaria Crina o puteți găsi pe strada Craiova nr. 2-4, ap. 2, lunea și marțea, de la 10 AM la 20 PM, iar pentru detalii puteți suna la 0740 224 935. Cei de la HappyDent Clinic au acceptat urgențe în această perioadă, iar de pe 18 mai au revenit la programul normal, unde puteți merge în continuare pentru urgențe.

Și nu în ultimul rând, Secția Clinică de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială a SCJU este deschisă non-stop, și se află pe strada Cardinal Iuliu Hossu nr. 37.

Cristina Alb e medic specialist ortodont, iar când am întrebat-o cum a fost această perioadă pentru ea în calitate de medic, ne-a spus că s-a bucurat pentru că medici recunoscuți la nivel internațional au ținut numeroase webminarii pe Internet, la care a participat negreșit.

Am folosit această perioadă pentru cursuri de specializare. Au fost organizate grupuri pe rețelele sociale cu medici din toata lumea, grupuri în care am discutat despre cum putem să ne pregătim cel mai bine pentru reluarea activității. Au fost organizate și multe webinarii cu medici recunoscuți la nivel internațional, foarte apreciați în cadrul conferințelor.

Și deși Cristina nu a fost prezentă fizic la cabinet în perioada stării de urgență, a fost alături de pacienții ei prin alte căi.

Pe partea de ortodonție, singurul mod în care am reușit să îmi asist pacienții a fost telefonic sau online. Deși ni s-a recomandat să practicăm telemedicina, e foarte dificil și nu se compară cu interacțiunea directă. Am ținut legatura cu pacienții și le-am stat la dispoziție cu sfaturi și explicații pentru tratamentele în derulare.

Începând cu ziua de 18 mai, Cristina a revenit la muncă, dar pregătirile, după cum ne spune chiar ea, au început cu mult timp înainte.

Pregătirile le-am început înainte să se anunțe oficial redeschiderea cabinetelor stomatologice, am ținut legatura cu colegii din alte țări unde activitatea s-a reluat mai repede și am încercat să învățăm din modelul lor. A fost foarte dificilă pregatirea efectivă pentru că normele legislative au fost date de autorități în ultimul moment. Am încercat să preîntâmpinăm aceste cerințe și am comandat echipamentele de protecție și dezinfecție din timp, am schițat protocoalele din cabinet și am instruit personalul, iar când au fost emise normele, am ajustat ce mai era de ajustat pentru a definitiva noul mod de lucru în cabinet. Mă bucur ca voi reîncepe munca. Da, va fi diferită interacțiunea cu pacienții, dar abia aștept să ne reîntâlnim.

Marius Buzac este medic stomatolog și nu a acceptat urgențe în perioada ce a trecut, însă a făcut tot posibilul să îi îndrume pe pacienții săi, dând de veste și pe pagina persoanlă de Facebook că le stă la dispoziție cu orice informație de care au nevoie.

Cât timp am fost în izolare, i-am ajutat pe toți care au avut nevoie de sprijin, informații pentru un tablou dureros pe care nu au știut cum să îl interpreteze sau ce medicamente să ia pentru a alina durerea, am fost disponibil cu plăcere. De altfel, am îndrumat pacienții spre colegi care asigură urgențele stomatologice în această perioadă.

Și el s-a întors la cabinet începând cu 18 mai, iar despre această revenire ne spune că nu îl îngrijorează.

Sincer, nu am nici o îngrijorare, cabinetele stomatologice au fost dintotdeauna un loc sigur și ele sunt sigure și în acest moment. Dincolo de zvonuri și păreri mai mult sau mai puțin avizate, fiecare medic este instruit astfel încât să asigure protecția pacientului în fața contaminării cu orice microorganism, nu numai cu virusul COVID-19.

Totodată, poate ar fi bine să arunci un ochi pe site-ul Colegiul Medicilor Stomatologi din România, întrucât s-ar putea să găsești informații utile cu privire la ameliorarea durerii, analgezice care pot fi luate și alte lucruri bine de știut înainte de a merge de urgență la stomatolog.

Știm că nu este plăcut să avem parte de astfel de experiențe dureroase nicicând, dar mai ales în perioada în care ne aflăm, în care parcă mergem fără pic de încredere oriunde. Trebuie totuși să avem grijă de noi, și implicit de dantura noastră, ca să putem zâmbi frumos și în timpul stării de alertă, și după.

Stay safe!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!