Ce părere au studenții și profesorii din Cluj despre examenele online – o dublă perspectivă

by | May 27, 2020 | Articole, Student

Sesiunea bate la ușă (și parcă-parcă se cam grăbește să intre), iar cea de acum este una destul de atipică. Dacă până acum mergeam la facultate cu jumătate de oră înainte de examen, ca să prindem locul pe care îl vrem sau trebuia să ne programăm online, pentru că sălile nu erau suficient de încăpătoare încât să ne găzduiască pe toți, ei bine, anul acesta cel care trebuie să fie suficient de încăpător este…Zoom-ul?

Am vorbit cu câțiva studenți și profesori de la facultățile din Cluj pentru a vedea cum li se par lor aceste examene atipice și ce fac ei pentru a se pregăti de sesiunea din vară.

Mălina Crudu e studentă la Facultatea de Matematică și Informatică și simte că parcă tot semestrul ăsta ar fi fost o sesiune, și deși „școala de acasă” sună aproape bine la început, această perioadă s-a dovedit a fi pentru ea mult mai stresantă decât ar fi crezut.

Noi, cei de la Informatică, am intrat deja în febra examenelor deoarece primim destul de multe testări practice. Ceea ce ne-a surprins în mod placut a fost atenția profesorilor în legătura cu tot ceea ce ține de partea de logistică (conexiunea la internet, accesul la calculator etc). Nu pot spune ca mă pregătesc în mod diferit față de cum o făceam până acum, dar voi oferi o atenție sporită examenelor orale – este destul de dificilă trecerea de la a lucra pe foaie la a vorbi despre un a anumit subiect chiar cu profesorul de curs.

Diana Crăciunaș este studentă la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor și încearcă să fie productivă în perioada asta, învățând pentru examene ca și până acum, chiar dacă să le dea integral online nu e lipsit de bizar. Simte totuși că temele și testele primite până acum o vor ajuta în sesiune.

Pentru mine această perioadă mă ajută în dezvoltarea mea personală. Fac tot ce îmi stă în putere pentru a fructifica la maximum acest timp, evitând pe cât posibil monotonia. Faptul că sunt aproape de familie mă liniștește și îmi dă un plus de energie. Chiar dacă a fost dificil atat pentru noi, cât și pentru profesori, să ne adaptăm rapid și să schimbăm modul de lucru, prin transferarea tuturor activităților didactice în mediul online, am înțeles că prioritatea noastră este sănătatea. Urmează sesiunea, a doua din viața mea de student. Nu sunt stresată cu privire la începerea sesiunii. Pe parcursul școlii online am primit diverse teme și teste care m-au ajutat să învăț și să țin față materiei. Am încredere că vom trece cu bine această perioadă și ne vom revedea sănătoși în următorul an universitar, simțind din nou emoțiile studenției.

Andreea Zaharia, studentă la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, recunoaște că îi lipsesc examenele date pe hârtie (cui nu-I lipsesc!?) și speră că vom prețui mai mult chiar și examenele tradiționale când, într-un final, ne vom întoarce cu bine în amfiteatrele noastre.

Personal, gândul de sesiune online mă sperie. Deși consider că m-am pregătit temeinic (în ciuda lipsei acute de motivație), stau mereu cu teama că ceva nu va merge bine: ori conexiunea la internet, ori device-ul de pe care voi participa la examen. Am fost sfătuiți în cadrul facultății să alegem cu toții prima dată de examinare, ca în cazul problemelor menționate anterior să putem susține examenul din nou, deci pot spune că toate cadrele didactice se străduie să ne ofere o oarecare siguranță. Îi stimez enorm pe domnii profesori care au ales ca formă de evaluare diverse proiecte sau prezentări orale, m-am simțit mai in siguranță susținând un examen astfel. Aștept cu nerăbdare ca această nebunie să ia sfârșit și sper ca din toamnă să revenim în normalitate! Nu credeam că îmi va fi dor vreodată de un examen hârtie-creion.

La Facultatea de Drept, Mateea Țacu resimte presiunea sesiunii, dar nu o lasă să o copleșească. Dacă celelalte facultăți au mai trecut, poate, prin experiența examenelor online, în funcție de cât de digitalizată este instituția de învățământ, la Drept aceste examene sunt o noutate. Mateea se pregătește intens pentru susținerea examenelor, dar recunoaște că nu e ceva ce face doar în sesiune.

Pregătirea examenelor nu o asociez neapărat cu perioada de sesiune. Mi se pare că sunt două concepte diferite, care e important să nu fie sinonime, cel puțin în cazul meu, întrucât fiecare are propriul său stil de a învăța. Pe parcursul semestrului prin participarea activă la cursuri, seminarii și prin studiul individual periodic am reușit să imi formez o bază la fiecare materie, să fac conexiuni între informații, să înțeleg conceptele de drept cu care “jonglează” fiecare disciplină, dezvoltându-mi anumite competențe, să îmi pun întrebări și sa obțin răspunsuri de la domnii profesori. Am avut noroc că Facultatea de Drept s-a adaptat foarte repede la contextul actual și s-au găsit metode eficiente pentru a continua cursurile online, astfel încât nu am pierdut materie și am reușit să fim la zi, atât cu predarea cât și cu aplicarea cunoștințelor (probleme teoretice, spețe etc). Consider sesiunea o perioada intensă de învățare în care recapitulezi materia, accentuezi lucrurile care ți se par importante dar te axezi mai ales pe părțile pe care nu le stăpânești bine sau părțile carora nu le-ai oferit atenție până atunci.
Pe mine mă ajută mult sa lucrez niște modele de examen pentru a vedea cum îmi valorific timpul și ce aspecte ar trebui sa punctez (deoarece e timpul foarte scurt la examen pentru fiecare speță/problemă teoretică). Examenele online fiind o noutate pentru toată lumea au reprezentat mult timp o incertitudine. Dar această incertitudine și-a pierdut conturul după ce am făcut o simulare online cu subiecte gen examen, într-un timp limită pentru fiecare, cu anumite proceduri de securitate și de identificare prin care trebuie să trecem. Acum știm structura examenului la fiecare materie, data, durata și ne dorim să reușim să ne valorificam cunoștințele ca la un examen paper-based, fără a întâmpină probleme tehnice sau de altă natură. Feedback-ul cel mai important în legătură cu examenele online mi se pare că va fi ulterior sesiunii. Așa că să ne auzim si atunci!

Teona Farmatu este studentă în anul II la Facultatea de Litere și ne-a povestit cum sunt pentru ea examenele ce bat la ușă și cum această perioadă a fost, mai mult sau mai puțin, marcată de conexiuni proaste… și nu doar cele de la internet.

A fost o perioadă în care am simțit că-mi fuge timpul printre degete și că voi intra de tot în laptop. Mai simt și-acum asta, dar nu atât de acut. La început, mi s-a părut că am realmente timp pentru multe; desigur, n-a fost așa. Cum sunt și din fire cu totul dezordonată, mi-a fost greu să mă organizez. Probabil una din marile probleme studențești din perioada asta (și nu numai acum) e cea a deadline-urilor, care nu se mai termină de obicei. Mai de râs-plâns, m-au stors de energie. A fost și un timp al inhibării dincolo de camera și microfonul închise. Și al conexiunilor proaste (și nu mă gândesc aici doar la cele de internet). Totuși, am citit mult, am mai și scris, am încercat să fiu puțin mai răbdătoare cu mine. Nu e ușor să treci astfel printr-un semestru, dar cred că ne-a ieșit până la urmă și nouă și profesorilor. Cu siguranță nu-mi doresc să continuăm „metoda”. Mă iluzionez și vreau să cred că din toamnă ne vedem pe la facultățile noastre.

Alexandra Boierean este profesoară de Jurnalism Radio în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, și e de părere că examenele online sunt o provocare atât pentru studenți, care trebuie să se adapteze unui mediu de lucru diferit, cu care școala românească nu i-a obișnuit, dar și pentru cadrele didactice, care trebuie să își structureze examenele astfel încât ele să poată fi realizate de la distanță, fără a fi… fraudate.

Pregătirea unui examen online, spre deosbire de cea a unui examen clasic, presupune din capul locului gândirea unui scenariu privind felul în care acesta trebuie să se desfășoare, precum și preîntâmpinarea unor posibile situații pe care le putem confrunta în timpul examinării. De pildă, una dintre cele mai frecvente astfel de situații este cea care ține de dificultățile tehnice întâlnite în timpul utilizării unor platforme online. Sigur că astfel de situații nu pot fi evitate în totalitate, însă ele pot fi premeditate și este foarte important ca orice cadru didactic să le aibă în vedere.
În opinia mea, un mod foarte util de organiza examenele online, atât pentru studenți, cât și pentru profesori, este acela de a înlocui clasicul examen de tip întrebare – răspuns cu un proiect de cercetare/un examen deschis, cu întrebări care să nu facă referire la teoria propriu-zisă, ci să testeze de-a dreptul cunoștințele acumulate pe parcursul unui semestru întreg, prin exerciții practice. În acest fel, posibilitatea ca examenele să fie fraudate este aproape inexistentă, însă utilitatea unui astfel de examen este net superioară unuia tradițional, mutat însă în mediul online.

Raluca Răduț, profesoară de limba norvegiană la Facultatea de Litere consideră că platforma pe care se desfășoară examenele e foarte importantă și că asta poate face diferența.

Referitor la examenele online, eu sunt de părere că din moment ce ai găsit o platformă foarte bună și utilă care îți ușurează munca și cu ajutorul căreia poți să și evaluezi studenții e tot ce ai nevoie pentru desfășurarea sesiunii online. Eu pot să spun că sunt mulțumită de modul în care evaluez studenții, prin intermediul platformei pe care o folosesc.

Deși școala acasă pare mult mai relaxantă decât… școala de la școală, lucrurile nu sunt chiar așa. Cu atât mai mult examenele online – care, pentru cineva căruia nu i-a picat niciodată conexiunea în timpul cursului, par o nimica toată – sunt greu de anticipat și pun mare presiune pe studenți. Vrem, nu vrem, apare factorul What if? What if pică internetul fix înainte să dau submit răspunsurilor? What if se blochează ecranul cu fața mea pe el pe tot parcursul examenului oral? Dar What If-urile au poate și ele rolul lor – o să ne motiveze, o să ne ambiționeze și… o să treacă. Ce-ar fi dacă am rămâne cu What If pentru totdeauna? Sesiunea aceasta e una diferită atât pentru studenți, cât și pentru profesori, așa că poate cel mai important lucru este să rămânem (sau să începem să fim) blânzi unii cu alții. Până la sesiunea viitoare, când ne vom agita din nou foile, caietele și notițele pe holurile facultăți cu 10 minute înainte de examen, poate-poate mai reținem ceva.

Voi cum suportați presiunea sesiunii și cum vi se par examenele online?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This