Avem, din nou, un altfel de articol despre localuri noi, dar promitem că vă va plăcea ce veți citi, chiar dacă nu avem niște descoperiri clasice pentru voi. Nu de alta, dar astăzi abordăm subiectul aparițiilor noi pe piața culinară clujeană punând reflectorul pe câteva food truck-uri simpatice, care vă așteaptă în aer liber, pe o pătură pe iarbă sau în curtea casei unde s-au stabilit. Ca de obicei, noi deja i-am vizitat și testat, iar azi vă spunem și vouă cum a fost la Pizza Hai Hui, Rotysseria și Cherhana Urbana Foodtruck.
Încep cu Pizza Hai Hui pentru că aici mi-a plăcut mie cel mai mult. Știam că e un loc demn de atenție înainte să-i vizitez, dar m-au convins 100% cu pizza lor, pe care, în mod surprinzător, a fost prima dată când am testat-o. S-au stabilit în cartierul Grigorescu, pe strada Iancu de Hunedoara, nr. 18. Meniul e scurt și la obiect. Dar nicidecum simplu. Chiar dacă au doar un număr mic de sortimente de pizza (8), veți petrece ceva timp analizând lista pentru că fiecare opțiune are ceva aparte, care parcă strigă – ”Eu sunt, pick me”. Inițial, eram convinsă că optez pentru Pizza Hai Hui, îmi place să gust specialitatea casei. Am avut, însă, extraordinar de multe emoții legate de combinația de ingrediente – hummus de casă, anghinare, ardei copt, mozzarella și pătrunjel, așa că, am ales o pizza Marroni. După ce am gustat, mi-am dat seamă că accept orice combinație îmi propun băieții ăștia, fac o pizza incredibilă, cu un blat perfect crocant și bun, bun de tot. Pe lângă pizza, recent au introdus și bruschete de casă din pâine cu semințe, roșii din grădină și mozzarella. Nu le-am testat, dar vă imaginați cum sunt… Și pentru că nu suntem sălbatici, am ales și un desert. O tartă cu ciocolată absolut delicioasă. Au tot felul de opțiuni și aici – tarte, ciocolată de casă, fursecuri, dar și altele pe care le introduc după cum le vin ideile. Chiar ieri postaseră un tort cu mere răsturnate, îndopate cu nucă și gem de căpșuni, caramelizate într-o pătură de zahăr brun. Credeți că mai este timp de stat pe gânduri?
La Pizza Hai Hui chiar te simți ca acasă. Ca acasă la cineva, dar cineva care ți-e foarte drag, care știi că te așteaptă mereu bine pregătit, cineva pe placul tău. Tot mobilierul de pe terasă a fost construit cu mâinile lor în timpul stării de urgență, lucru pentru care merită toate aplauzele mele. Îmi plac oamenii care și-au văzut de treabă într-un mod productiv și nu s-au plâns de plictiseală pe Facebook. Au câteva mese cu băncuțe (foarte comode datorită pernelor de pe ele), verdeață în jur și niște copertine pe care le bate vântul artistic și (cred că) vă feresc de ploaie în caz de vine nepoftită la masă. Sunt foarte eco-friendly, vă veți da seama rapid de asta. Plăcuțele pe care servesc pizza sunt făcute de mâna lor, nu există plastic, nici măcar tacâmuri acum că stau bine și mă gândesc. Nu există nici opțiuni nesănătoase, inclusiv băuturile sunt toate atent alese. Nu este Cola aici, nu o căutați. Truck-ul pe care poate l-ați zărit dacă ați schiat iarna asta la Mărișel este și el prezent, monitorizează situația atent. Comanda se face la truck și vă este adusă când e gata. Veți ști oricum când e gata, căci curtea se inundă cu un miros irezistibil și începeți să înghițiți în sec obsesiv. Mi-a plăcut la Pizza Hai Hui și am promis că mai merg. În zilele de luni e închis la ei, dar vă așteaptă în restul săptămânii.
Următoarea oprire o facem la Cetățuie Food Park, o locație musai de integrat în planurile voastre pentru vara aceasta. Denumirea e destul de sugestivă, astfel încât vă dați seama cu ușurință de conceptul după care e amenajat locul. Avem un ”food park” cu câteva truck-uri ce vă alimentează poftele, muzică, pături pentru toată lumea, o atmosferă chill, în ton cu sezonul estival. Noi ne-am plimbat puțin până să-l găsim, dar este chiar vizavi de parcarea hotelului Belvedere, lăsați-vă ghidați de miros. Primul truck care ne-a atras atenția, nou în evidența noastră, este Cherhana Urbană, care se laudă că ar pregăti cele mai delicioase fructe de mare din toată Transilvania. Nu le-am testat pe toate ca să le pot da dreptate sau nu în acest sens. Ce-i foarte fain la truck-ul acesta e că au o surpriză culinară diferită pentru noi în fiecare weekend. Săptămâna trecută au servit paella și Sangria, weekend-ul acesta ne invită să facem cunoștință cu gastronomia indiană și să gustăm tikka masala cu carne de rechin, curry cu creveți etc.
În legătură cu experiența mea cu ei, cred că mai e nevoie de o vizită ca să mă convingă. Eu sunt și destul de pretențioasă la tipul de preparate pe care ei îl au și încă nu m-au convins. Nu aveau nici foarte multe opțiuni disponibile atunci când i-am vizitat (4 dish-uri din 8 lipseau), dar vreau să merg să mai încerc și altele. Am testat un Fripto Mișto, cu hamsii, caracatiță, pește, midii, creveți și calamar. Nu mi-a stat în gât, dar nici nu m-am lins pe degete, cam acesta a fost sentimentul. Unele ingrediente parcă erau mai proaspete ca altele, persoana care m-a servit purta masca greșit, au fost mai multe care, adunate, am simțit că au împiedicat relaxarea mea totală și să mă bucur cu adevărat de ce mâncam. Dar e faină locația și merită să mergeți într-o plimbare până acolo. Cetățuia Food Park își deschide porțile de la ora 17 în timpul săptămânii și de la 12 în weekend.
M-a ajutat că am avut și o porție generoasă (prea generoasă) de cartofi care mă așteptau. Mă aprovizionasem cu ei de la Rotysseria, un alt food truck recent apărut în vizorul clujenilor. Chiar dacă eu m-am mulțumit doar cu o porție de cartofi spiralați (lucru pe care încă îl regret parțial), specialitatea lor este ciolanul îmbătat cu prosecco, preparat timp de 5 ore pe rotisor cu cărbune. Noi eram deja puțin îmbătați cu prosecco și am hotărât că nu mai este loc de forțat nota. Acest ciolan îl pun în niște pâinici făcute cu făină de grâu, orez și soia, dospită 24 de ore, alături de alte ingrediente fresh, și iese un sandwich pe care l-au denumit Panino. E destul de mare, vă satisface foamea sigur, pot garanta pentru el.
Cartofii nu sunt doar niște ”alți cartofi”. Sunt chipsuri, slăbiciunea oricui. Îi taie chiar acolo în fața voastră și puteți trage cu ochiul la tot procesul, după care alegeți cu încredere un sos pentru ei. Aveți de ales între alioli, sos cu boabe de muștar, alioli picant sau ketchup. Am ales ketchupul, așa-mi era pofta atunci. Truck-ul, deși poate că inițial vă poate inspira un sentiment de suspiciune prin aspectul simplu, aproape câmpenesc datorită prezenței rotisorului, va fi privit cu ochi mai buni după ce gustați din preparatele lor. Mergeți pe mâna mea, doar știu ce scriu.
Voi ați vizitat vreunul din food truck-urile menționate? Cum vi s-au părut?