Escapade de weekend aproape de Cluj #4: Tarnița

Este vineri, iar acest lucru înseamnă că suntem cu un pas mai aproape de o escapadă de weekend. Lăsăm grijile de la job în urmă și ne aventurăm într-o nouă călătorie, după cum bine v-am obișnuit. De această dată evadăm și mai aproape de Cluj (se pare că urmărim un trend din aproape în aproape) și ne dăm întâlnire la Tarnița. În speranța că prognoza meteo nu va suferi modificări majore, pregătește-te pentru o relaxare pe cinste în mijlocul naturii.

Noi ne-am hotărât ca în fiecare vineri să vă propunem un traseu de o zi – două, într-o zonă relativ aproape de Cluj, ca să simțiți aerul de vacanță și vară, dar în siguranță. Avem idei pentru trasee cu mașina sau bicicleta, pentru familii cu copii sau grupuri de prieteni, pentru cei dornici de aventură și pentru cei care sunt bucuroși doar să admire natura. Alegeți după preferințe!

Lacul Tarnița este o oază de liniște la doar 30 de kilometri de centrul orașului. La un calcul rapid, acest lucru înseamnă că nu vei fi prizonier în mașină mai mult de o oră și… ceva. Acest lucru este posibil, bineînțeles, dacă traficul cooperează, iar planetele se aliniază și nu intervin alte probleme pe traseu. Totuși nu-ți face probleme de timpul petrecut pe drum, căci avem pentru tine un playlist de festival care poate face călătoria până la destinație mai ușor de suportat. Clujean adevărat sau turist, este imposibil să nu fi trecut pe lista ta de călătorii această destinație. Acum i-a venit rândul să o descoperi, să o tai în sfârșit de pe listă și să conturezi noi amintiri (postate pe social media, desigur).

lacul tarnița

Ca să ajungi documentat la destinație, noi am selectat câteva informații pe care le-am considerat esențiale și interesante. Atracția principală este lacul Tarnița, un lac de acumulare care se regăsește la intersecția comunelor Râșca, Mărișel și Gilău. Locul nu este lipsit de legende. De zeci de ani se crede că în apele lacului trăiesc creaturi și lostrițe ascunse de ochii vizitatorilor. Pe scurt, un fel de monstru din Loch Ness varianta pur românească. Dacă ești pasionat de astfel de povești, acum ai un motiv în plus ca să ieși din casă… la o vânătoare de monștri marini.

Activitățile care se pot desfășura la Tarnița îi împacă atât pe iubitorii de mare și de soare, cât și pe cei cu dor de ducă și adrenalină maximă. Dacă faci parte din prima categorie, asigură-te că nu uiți să iei la tine crema cu factor de protecție și costumul de baie. Nu te aventura în apă decât dacă ești stăpân pe abilitățile tale de înotător olimpic nedescoperit. În unele locuri apa are adâncimea de 70 de metri și astfel riști să ajungi să vezi toate legendele devenind realitate. În schimb, te poți bucura de liniște și de soare. Dar mai ales de soare.

Dacă și tu rezonezi cu mine și cauți mereu umbră, razele solare îți provoacă alergie și nu ieși fără SPF din casă, drumețiile pe munte sunt varianta câștigătoare. Și acestea sunt 2 la număr ca să ai de unde să alegi. Traseul #1 este Barajul Tarniţa – Piatra lui Lucaci. Nu te teme în cazul în care ai lipsit de la sală în ultima perioadă. Dificultatea la urcat este una medie, și durează aproximativ 3 ore și jumătate. Ca punct de pornire, începe din dreptul barajului și urmărește traseul cu numărul 19, bandă albastră. De aici îți lăsăm ție plăcerea să descoperi traseul. Sau să îți prinzi urechile citind o hartă, fără indicații GPS care să îți spună pe unde să ieși. După ce ai urcat, locul de belvedere o să îți asigure o privire de ansamblu asupra întregului lac și pădurii ce îl înconjoară.

Lacul tarnița

Traseul #2 pentru cei care se încumetă într-o aventură spontană este Piatra lui Dan. De această dată, traseul este mai scurt dar s-ar putea să fie mai challenging. Cu prietenii sau cățelul la purtător, începeți traseul cu drumul forestier din partea nordică a lacului. Drum forestier? Mașină…? Pentru trei secunde ți-a fugit mintea la gândul să urci până la punctul de belvedere cu mașina, însă acest lucru este interzis. Ia la pas potecile de munte și profită de răcoarea oferită de pădure. Nu ezita să apelezi la GPS dacă nu știi încotro să o mai apuci. Se acceptă de această dată și facem o excepție. După aproape 2 ore de traseu, ajungi într-un loc de vis, unde se desfășoară toată natura la picioarele tale. Poate sună siropos, însă dacă ai o legătură specială cu muntele înțelegi exact ce vreau să transmit.

Credeai că aici se încheie lista ta de activități? Ei bine, află că mai sunt câteva opțiuni de petrecere a timpului liber pe care musai să le ai în vedere. Poți să te relaxezi pe cel mai îndepărtat ponton alături de prietenii tăi și să încingi cel mai mare grătar de după izolare. Dar grijă mare, căci pandemia nu este încă ținută sub control. Better safe than sorry. În cazul în care pescuitul este o pasiune ascunsă de-a ta, ai șansa să îi dai glas acum (un mic reminder ca să nu uiți undița acasă). Poți să străbați în lung și în lat apele lacului cu barca dacă ești suficient de curajos. Poți să vii aici doar ca să admiri apusul, căci distanța față de oraș îți permite acest moft.

Că tot veni vorba de apus, dacă pornești pe ultima sută de metri de acasă și calculezi că pierzi spectacolul pus în scenă de soare, poți să oprești la Gilău. Aici, chiar la jumătatea drumului, te așteaptă un alt lac. La fel de spectaculos sau nu, tu tragi concluziile și cadrele din fiecare fotografie. Însă îți garantăm că te vei deconecta de la griji, iar natura o să îți încarce bateriile pentru o săptămână plină de noi provocări.

Tarnița este destinația ideală pentru o ieșire spontană de weekend. E aproape de oraș și în același timp departe de haosul acestuia. Este acel loc pe care l-ai vizitat deja de atâtea ori, însă nu te-ai plictisit de el pentru că este portița ta de evadare către liniște și către natură. Fie că vrei să retrăiești amintirile din concediile trecute de la mare sau îți este dor de o aventură pe poteci mai mult sau mai puțin bătătorite, direcționează GPS-ul către Tarnița. Ai grijă la măsurile de siguranță și bucură-te pe deplin de această escapadă!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This