#FollowMe – Cosmin Oana (@cosmin.oana) a preluat contul nostru de Instagram pentru o săptămână

by | Nov 30, 2020 | Articole, Descoperă Clujul

5 zile, 5 întrebări, 5 povești. Continuăm seria #FollowMe în care timp de o săptămână, contul nostru de Instagram este preluat de un Instagrammer… din Cluj. Le-am analizat preferințele și obiceiurile fotografice, am venit cu câteva întrebări, iar ei cu pozele și răspunsurile.

Finalul lunii noiembrie ne-a surprins – pe de-o parte, prin prisma takeoverului pe care Cosmin (@cosmin.oana) l-a făcut pe contul nostru de Instagram cu atâta pasiune și, mai important, sinceritate, iar pe de altă parte ne-a luat prin surprindere datorită toamnei care s-a transformat în iarnă cu mult mai repede decât ne-am fi așteptat. De fapt, acest lucru se poate vedea chiar și din postarea #4 a lui Cosmin, fiindcă cu toate că atunci când noi i-am formulat și trimis întrebările pentru realizarea takeoverului era toamnă, câteva zile mai târziu, când el ne-a preluat contul, era, deja, iarnă. Dar Cosmin și-a adaptat cu succes conținutul la schimbările prin care a trecut orașul.

Remarcă chiar și el acest lucru în cea de-a patra zi a takeoverului său spunând, în descrierea postării aferente, că: “Din păcate, deja iarna își arată colții și ne cam reduce din culori, dar totuși ultimele spectacole ale toamnei nu dezamăgesc deloc.” Trebuie să mărturisim, deci, că la fel simțim și noi cu privire la ceea ce a reprezentat ultimul takeover al toamnei pe contul nostru de Instagram – a fost un spectacol care nu ne-a dezamăgit deloc – mulțumită lui Cosmin. Fotografiile sale s-au regăsit în nenumărate rânduri în selecția noastră lunară a celor mai frumoase fotografii din Cluj postate pe Instagram și știam, atunci când i-am propus să ne preia contul, că are să ne impresioneze.

Iar pozele sale pe care le regăseam deseori pe hashtagul #clujlife și care se distingeau prin emoția atât de colorată pe care o transmiteau, ne întăreau și mai mult aceste așteptări. Dar, după cele 5 zile petrecute în compania lui care tocmai au luat sfârșit, dovada că Cosmin a reușit să dea culoare feedului nostru într-un mod spectaculos – și nu doar să se ridice la nivelul așteptărilor noastre, ci să le și depășească – în săptămâna 23 – 27 noiembrie este reprezentată de retrospectiva acestei săptămâni. Care, prin ochii și aparatul său de fotografiat, s-a văzut cam așa…

Care este colțul tău favorit din natură în care-ți place să te retragi în Cluj pentru a-ți reîncărca bateriile?

Fiind un om care a crescut înconjurat de natură, la Cluj mereu am căutat zonele verzi. Dacă nu evadez în afara Clujului, pe vreun deal, am grijă să dau o fugă până în locul care mă deconectează de oraș. Parcul Zorilor, sau Parcul “Iuliu Prodan,” cum e numit oficial, l-am descoperit când locuiam în zonă și m-a cucerit de la primele întâlniri. Alerg, citesc, mă plimb, dar cel mai mult fac plimbări foto și meditez. Mă liniștește și atmosfera lui, precum o pădure undeva în munți, îmi dă un sentiment de libertate deosebit. Ți-l recomand și ție, dacă cumva nu ai ajuns prin acest parc frumos, e musai să mergi! Totuși și faptul că nu e prea frecventat îi conferă un farmec aparte. L-am surprins ușor înghețat, un pic somnoros, așa de dimineață, dar fain de tot ca de obicei.


Care este hidden gem-ul tău favorit din Cluj pe care l-ai descoperit atunci când ai explorat orașul?

Sunt multe aspecte care îmi plac când vine vorba de Cluj, însă de departe arhitectura caselor vechi îmi încântă privirea de fiecare dată. Îmi par porți înspre un trecut cu mult rafinament și respect față de vizual. Îmi place sa cred că oamenii aveau grijă ca și “casele lor sufletești” să fie pe măsura acestor case primitoare și deosebite. Am descoperit această casă impresionantă undeva în Cartierul Grigorescu și de fiecare dată când trec pe lângă ea mă imaginez locuind acolo, savurând o ceașcă de cafea și gândindu-mă câte aș putea face în căsuța mea mare și faină. Și de ce nu, cât de bine ar merge un vin mai spre seară.


Cum arată o emoție spontană surprinsă într-un cadru de către tine astăzi?

Într-o lume a schimbărilor rapide, unde totul se întâmplă cu repeziciune, lucrurile care dăinuie în timp sunt tot mai rare și greu de găsit. Când avem ocazia să fim martori la astfel de exemple care rup agitația momentului și care ne arată o emoție pură, ne contopim în prezent și ne oprim acolo. I-am întâlnit spontan. Se plimbau agale și câteodată se mai opreau în loc și admirau un porumbel, o clădire, copacii. El întindea mâna să-i arate ceva, iar ea îi urmărea privirea. Aveau un aer nemuritor și parcă adâncile bătrâneți din povești erau despre ei. Mi-au fost dragi când i-am văzut așa prin parc și mă bucură când văd doi oameni care înving timpul cu iubirea lor. Ne amintesc ce contează cu adevărat și că avem multe de învățat de la ei.


Care este zona din Cluj pe care toamna a transformat-o de departe cel mai frumos, din punctul tău de vedere?

Toamna e un sezon al transformărilor. Probabil că mai mult decât o resimțim fizic prin schimbările de temperatură, o resimțim olfactiv prin multitudinea de culori care ne încântă simțurile. Eu iubesc culorile toamnei și an de an aștept simfonia de culori cu nerabdare. În Cluj, acest spectacol îl urmăresc cu sufletul la gură și cu aparatul foto la îndemână, cel mai mult în Parcul Central. Mă fascinează diversitatea speciilor de arbori și abordarea diferită pe care toamna o are asupra lor. E un spectacol gratuit dar de o frumusețe aparte. Din păcate, deja iarna își arată colții și ne cam reduce din culori, totuși ultimele spectacole ale toamnei nu dezamăgesc deloc.


Cum a arătat apusul de astăzi fotografiat din locul tău favorit pentru a le surprinde?

În zilele cele mai bune reușesc să-mi iau energia dintr-un răsărit spectaculos, însă când nu reușesc să mă trezesc la ore de răsărit, îmi rămâne apusul și încerc să nu-l ratez. Pe lângă admirație și emoții pozitive, cel mai mult mă cuprinde o recunoștință pentru momentul prezent, pentru că am prilejul să fiu părtaș la un astfel de fenomen. Banal? Poate, dar depinde cum alegi să-l privești. Einstein spunea că sunt două feluri de a trăi viața: Să crezi că nu există miracole, sau să crezi că totul e un miracol. Depinde de noi cum alegem să privim minunile din jurul nostru. Vă mulțumesc, @clujlife, pentru că mi-ați oferit ocazia să îmi distribui viziunea pe profilul vostru. Sunteți niște faini! Am ales să închei acest takeover cu un apus surprins pe strada Iuliu Maniu. Vă îmbrățișez. 🤗


De ce spunem că Cosmin ne-a depășit așteptările? Pentru că nu ne-așteptam să aducă atâta autenticitate, viață și culoare pe feedul nostru într-un moment în care orașul își face tranziția înspre iarnă. Totuși, prin fotografiile sale cu hidden gems of Cluj, cu emoții spontane surprinse și cu ultimele licăriri colorate ale toamnei în oraș acompaniate de descrierile deschise și sincere care le acompaniază și mai frumos, Cosmin a reușit. Și-o spunem atât noi, cât și conținutul creat de el care rămâne principala dovadă în acest sens, dar și comunitatea #clujlife care ne-a bucurat prin interacțiunea plăcută pe care a avut-o cu postările sale.

N-o spun doar statisticile – care, de fapt, ne arată sute de aprecieri, zeci de distribuiri și la fel de multe salvări ale postărilor lui – ci o spun chiar și cei ce fac parte din comunitatea noastră în comentarii la postările acestuia. Așa se face că am remarcat comentarii precum: “Ai reușit să surprinzi farmecul și energia parcului într-un cadru superb. Felicitări!” și, respectiv, “magia momentelor simple ️ este o poză superbă 👏👏și spunem și noi, public, că subscriem la acestea. De aceea, te felicităm sincer, Cosmin, că ai reușit să îți canalizezi pasiunea pentru fotografie atât de frumos încât să surprinzi reale emoții și nu doar simple cadre.

Și, la fel de sincer, îți mulțumim că ne-ai acceptat provocarea și ai dat mai multă autenticitate, culoare și viață ultimei săptămâni de toamnă din anul acesta. Suntem nerăbdători să vedem ce cadre impresionante mai surprinzi pe contul tău personal de Instagram – și chiar și pe contul tău secundar de Instagram, însă ce ne-ar plăcea, cu certitudine să vedem și mai mult ar fi mai multe descrieri atât de reale care să-ți completeze frumos cadrele surprinse. Iar cât timp așteptăm, we’re onto our next Instagram takeover, ca să vedem ce alt Instagrammer din comunitatea #clujlife ne mai surprinde la fel de plăcut ca tine săptămâna aceasta. Wanna know who’s next?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This