RIP 2020: Localuri din Cluj închise în acest an

by | Dec 22, 2020 | Articole

De vreo câțiva ani (4, mai exact) am început să facem treaba aceasta: tragem linie la final de an și vedem care sunt localurile care au decis, din nefericire, să-și închidă ușile. Ni s-a părut un gest normal, natural – să fim acolo până la final de drum. În plus, în contextul în care lună de lună ținem evidența aparițiilor noi pe piață, ni se părea că ușor-ușor, riscam să creăm impresia că localurile se tot adună, iar noi nu mai avem loc de ele. Când, de fapt, an de an am suferit și pierderi, unele din care poate încă nu ne-am revenit complet chiar, eu personal gândindu-mă aici la Camino, Off the Wall și CRUSH Wine Bar.

Anul 2020 a fost unul greu, pentru toți și din (aproape) toate punctele de vedere. Industria ospitalității se află acum într-un moment foarte dificil, luptându-se să reziste. Unii s-au retras de pe scenă cu promisiunea că vor reveni, alții încă activează pe delivery, chiar dacă au locația închisă, iar cei mai curajoși sunt încă acolo, așteptându-ne. Nu toată lumea a rezistat, însă, și au fost câțiva care au pus șorțul în cui și s-au retras definitiv. Astăzi ne amintim de aceștia din urmă, în speranța că vor reveni cândva cu noi idei și preparate gustoase pentru noi.

Încep cu cei de la Red Barn. Nu-mi place mie să fac topuri (hahaha, sigur), dar prima mențiune mereu va merge către cei care-s mai dragi sufletului meu. Iar clătitele acelea pufoase, cu fel de fel de topping-uri, cu fructe proaspete, cu ce-i mai bun pe lume, făcute de băieții de la Red Barn nu aveau nicio treabă nici cu papilele gustative, nici cu nimic din ce înseamnă sistem digestiv. Mergeau direct la suflet. Ne-am cunoscut la un festival, le-am fost alături când au deschis locația fizică la câteva minute de blocul meu (dacă ăsta n-a fost destinul, atunci nu știu ce a fost), iar acum ne luăm la revedere. Eu simt că se întorc ei odată cu primul festival, nu prea îmi sună asta a despărțire.

Îi pomenesc rapid și pe cei de la ham&jam, pentru că mi-a zburat gândul la clătite și dacă tot am ajuns în zona aceasta de dulce și deserturi, măcar să mă plâng tot acum și pentru că nu voi ma gusta gogoșile acelea ale lor, nici pe cele simple, nici pe cele cu ciocolată. Se mai închid localuri, unele chiar nu au ce căuta pe piață, dar la altele e chiar nedrept. Și oare e ok să mă întristez în halul acesta pentru niște gogoși? Cred că da, pentru că făceau competiție serioasă celor făcute de bunica, funcționau ca o călătorie în timp și spațiu și mă teleportau în copilărie. Unde mai pui sandvișurile făcute aici, cartofii… s-a dus ziua mea bună.

Pe cei de la Blend. Brews and Bites i-am vizitat de destul de puține ori, lucru de care îmi dau seama doar acum, bineînțeles, când nu mai pot să o fac. Motive aveam destule să merg la Blend – mâncare bună, bere artizanală excelentă, o comunitate faină formată în jurul locului, evenimente micuțe, muzică. Numai că Piezișa nu mi se pare la capătul lumii. Nu putem decât spera că lucrurile se vor întâmpla așa cum își doresc ei și vor reveni în 2021 cu acest brand, îmbunătățit, într-o locație centrală. Până atunci încă îi puteți vizita în Piața Muzeului, la Blend. Bottleshop and Taproom.

După 3 ani jumătate de activitate am ajuns la capătul drumului în locația noastră de pe Piezișă. Când am început acest proiect, știam prea puține despre berea artizanală. Am vrut doar să fac o berărie într-un stil modern, nou, sătul de berăriile în stil britanic sau german clasic. Am rămas de atunci cu pasiunea pentru berea artizanală, cu nenumărate evenimente organizate, cu mândria să fi adus în Cluj în premieră o grămada de beri românești și internaționale. Am crescut și festivalul Cluj Craft Beer Festival care sper că va reveni în 2021 într-o lume lipsită de grija apropierii. Poate chiar în 2020 într-o formula adaptată vremurilor. A fost per ansamblu o experiența mișto, ne-am creat o comunitate pe care o părăsesc vremelnic cu inima grea. – Vlad, proprietar Blend. Brews and bites.

Încă îmi amintesc surprinderea pe care am avut-o în timpul unei plimbări prin oraș după perioada de lockdown, când am trecut pe lângă Cabinet de Vin&Cocotte și am văzut anunțul de vânzare lipit în geam. Întregul concept al acestui loc se baza pe gătirea și servirea preparatelor exclusiv în cocotte, niște vase din fontă cu un smalț foarte rezistent, compatibile cu orice sursă de căldură. Aveau un meniu preponderent de inspirație franceză, care conține și elemente asiatice. Decorul te introducea într-o altă dimensiune. Cabinet de Vin&Cocotte era, înainte de a fi o experiență gustativă, una vizuală, în care ochii îți erau furați de mici detalii ce te purtau în lumi mari.

Și dacă tot vorbim de experiențe diferite… și BRICKS s-a închis. După 8 ani de activitate, prietenii legate și o mulțime de mese servite deasupra Someșului, proprietarii au considerat că este timpul să tragă cortina și să lasă superba locație disponibilă pentru ca alte mâini grijuli să ne aducă bucurie. Nu putem decât spera că acest lucru se va întâmpla, iar locul nu va rămâne doar o altă amintire frumoasă pe harta restaurantelor clujene. Și prietenii de la Vorbe au hotărât că cel mai bine ar fi să facă un pas în spate și au închis ușile a ceea ce a fost, încă din prima lor zi de activitate, un minunat ”loc pentru prieteni”. Având în vedere că localul a fost înființat de aceiași oameni din spatele Jazz in the Park, care și-au dorit să ne aibă aproape și restul anului, nu doar în perioada festivalului, 2020 a fost cel puțin dificil pentru ei. Dar îi cunoaștem prea bine ca să nu avem încredere că ne pregătesc o mulțime de alte lucruri faine în viitor. În locul Vorbe s-a deschis NATIV, un steak-house cu fripturi pur românești. Momentan, acesta este închis din cauza restricțiilor în vigoare, dar sperăm că situața este temporară.

Nici Euphoria Music Hall nu ne mai onorează cu prezența. Cel puțin, nu așa cum o știam noi, căci și-a schimbat hainele și numele și a devenit Fabrica de Bere. Găsești în noua locație mâncare bună (#petestate), bere artizanală produsă chiar la ei, în fabrica din spatele localului, și o atmosferă tare faină. Iar în momentul în care virusul ăsta se duce pe unde a venit, Fabrica de Bere va deveni un concept space, unde vei avea parte de evenimente de tot felul, culturale și artistice. Rămânem în zonă și pomenim și Midi, care a dispărut, de asemenea.

Ah, da, și Vandy Alchemy s-a retras din joc. Îmi amintesc perfect primele vizite la ei și cât de mult mi-au plăcut, am băut chiar și o cafea la ei, în ambele locații. Da, știu că asta era specialitatea lor, doar că mă las mai greu convinsă la capitolul cofeină. Personal, mi s-a părut că lucrurile avea mare potențial, mai ales că au deschis și o a doua locație la scurt timp după prima, mai mare, bine poziționată. Nu știm ce n-a mers, dar sperăm să auzim de ei din nou cândva. PLAN bistro s-a închis și el, fără să apuce măcar să prindă vreo gură din pandemie. În locul său e RUMMU acum. Iar listei i se alătură HUGO The Office, care a făcut o declarație de final pe pagina de Facebook și ne promite să ne revedem într-o nouă formulă.

”It’s time for me to say goodbye now! Povestea mea din The Office a luat sfârșit. Gata, am pus punct aici! A fost o poveste frumoasă, cu oameni frumoși: Ada Milea, Anca Hanu, Epic Show, Iris, Mircea Baniciu, Directia 5, Horațiu Mălăele, George Mihaiță, Maya Morgenstern, Elena Ivanca, Ioan Isaiu, cu evenimente minunate: prima întâlnire a berarilor artizanali din România (dada! a fost la Hugo), serile de quiz sau de stand-up și toate chefurile acelea și party-urile, și întâlnirile, și mesele cu mai mult de 6 oameni, care stăteau la mai puțin de 2m distanță, și ați fost voi cu foamea voastră de bun și am fost eu… cu dragul meu de voi. O poveste frumoasă, ca un film bun, de sâmbătă seara. Și … Covid 19 🙂 Și gata! Ok! Vorba cântecului celor de la Celelalte cuvinte: un sfârșit e un început! Stay tuned! Povestea mea merge mai departe. În curând, păstrând atmosfera magică, ne putem revedea la Hugo M!”

Ca în fiecare an, sunt și locații care nu au reușit să ajungă nici măcar la pragul de 12 luni. De obicei, sunt locuri la care este evident din primele zile că nu vor putea să o facă pentru că nu au nici pregătirea necesară, nici nu oferă acel ceva care să ne facă curioși. Tocmai de aceea am fost destul de surprinsă să văd că cei de la Marny Joy închid locația pe care am vizitat-o la începutul lunii februarie, un loc destinat în principal părinților și copiilor, cu gustări sănătoase pentru prichindei și băuturi care să-i energizeze pe cei mari. Alte localuri au reușit chiar la limită să atingă pragul de un an, dar s-au oprit acolo. Este cazul KAOS, care a fost înlocuit de Emozia, dar și Mugs Coffee Brewers, care a devenit Marrakech Cafe, dar și celor de la Cafe Bondia. Sisters Poke Bowl se înscrie și el pe această listă. Păcat, ne plăceau bolurile acelea fresh și sățioase.

Da, am pierdut și în 2020 câteva localuri care ne plăceau mult. Alții ne-au promis că revin, dar nu știm când redeschid, și aici lista e destul de lungă – Frank the tank, Deutsches Haus, Bujole, Enigma, Toulouse Cafe-Brasserie, Samsara Teahouse, VIA, Nuka și Muura Steakhouse, SAX, Bulgakov, Atelier Cafe, Yolka, Shto, Beluga, Inizio etc., sau dacă o fac, așa cum e cazul unor nume precum Joben Bistro, Fragment, Kaja Tanya, Ristorant Exclusive, Semplice Gourmet.

Cert este că noi putem salva ce a mai rămas și merită să susținem afacerile locale.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This