Clădirile istorice ale Clujului: 7 case impresionante

by | Jan 19, 2021 | Articole, Descoperă Clujul

Ne-am obișnuit deja ca orașul să se schimbe foarte mult – chiar și de la o zi la alta. Nu ne mai surprinde când aflăm, periodic, că o stradă s-a mai reabilitat, că s-au mai deschis localuri noi (chiar și în regim de pick-up și home delivery) sau că se mai lucrează la reconvertirea vreunei clădiri. Așa că, n-ar trebui să ne surprindă nici conștientizarea faptului că toate aceste străzi, locuri și clădiri au fost acolo cu mult timp înainte ca noi să le conștientizăm existența într-o formă sau alta. Iar istoria lor e cu atât mai bogată cu cât e mai îndelungată. Ne-am dat seama că așa e și-n cazul multora dintre casele Clujului. Iar acum că am identificat care sunt hidden gems-urile Clujului și bijuteriile arhitecturale de neratat ale acestuia, ne-am pus pe documentat mai departe… și am fost plăcut surprinși de cât de multe au de spus poveștile a 7 case impresionante din Cluj.

Casa Hintz (Casa Mauksch-Hintz) | Piața Unirii, nr. 28

Casa Hintz, care a mai fost cunoscută și sub numele de Casa Mauksch-Hintz, este situată în Piața Unirii, la numărul 28, colț cu strada Regele Ferdinand (Ulița Podului). Ea a adăpostit, încă din secolul al XV-lea (1573) prima farmacie publică din oraș. Din 1752, clădirea a fost închiriată farmaciștilor particulari, primul chiriaș fiind farmacistul Tobias Mauksch, venit din Bistrița, care a fost în același timp și demnitar al Bisericii Evanghelice-Luterane din Cluj, situată peste drum. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea casa și farmacia au intrat în posesia familiei Hintz și a rămas a lor până la naționalizarea de după cel de Al Doilea Război Mondial. Farmacia era cunoscută, atunci, sub numele de Farmacia Sf. Gheorghe și a funcționat până în anul 1949.

În prezent, clădirea adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei a Muzeului de Istorie a Transilvaniei, ale cărei baze au fost puse încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea de către Julius Orient. La originea acestui muzeu se află colecția de obiecte farmaceutice transilvănene care au aparținut aceluiași Julius Orient, care a fost expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean. Ea a fost donată muzeului și îmbogățită pe parcursul timpului prin alte donații valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania între secolele XVI – XIX. Acum, Casa Hintz este închisă timp de doi ani, fiindcă din 2019 au început lucrările de restaurare ale acesteia. Dar de îndată ce lucrările vor fi gata, aceasta se va redeschide pentru vizitare.

Casa Învățătorului | str. Învățătorului

Casa Învățătorului, situată pe strada Învățătorului care se află în spatele Teatrului Național, a fost construită între anii 1902 – 1903 pe baza planurilor realizate de arhitecții Zsigmond Herczegh și Sándor Baumgarten. Iar în decursul timpului, aceasta a servit unor scopuri cât se poate de diverse. Inițial, aici a funcționat un cămin pentru elevii școlii de învățători și pentru studenții care erau copii de învățători. Deși la vremea respectivă această casă era frecvent întâlnită sub numele de “Căminul Pedagiștilor”, înțelegem clar și de unde și-a luat numele pe care îl poartă și în ziua de astăzi. În timpul Primului Război Mondial clădirea a fost folosită ca spital militar, apoi a devenit Comandamentul Diviziei Secuieşti. După ocuparea Clujului de către autorităţile maghiare, în 1940, clădirea a primit numele de “Căminul Eötvös József.”

După cel de-Al Doilea Război Mondial, aici au existat săli de curs ale Facultăţii de Ştiinţe Economice. Din 1990, edificiul a adăpostit mai multe instituţii clujene, printre care Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, săli de curs ale unor facultăţi din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), filiala Cluj. Astăzi, clădirea este cunoscută mai ales sub denumirea de Inspectoratul Şcolar Cluj. Întâmplarea face că astăzi am ajuns să cunoaștem niște repere istorice importante din viața acestei clădiri, dar n-a fost întotdeauna așa. Istoria sa a început să fie cunoscută în utma unui process pe care Sindicatele Libere din Învăţămîntul Preuniversitar Clujean l-a purtat împotriva Universităţii “Babeş-Bolyai” – administratorul clădirii – şi în urma căruia, clădirea a fost restituită proprietarilor de drept.

Casa Învăţătorului construită între anii 1902 şi 1903 pe baza planurilor realizate de arhitecţii Herczeg Zsigmond şi…

Posted by Vechiul Cluj on Monday, March 14, 2016


Casa Matei Corvin (Casa Stefan Kolb) | str. Sextil Pușcariu, nr. 1

Casa Matei Corvin (cunoscută inițial sub numele de Casa Stefan Kolb) este astăzi unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Cluj și este localizată în Piața Muzeului, pe strada Sextil Pușcariu, la numărul 1. Aici s-a născut, în data de 23 februarie 1440, Matia Corvin, fiu al voievodului Transilvaniei Ioan de Hunedoara. Odată cu trecerea timpului, Matei Corvin a devenit rege al Ungariei (1458 – 1490) și a fost considerat unul dintre cei mai mari monarhi maghiari. Așa se facă ce Regele a decis scutirea Casei Matei Corvin de taxe și impozie. Și domnitorii care au urmat după el au decis să respecte decizia aceasta. Și rolurile pe care le-a îndeplinit Casa Matei Corvin, pe parcursul timpului, au fost variate.

Se spune că inițial, ea a servit drept han. Ulterior, în 1740, a funcționat și drept închisoare și / sau spital. În data de 22 octombrie 1902 a fost deschis în incinta Casei Matei Corvin, Muzeul Societății Carpatine Ardelene, unul dintre cele mai frumoase muzee din Transilvania la vremea respectivă, dedicat turismului, etnografiei și balneologiei. Acolo, două dintre încăperile edificiului erau destinate evocării memoriei lui Matia Corvin, fiind expuse și cele 7 machete care au concurat la concursul din 1894 pentru realizarea statuii lui Matei Corvin. El a funcționat până în 1935, după care, după cel de-Al Doilea Război Mondial clădirea a adăpostit o perioadă un colegiu. Apoi, Casa Matei Corvin a fost preluată de Universitatea de Artă și Design, care o folosește și în clipa de față.

Casa Parohiei Romano-Catolice (Casa Schleunig) | Piața Unirii, nr. 15 – 16

Casa Parohiei Romano-Catolice care este, într-o măsură la fel de mare cunoscută sub numele de Casa Schleunig reprezintă cea mai veche construcție din buricul orașului – mai exact, din Piața Unirii, de la numărul 15 – 16. De fapt, clădirea poartă numele lui Gregorius Schleunig, care a fost pleban (paroh) al orașului între 1450-1481. Blazonul acestuia – leul legat de un bastion al cetăţii – se poate observa deasupra porţii vechi a casei și astăzi. Casa Parohiei Romano-Catolice / Casa Schelunig este rezultatul contopirii a trei case, cea mai veche fiind ridicată la mijlocul secolului al XV-lea. De aceea, este și bine cunoscut faptul că peretele său Nordic datează încă din anul 1450. În casa scărilor există o placă cu litere gotice care aduce informații asupra anului construcției.

Deasupra portalului de la intrarea în clădire (unde este înscris anul 1799) se află un basorelief cu Sfântul Mihail, operă a sculptorului Anton Schuchbauer. La etaj se află o altă placă (având inscripționat anul 1773), cu un basorelief care amintește vizita la Cluj a împăratului Iosif al II-lea, care a fost cazat în această clădire între 25 – 27 iunie 1773. Și mai mult decât simple vizite, clădirea de față a și servit diferite funcții pe parcursul timpului. Spre exemplu, în perioada Reformei religioase, aici a locuit și fondatorul confesiunii Unitariene, David Francisc. Totodată, aici a funcționat și Colegiul Unitarian – cea mai veche instituție de învățământ din Transilvania. Astăzi, în schimb, Casa Schleunig servește drept sediu al protopopiatului romano-catolic de Cluj și al parohiei Bisericii Sf. Mihail.

Palatul Jósika (Casa cu picioare) | Piața Unirii, nr. 10

Palatul Jósika, denumit și Casa cu picioare, se află tocmai lângă Palatul Rhédey în Piața Unirii, nr. 10. Inițial, pe acest loc s-a aflat Casa Kakas, care a adăpostit, în secolul al XVI-lea, principii Transilvaniei. Odată cu trecerea timpului, însă, clădirea a devenit reședința lui Anton Jósika (Antal Jósika), comitele Clujului, la mijlocul secolului al XVIII-lea. Atunci, clădirea avea doar un etaj; iar ca urmare, în 1828, clădirea a fost refăcută de către János Jósika, guvernatorul Transilvaniei, și a căpătat înfățișarea de astăzi. Așa se face că acestei case i s-a adăugat un al doilea etaj, iar etajul deasupra aripii din curte a fost ridicat de-abia ulterior, în perioada 1864 – 1865. Inscripția MDCCCXXVIII, de pe frontispiciul clădirii, face și acum referire la acest eveniment.

Așadar, clădirea avea mai mult decât un singur etaj, așa cum se pare că avea în perioada în care ea purta numele de Casa Kakas. Apropo, legenda spune că de la acest unic etaj al Casei Kakas, Sigismund Báthory a asistat în 1594 la execuția membrilor partidei filoturcești. Așa se face că a rezultat, în urma renovării sale, un palat care aparține stilului neoclasicist. Elementul caracteristic stilului neoclassicist regăsit în fațadă este porticul sobru cu coloanele dorice dublate în perete de pilaștri care susțin un amplu balcon de fier forjat. Iar odată cu renovarea sa, Casa cu Picioare a început să servească mai multor scopuri variate. Mai întâi, la etajul I a funcționat Cazinoul maghiar din Cluj, iar în perioada 1880 – 1902 Tabla regească. Apoi, de-a lungul timpului, clădirea a adăpostit Palatul de Justiție, Curtea de Apel și Biblioteca Facultății de Medicină.

Casele Statusului Romano-Catolic (Clădirile în Oglindă) | str. Iuliu Maniu, nr. 2 – 6

În Piața Unirii, la intersecția cu strada Iuliu Maniu, întâlnim două clădiri unicat în Transilvania, care impresionează prin faptul că sunt aproape simetrice. Ne referim, desigur, la Casele Statusului Romano-Catolic (Clădirile în Oglindă). De aici și denumirea lor, datorită efectului de oglindă creat de ele. Momentan, Casa din partea stângă se află în renovare, însă tot vei putea să surprinzi o frântură din modul cum au arătat și vor arăta (sperăm) cât mai curând cele două clădiri simetrice. Dar chiar și în ciuda faptului că una dintre cele două case este, acum în renovare, ceea ce le-a pus pe hartă printre cele mai fascinante obiective turistice din Cluj, a rămas intact chiar și așa. Iar aceea este, bineînțeles, istoria lor – care are o strânsă legătură cu Biserica Sfântul Mihail. În secolul al XVIII-lea, sub presiunea opiniei publice care nu aprecia faptul că biserica era “ascunsă” între clădirile dimprejurul său, acestea au fost demolate.

În schimb, parohia a fost despăgubită cu niște terenuri în imediata apropiere de biserică. Pe aceste terenuri, parohia a ridicat cele două clădiri în oglindă, aflate pe actuala stradă Iuliu Maniu. Ansamblul arhitectonic din capătul vestic al străzii a fost creat sub îndrumarea arhitectului Ignác Alpár. Lucrările au fost finalizate la sfârșit de secol XIX, în anul 1899. Urmând tendințele acelor vremuri, arhitectura clădirilor a fost inspirată de lucrările arhitectului Hausmann, arhitectul care a restructurat orașul Paris în secolul XIX. Arhitectura haussmanniană mai poate fi admirată, la noi în țară, și pe Bulevardul Magheru din București. Atunci când au fost construite, la parterul acestora erau aranjate cele mai elegante spații comerciale clujene ale timpului, iar pe etaje au fost amenajate birouri de avocatură și apartamentele de locuit care erau date spre închiriere. Astfel, cele două Palate au ajuns să fie considerate unele dintre cele mai elegante clădiri din oraș.

Colegiul Academic (Casa Universitarilor) | str. Mihail Kogălniceanu, nr. 5

Clădirea Colegiului Academic, respectiv a Casei Universitarilor de pe strada Mihail Kogălniceanu, de la numărul 5, a fost ridicată pe locul vechiului edificiu al primului teatru maghiar clujean. După mutarea teatrului în anul 1906 în noul său sediu din Piața Ștefan cel Mare, vechea clădire a intrat în proprietatea universității, care a folosit-o temporar pentru depozitarea unor colecții. Clădirea s-a deteriorate treptat, iar la mijlocul anilor 30 a fost demolată, hotărându-se construirea pe acel teren a unui colegiu academic cu funcții diverse. Construcția a început în anul 1934 și a fost terminată în anul 1937. Modul în care a fost construită exprimă perfect gustul architectural al secolului al XX-lea. Spre exemplu, sprafațele plane ale pereților exteriori și lipsa aproape totală a elementelor ornamentale indică acest lucru. Și, la fel și modul în care a fost proiectată și construită curtea interioară: mărginită de arcade și despărțind cele două corpuri ale clădirii.

Odată cu inaugurarea clădirii nou-renovate, aceasta a trecut și printr-o serie diferită de nume pe care le-a primit. Datorită faptului că inaugurarea edificiului s-a făcut în prezența regelui Carol al II-lea la 13 iunie 1937, clădirea a și primit numele “Colegiul Regele Carol II.” Ulterior, semnificativi pentru schimbarea numelui clădirii au fost anii 1940 – 1944, când clădirea era cunoscută sub numele de “Mátyás Király Diákház” (“Casa studenților regele Matia”) – în perioada cedării Ardealului de Nord. Începând cu anii comunismului, ea a primit numele “Casa Universitarilor.” Acolo, în sala mare care avea o capacitate de 1000 de locuri, își susținea concertele Filarmonica clujeană până în anul 2003 când Universitatea a renovat clădirea, iar Filarmonica a trebuit să se mute într-un alt sediu. De-atunci încoace, numele oficial al clădirii este “Colegiul Academic.”

Cluj – Str. Kogalniceanu – "Teatrul de Piatra" – prima cladire a teatrului maghiar din Cluj, situat langa universitate,…

Posted by Vechiul Cluj on Thursday, July 11, 2013



Ce ne surprinde, însă, după documentarea și scrierea acestui material este faptul că trecem zilnic pe lângă atâtea clădiri – și, poate, chiar le și admirăm – fără a le cunoaște istoria și, implicit, povestea. Fără a cunoaște ce au de spus, cine le-a trecut pragul cu sute de ani înaintea noastră, și de unde și-au primit numele. Uneori, poate că nu le cunoaștem nici numele; ne limităm la a le privi apreciativ și a merge mai departe. Totuși, de data aceasta, după ce-ai parcurs acest articol, s-ar putea să le privești cu alte cunoștințe, informații și cu alți ochi atunci când treci pe lângă ele. Pentru că acum vei știi că pe parcursul a sute, sau poate chiar mii de ani, orașul s-a schimbat cu mult mai mult decât putem noi să știm. Așadar, care este prima dintre aceste 7 case impresionante ale Clujului pe lângă care-ți vei face drum ca să o admiri cu alți ochi acum?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This