Poveștile celor mai cunoscute statui din Cluj

Home $ Articole $ Poveștile celor mai cunoscute statui din Cluj

Îți mai aduci aminte de primele zile de facultate în care principalul punct de întâlnire cu noii colegi era la statuie. Venind dintr-un oraș relativ mic, statuia era un reper bine cunoscut de toată lumea, un loc de adunare excelent. Însă, în Cluj m-am confruntat (alături de colegii mei) cu o problemă destul de mare: dar care statuie? Această întrebare venea întotdeauna după zeci de minute de așteptare în puncte diferite ale Clujului doar din simplul fapt că orașul este bogat în astfel de comori. Ei bine, pentru a gusta puțin din istoria Clujului și pentru a pune la punct o listă cu cele mai importante astfel de repere din oraș, iată care sunt poveștile celor mai cunoscute statui din Cluj. Poate îți va fi de folos data viitoare când ieși prin oraș, mai ales dacă ești nou venit 😉

1. Ansamblul Monumental Matei Corvin
Nu puteam să începem lista în altă manieră decât cu statuia care veghează neîncetat activitatea din centrul Clujului. Prezent în Piața Unirii, ansamblul Matei Corvin este un principal punct de interes și un reper turistic pentru oamenii din toate colțurile lumii. Privind în timp, monumentul a fost realizat de către culptorii Janos Fadrusz şi Lajos Pakey și a fost inaugurat în anul 1902. Ansamblul îl înfățișează în prim-plan pe Matei Corvin, regele maghiar din perioada 1443-1490, alături de alți 4 conducători emblematici pentru acea perioadă: Blasiu Magyar (comandantul Armatei Negre), Ştefan Zapolya (al doilea om în statul maghiar), Paul Chinezul (banul-comitele de Timiş) și Ştefan Bathory (voievod al Transilvaniei).

Un lucru interesant de menționat este reprezentarea ecvestră a protagonistului. Conform tradiției, dacă cele 4 copite ale calului sunt pe sol, înseamnă că personajul nu a murit în luptă, ci de moarte naturală. De asemenea, statuia măsoară 12 metri, este realizată din bronz, iar în anul 1900 macheta artiștilor a câștigat marele premiu al expoziției de la Paris. Pe scurt, este vorba despre o statuie în jurul căreia istoria vibrează și impresionează prin grandoare, atenție la detalii și, bineînțeles, amplasament.

2. Monumentul Stâlpii Împușcați
Rămânem în centru și ne întoarcem privirea către un monument atipic, aflat la intersecția străzii Napoca cu Strada Unirii. Este vorba despre Stâlpii Împușcați sau Monumentul dedicat martirilor evenimentelor din 1989, ansamblu ridicat în memoria celor care și-au pierdut viața la Revoluție. De ce s-a ales Piața Unirii drept loc pentru inaugurarea monumentului? Din nefericire, din cei 26 de clujeni care au murit în decembrie 1989, 13 și-au găsit sfârșitul în inima Clujului. Astfel, artistul Liviu Mocan a pus bazele unui ansamblu care își propune să transmită un mesaj generațiilor următoare, întrucât istoria recentă este cea care ne definește astăzi ca oameni.

Monumentul este compus din 7 piese care iau imaginea gloanțelor și are o înălțime cuprinsă între 2,5 și 3,5 metri. De asemenea, există în imediata lor apropiere două plăci de bronz pe care se află numele celor 13 victime care au căzut la pământ în cadrul evenimentelor fericite din ’89. Se află în centru de mai bine de 15 ani, fiind realizat în anul 2003. Așadar, data viitoare când te plimbi prin centru cu siguranță vei privi dintr-o altă perspectivă acest monument.

3. Monumentul Memorandiștilor
La o aruncătură de băț de cele două monumente prezentate mai sus îl întâlnim pe cel al Memorandiștilor, la începutul Bulevardului Eroilor. Sub semnul vorbelor lui Ioan Rațiu, Existența unui popor nu se discută, se afirmă!, ansamblul amintește de reprezentanții comunității românești din anii 1890. Evenimentul istoric surprinde problema etnicilor români din Transilvania, care chiar dacă formau majoritatea, nu se puteau bucura de o serie de drepturi. Din pricina curajului de a-și expune punctul de vedere, activiștii Partidului Național Român au fost condamnați la închisoare, urmând a fi grațiați la insistențele regelui Carol I.

Monumentul are o înălțime de 18,8 metri și a fost realizat de către sculptorul Eugen Paul. Alături de cuvintele lui Ioan Rațiu, pe suprafața acestei statui din Cluj se află inscripționate și numele memorandiștilor. Nu în ultimul rând, statuia a fost amplasată pe fostul loc al monumentului Lupa Capitolina, care în momentul inaugurării din 1994 a fost mutat puțin mai departe de zona inițială.

4. Statuia Lupa Capitolina
Cel mai probabil cunoști această statuie după denumirea Statuia Lupoaicei sau Lupoaica cu puii. Acest ansamblu este o copie după originalul Lupa Capitolina din Roma, fiind o donație de la statul italian. Monumentul îi înfățișează pe celebrii Romulus și Remus, cei care au pus bazele Romei Antice, alături de lupoaica. Istoria statuii este una destul de controversată, soarta ei fiind determinată de fiecare punct cheie din istoria românilor. Când în urma dictatului de la Viena, Clujul a intrat sub administrație horthystă, s-a decis mutarea statuii la Sibiu. După cel de-al Doilea Război Mondial aceasta s-a întors înapoi la Cluj, fiind amplasată de această dată în fața Universității Babeș-Bolyai. În concordanță cu firul istoric mai sus menționat și cu prezența în peisaj a unui nou monument, cel al Memorandiștilor, statuia cu lupoaica a fost mutată pe Bulevardul Eroilor.

Sculptura este realizată din bronz, are dimensiuni medii, însă cu siguranță îți va sări în ochi ori de câte ori iei la pas centrul orașului. Nu puteam să trecem cu vederea inscripția în limba latină Alla Citta de Clvj, Roma madre, MCMXXI care sintetizează în doar câteva vorbe istoria care stă la baza statuii. De asemenea, cea de a doua statuie donată de statul italian se află în Republica Moldova, la Chișinău, fiind un simbol pentru unificarea cu Regatul României.

5. Statuia lui Avram Iancu
Acum că am luat pulsul monumentelor istorice din punctul zero al Clujului, luăm în continuare la pas Bulevardul Eroilor și ajungem între Teatrul Național și Catedrala Ortodoxă. Aici se înalță statuia închinată lui Avram Iancu, liderul revoluției din anul 1848 din Transilvania. Realizată în anul 1993 de către sculptorul Ilie Berindei, statuia a fost amplasată pe un fost monument dedicat eroilor sovietici. Ce vedem noi astăzi este rezultatul artei care se împletește cu elementele desprinse din contemporan, statuia fiind plasată în mijlocul unei fântâni arteziene. Soclul pe care este înălțat Avram Iancu este realizat din blocuri de piatră care simbolizează Munții Apuseni, locul lui natal.

De asemenea, la bază sunt reprezentate și trei tulnicărese care cheamă morții la luptă. La acele vremuri, tulnicul era un instrument tradițional zonei Apusenilor prin intermediul căruia se facilita comunicarea dintre comunitățile aflate la mare distanță și nu numai. De cealaltă parte a drumului, în fața clădirii Teatrului se află reprezentările poeților Mihai Eminescu și Lucian Blaga, fiind astfel un loc în care poveștile și istoria se întrepătrund.

6. Statuia lui Mihai Viteazul
Un alt monument de tip ecvestru regăsit în centrul Clujului este statuia lui Mihai Viteazul, în piața care poartă același nume. Acest personaj istoric este emblematic pentru zona Clujului, întrucât a consolidat unirea politică a principatelor, iar ultimele zile din viață le-a trăit la Câmpia Turzii, loc în care a fost asasinat. Statuia are o înălțime de 7 metri, cu un soclu de 4 pe care se află scrijelite următoarele cuvinte: Mihai Viteazul – 1593-1601, Domnul Ţării Româneşti, al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei. De asemenea, pe soclu se regăsește și stema domnitorului, o reprezentare heraldică ale celor trei steme reunite sub un singur blazon. Monumentul a fost inaugurat în anul 1976, fiind opera artistului Marius Butunoi.

7. Obeliscul Carolina
Nu în cele din urmă, încheiem turul celor mai cunoscute statui din Cluj în Piața Muzeului, loc în care ne putem odihni lângă Obeliscul Carolina. Acesta a fost ridicat în anul 1817, marcând bucuria cu privire la vizita familiei austriece Francisc I și împărăteasa Carolina. Deși locul inițial a fost în Piața Unirii, deciziile timpului au avut un efect și asupra Obeliscului, fiind mutat încă din 1898 pe locul pe care se află și astăzi. În ceea ce privește compoziția obeliscului, acesta include o serie de basoreliefuri care conturează stema Clujului, o inscripție în latină și familia imperială la Cluj. De asemenea, se evidențiază imaginea îngerul sculptat, cât și cei 4 vulturi care țin în cioc lauri din fier forjat. Cele din urmă au fost realizate de către Anton Csurosşi Samuel Nagy din Cluj, primele elemente de decor fiind înfățișate de către artistul Iosef Klieber din Viena.

Noi ne-am convins, istoria încă vibrează pe străzile Clujului datorită acestor monumente. Așadar, dacă nu știi ce să faci în weekend când se anunță temperaturi mai blânde, poți să îți faci un traseu în care să bifezi toate propunerile noastre din această listă. De asemenea, dacă ești nou în oraș sau ți-ai propus să guști din istoria locului, aceste statui din Cluj sunt un bun punct de plecare în călătoria timpului. În aceeași manieră poți retrăi momente istorice vizitând cele mai importante clădiri ale Clujului.

Tu câte statui din Cluj cunoști?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!