Baschetul este la fel de distractiv și în doi sau într-un grup restrâns, până când măsurile sanitare actuale nu vor mai fi necesare. Poți juca singur sau alături de prieteni, în funcție de starea de moment sau de programul celorlalți. Personal, îmi plac ambele variante. Dacă ai chef să bați mingea și partenerii de întrecere obișnuiți nu sunt disponibili, o oră de alergat de unul singur și aruncat la coș cu muzica preferată în căști poate fi o experiență extrem de relaxantă. Desigur, nu se compară cu intensitatea unui meci între echipe, unde distracția e de obicei la cote înalte.
Locul meu preferat pentru a juca baschet în orașul nostru este Parcul Rozelor din Cartierul Grigorescu. De-a lungul verii, terenul din acest parc este plin ochi pe timpul serii. Echipe formate din 3-4 pe oameni își măsoară forțele între ele, iar învingătoarea rămâne să se ia la întrecere cu următorul grup de jucători. Astfel, dacă nu ai putut aduna o gașcă de prieteni, cu siguranță vei găsi în ”Roze” cu cine să faci echipă pentru a-ți demonstra abilitățile sau pentru a te bucura de mișcare într-un mod plăcut. Locul a fost preferat și de baschetbaliștii profesioniști din Cluj, care s-au antrenat acolo cât timp nu au avut voie să se pregătească într-un spațiu interior.
Inaugurată în urmă cu câțiva ani, Baza Sportivă Gheorgheni este poate soluția ideală pentru a juca baschet alături de prieteni, atunci când legislația va permite programarea unei sesiuni acolo, momentan acest serviciu fiind suspendat. Două terenuri sunt disponibile pentru rezervare gratuită, prin intermediul platformei calendis.ro, de către cei care dețin carduri de acces. Acestea se eliberează la ghișeul de la baza sportivă după crearea unui cont pe platforma de rezervări. De asemenea, cardurile Cluj Bike pot fi folosite pentru a avea acces la facilitățile acestei baze.
Alte două locuri populare pentru practicarea baschetului în aer liber sunt Parcul Central ”Simion Bărnuțiu” și Parcul Cetățuia, care beneficiază de terenuri destul de îngrijite. În funcție de ora la care alegi să ieși să faci sport, poți găsi aceste spații goale sau ocupate de alți participanți de toate vârstele. Nu trebuie să îți faci griji însă, mereu se va găsi un loc pentru tine și echipa ta, indiferent de momentul în care vei ajunge acolo.
Terenurile mai mici din cartiere sunt și ele o soluție. De exemplu, puteți găsi astfel de spații în Parcul Primăverii din Mănăștur, pe strada Gheorghe Dima din Zorilor (teren recent modernizat) sau în Parcul ”1 Decembrie” din Grigorescu, pe malul Someșului. Alte terenuri se mai găsesc și în Parcul ”14 iulie” din Grigorescu, zona Între Lacuri, parcul ”Gheorghe Asachi” din Iris ori pe strada Lăcrămioarelor din Gheorgheni.
Când vine vorba de meciuri indoor, găsim și aici soluții multiple și convenabile pentru toată lumea. Nu toată sălile de sport sunt deschise pentru publicul general în acest moment, dar am identificat mai multe astfel de spații unde se poate juca baschet acum. OH Sport Mănăștur (site / 0755344585), de exemplu, situat în apropierea zonei ”La Terenuri – Mănăștur”, este un complex sportiv ce pune la dispoziția doritorilor o sală de sport spațioasă, unde poți juca baschet împreună cu alți parteneri de întrecere. De asemenea, încăperea este destul de înaltă și are un avantaj din acest punct de vedere față de unele săli.
Club Transilvania (site / 0730690896) din Grigorescu oferă spre închiriere o sală pentru baschet care este dotată cu două panouri pliabile și cu opt coșuri instalate pe lungimea sălii, ce pot fi utilizate în funcție de necesități. Sala poate fi închiriată în orice zi a săptămânii, de dimineața devreme până la orele serii.
Parcul Babeș (site / 0264405300) beneficiază, de asemenea, de mai multe săli unde poți practica baschetul alături de prietenii tăi pasionați de mișcare. În funcție de disponibilitatea lor, o poți alege pe cea care ți se pare cea mai potrivită pentru tine și pentru grupul care te va însoți. Sala ”Vasile Geleriu” este de dimensiuni mai reduse, iar Sala ”Gheorghe Roman” este mult mai mare și beneficiază de tribune.
Dimineața, chiar și în week-end, sălile de sport și terenurile situate afară sunt mai libere. Astfel, intervalul orar recomandat în care să mergi la baschet este 8-12, când vei găsi aproape sigur loc pentru tine și colegii tăi de joacă. Totuși, în aceste luni mai răcoroase vei găsi spațiile puțin spre deloc aglomerate și către seară, atunci când temperaturile scad.
Pentru o experiență cât mai bună, echipamentul trebuie să fie potrivit pentru acest gen de activitate. Încălțămintea este foarte importantă atunci când joci baschet, în funcție de suprafața terenului ales, pentru a te mișca lejer. Recomand de asemenea un șort larg sau un trening complet cât mai confortabil, atunci când joci afară. Mingea de baschet este de două tipuri, indoor și outdoor, lucru de care nu strică să ții cont atunci când o cumperi din magazin. Este păcat să irosești pe betonul de afară o minge cu suprafață mai netedă, fabricată pentru a fi folosită în sală, care este și mai scumpă de obicei.
Odată cu apropierea primăverii, dorința de a face sport crește pentru fiecare noi, mai ales când zărim câteva raze de soare pe fereastră și un cer senin în timp ce suntem ocupați cu munca de acasă. În Cluj, oportunitățile în acest sens sunt numeroase și tot ce îți rămâne de făcut este să alegi cel mai potrivit loc pentru tine și prietenii tăi, să îți iei echipamentul de joacă și să te pui în mișcare.
Îți urez spor la joacă și cât mai multe faze finalizate cu succes!