Articolul a fost revizuit în ianuarie 2024.
Sunt 4 motive principale pentru care e posibil să te afli aici, citind acest articol:
1. Vrei să vezi cu ochii tăi dacă viața alături de un prieten pufos e la fel de roz ca în pozele simpatice de pe Internet.
2. Ai cedat la insistențele celui mic și i-ai promis că va avea în curând un frățior patruped.
3. Ai auzit că o pisică te ajută să gestionezi mult mai bine perioadele stresante din viața ta și crezi că v-ați putea ajuta reciproc.
4. Ești adeptul conceptului adopt, don’t shop și chiar dacă deja ești înconjurat de necuvântătoare, nu poți rezista privirilor care te imploră să le oferi afecțiune.
Nu în urmă cu mult timp, am realizat că un articol de calitate se scrie mai bine în compania unui patruped. În cazul meu, celor două mâini de la tastatură li se mai adaugă două sau patru lăbuțe curioase, depinde de doza de curiozitate… ori o codiță care îți spune subtil că e vremea de joacă. Așadar, în calitate de adoptator, îți recomand o listă care cuprinde 6 centre sau organizații de unde poți să adopți animale în Cluj.
Însă nu uita, decizia de a adopta un prieten îmblănit trebuie bine gândită. Vei putea petrece suficient timp alături de el sau îți dorești doar un companion de moment? Dacă te-ai gândit bine și ești sigur că vei putea să-i oferi din grija și timpul tău pentru mulți ani de acum încolo, atunci salvează lista și ai grijă să îți fie la îndemână atunci când te decizi să faci acest pas.
ICare | paradisul pisicilor
Chiar dacă am pufoșii mei acasă, niciodată nu mă satur să mă delectez cu poveștile animalelor din căsuța ICare. Pe lângă faptul că sunt extrem de simpatice, cei de aici îți detaliază totul: de la caracter până la vârstă și stare de sănătate, iar scopul lor este de a trasa un portret cât mai fidel pentru familiile ce se gândesc să adopte. Ce îmi place mult la această organizație este faptul că povestea nu se încheie imediat după semnarea contractului de adopție. La un interval de timp, animalele revin în lumina reflectoarelor pentru un update. De această dată, povestea e spusă din perspectiva noilor personaje din viața patrupedului: adoptatorii. Indiferent de meleagurile pe care ajung animăluțele (da, multe ajung să călătorească dincolo de granițele țării), grija celor de la ICare față de acestea nu se oprește niciodată. Procesul de adopție este simplu și se realizează pe baza unui contract. Dacă ți-a pătruns deja la inimă un patruped postat spre adopție, treci la pasul următor și ia legătura cu persoanele din spatele ICare pentru mai multe detalii.
Contact: [email protected] sau la numărul 0743779974.
Sirius Animal Rescue | iubire necondiționată
Momentele în care te întâlnești cu un animal fără stăpân pot fi printre cele mai triste. Iar în cazul în care stai în chirie și nu te bucuri de un apartament pet friendly, durerea din suflet e și mai mare. Cu toate acestea, există o mână de oameni la care poți apela într-o astfel de situație și care se ocupă exact cu acest lucru: să salveze sufletele străzii și să le ofere o nouă șansă la viață. Este vorba despre cei de la Sirius Animal Rescue, o organizație fondată în 2017, având drept resursă principală iubirea infinită față de animale. Aici își găsesc un adăpost temporar atât pisicile, cât și câinii care abia așteaptă să își întâlnească noua familie. Profesionalismul salvatorilor își spune cuvântul în momentul demarării procesului de adopție. Pe lângă verificarea disponibilității animăluțelor și completarea unui formular, se va face o vizită la domiciliu. Pasul acesta presupune verificarea casei în care va locui patrupedul și analiza acelor lucruri care să ducă la o relație frumoasă și de durată între om și animal. Ultimul pas (și cel mai încărcat de emoții) este primul contact cu locuința și momentul zero care va declanșa un nou capitol din viață, de această dată alături de un personaj blănos. Cei de la Sirius Animal Rescue îți vor fi aproape în toți acești pași cu informații de specialitate și blândețe nemărginită.
Contact: 0740 189 461, Mihaela Sirius.
Ray Animal Rescue | șanse egale la viață
Ce poate fi mai frumos decât să te trezești dimineața întâmpinat de o privire blândă și de o codiță jucăușă? La Ray Animal Rescue ai toate șansele să găsești fericirea și să îți mărești familia în doar câteva clipe. Fie că vorbim despre pisici sau despre câini, poveștile de viață ale patrupedelor sunt similare în ambele cazuri. Specialiștii de la centru salvează orice suflet care se află în pericol, pe stradă, ca mai apoi să aibă grijă să ajungă în casa unei familii iubitoare. În tot acest proces este implicată iubirea necondiționată fără de care nu se poate face transformarea de la stilul de viață tomberonez la cel plin de afecțiune și grijă. În plus, regula de aur după care se ghidează organizația este următoarea: să tratăm orice viețuitoare așa cum ne-am dori noi să fim tratați. Dacă simți că rezonezi cu această regulă, înseamnă că ești cu un pas mai aproape de adopție. Urmărește pagina de Facebook a organizației, iar în momentul în care simți că inima îți sare din piept la vederea unei postări, trimite un mesaj privat. Dacă bifezi toate cerințele, cu siguranță te vei trezi în următoarele zile alături de un amic pufos.
Contact: [email protected] / completând formularul de pe website aici.
Arca lui Noe | un loc pentru fiecare suflet
Motivele pentru care este mai bine să adopți decât să cumperi mi-au fost reamintite și de către membrii asociației Arca lui Noe. Pe lângă faptul că salvezi o viață, economisești bani, îți mărești familia și îți conturezi simțul responsabilității. Un animăluț înseamnă empatie, bunătate, liniște și lipsă de monotonie. Niciodată nu te poți plictisi alături de un câine care mereu vrea atenție sau alături de o pisică jucăușă care fuge după laser. Asociația a fost întemeiată în anul 2003, iar de atunci nu și-a pus niciodată activitatea pe pauză. Ba chiar mai mult, s-a implicat activ la sterilizarea gratuită a peste 3000 de câini și pisici și a fost întotdeauna prezentă la evenimentele din comunitate. Astfel, dacă vrei o schimbare majoră în viața ta, adoptă un câine de la Arca lui Noe. Nu îți mai enumerăm din nou motivele pentru care este bine să faci acest lucru, însă cu siguranță vei observa cum starea ta de bine se va îmbunătăți după ce realizezi acest pas.
Contact: [email protected] sau 0746 021 044.
Asociația NUCA | speranțe și empatie
Pentru voluntarii de la NUCA, iubirea pentru animale s-a transformat într-o misiune de salvare a tuturor sufletelor fără stăpân. Crezul pe baza căruia se desfășoară întreaga lor activitate este acela că toate animalele au nevoie de respect și de grijă. Aici ajung temporar toate patrupedele aflate în pericol. Zic temporar, deoarece în scurt timp își vor pregăti lăbuțele pentru călătoria către noul cămin, alături de noua familie. Mai mult, înainte de a ajunge în brațele tale, animăluțul va fi atent verificat de către specialiști pentru ca tu să fii sigur că va ajunge în căsuța ta în cea mai bună formă posibilă, din moment ce unele trec prin luni sau ani dificili înainte să fie adoptați. Bineînțeles, este de datoria ta să treci pragul medicului veterinar în mod periodic pentru controale de rutină și pentru a depista din timp eventualele probleme de sănătate. Ca în orice alt angajament de durată, prietenul tău îmblănit se bazează pe tine să ai grijă de el în orice situație vă rezervă viitorul. Pentru adopții, tot ce trebuie să faci este să vizitezi site-ul sau pagina de Facebook, să descoperi animalele care se regăsesc în momentul de față în centru și să dai de veste membrilor asociației că îți dorești să faci o faptă bună.
Contact: [email protected].
Centrul de Gestionare Câini fără Stăpân | emoții la limită
Nu toate inițiativele de salvare și adopție a animalelor sunt private. În orașul nostru avem chiar și un exemplu de organizație gestionată de autoritățile locale. Aflat sub administrația Primăriei, Centrul de Gestionare Câini fără Stăpân își propune să ofere o șansă la viață tuturor sufletelor aflate în pericol pe străzi. În acest fel, activitatea principală a centrului este aceea de a semnala câinii fără stăpân, de a-i captura, de a trata eventualele probleme de sănătate și de a oferi un mediu propice dezvoltării până în momentul adopției. Mai mult decât atât, în tot acest proces de salvare este cuprins și momentul sterilizării, care previne un număr și mai mare de animale fără stăpân, dar le și apără de diferite complicații de sănătate. Cum adopți? Ei bine, pe site există o secțiune specială care cuprinde toți câinii disponibili din centru. Pe lângă imagini, se furnizează și informații esențiale ce țin de vârsta patrupedului, starea de sănătate, data și locul salvării. Ulterior vei fi redirecționat către un formular care te aduce mai aproape de visul tău de a deveni adoptator.
Contact: [email protected] sau 0264 415788.
Nu în ultimul rând, trebuie să îți pomenesc și de grupurile de profil de pe Facebook. Aflate generic sub numele adopții pisici, câini, adopții Cluj-Napoca, toate au drept scop formarea unei comunități care contribuie în mod activ la formarea unei vieți mai bune pentru necuvântătoare. În plus, te transformi la rândul tău în dublu erou: poți să adopți sau poți să oferi spre adopție. Mai mult decât atât, pe aceste grupuri poți găsi și sfaturi esențiale mai ales dacă te afli pentru prima dată în calitate de stăpân de pisică sau de câine. Comunitatea este săritoare, prietenoasă și întotdeauna îți va răspunde la curiozitățile pe care le ai cu privire la (noul) tău blănos.
Fără să îmi dau seama, se pare că deja am ajuns la final cu acest articol. Poate că este din cauza pisicilor care m-au ajutat pe parcursul redactării, inspectând cu atenție tastele și introducând, din când în când, cuvinte necunoscute. Dacă te afli într-una dintre situațiile amintite la începutul acestui articol, ai grijă să păstrezi bine această listă, căci îți va fi de folos în mod negreșit. Noi suntem bucuroși de interesul arătat față de adopție și ne dorim să găsești cel mai jucăuș cățel sau felina care se potrivește mănușă caracterului tău. Cel mai important e să ai răbdare și sunt sigură că dacă ai deja acest gând, mai este doar un pas până îți vei mări familia cu un nou membru pufos!
Avem o provocare pentru tine! Trimite-ne o fotografie (sau mai multe, nu ne supărăm) cu patrupedul tău și povestește-ne de unde l-ai adoptat.